NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KOMUNÁL - Vlci v nás

Východočeský Komunál se letos vrací s novým albem. A to se zase vrací ke zpěvnosti a chytlavosti raných desek kapely. Těžko říct, co je toho příčinou, zda si třeba kluci uvědomili, že jejich tvorba zhruba od desky „Cesty do nebe“ stále více postrádá jednoznačné hity, které by se posléze mohly úspěšně zařadit k páteři koncertních vystoupení. Novinka „Vlci v nás“ takových skladeb už zase obsahuje dost. Je tedy na místě důvod k radosti?

Jak se to vezme. Autoři Komunálu totiž oné hitovosti dosáhli (ve většině případů) recyklací postupů, které se osvědčily právě na první počinech. Platí to nejen o složce hudební, ale také textové (např. další vyrovnávání účtů s tátou ve „Špinavým ránu“ nebo moudra o správným chlapovi v „Dal si to, brácho“). Jenže přesto (nebo spíš právě proto) je nutné uznat, že se to pořád dobře poslouchá. Výhodou je krátká stopáž ať už jednotlivých songů, tak celé nahrávky. Hned úvodní titulka nepřeleze přes tři minuty, což jen prospívá dynamice jejího svižného tempa. Již zmíněné „Špinavé ráno“ je polobaladou s pianovým úvodem, které se následně přeleje ve šlapavý rytmus s příjemným kytarovým šimráním v základu. V nejmetalovější trojce „Až mě ráno povedou“ hostuje Protheus z Dymytry. Agrese je zde však dosaženo díky groovy riffům, power a speed je zřejmě pro kluky definitivně uzavřenou minulostí (tuhle štafetu pomyslně přebrala novobydžovská Alžběta, která s Komunálem často koncertuje).

Následná „Láska v proudu řeky“ je další baladou s vypjatým refrénem jako od Jiřího Zmožka (což na mě zabírá velmi spolehlivě). „Dal si to, brácho“ rovněž disponuje slušným chorusem, šestou "Pravdou“ zase prorůstá rozvážná, o to však více fungující gradace. Sedmé "Rány" jsou ale pouze průměrné a osmý „Lovec“ nezaujme už téměř ničím (opravdu mně uniká, proč byl k nahrání videa vybrán právě tento kus). Song „Odpověď všem“ startuje a končí klávesový efekt jako vypadlý z hardrockovek let sedmdesátých, střed pak vyplňuje další dávka příjemných melodií. No a pak zde máme „Příběh vlajky“, který „zneužiji“ k rýpnutí do textové části. Jejich autor, zpěvák Luboš Suchánek, neměl nikdy daleko k moralizování a patosu, zde to už ale malinko přepískl. Hraní na patriotickou strunu působí ve světě, který jde naopak naproti společenské globalizaci, archaicky a nepatřičně, což je škoda dvojnásobná, neb hudební podklad této písně je velmi povedený. V porovnání s tím působí slova závěrečného kusu „Kupte si hřebeny“ jako balzám na duši. Lichotky ovšem nepatří Lubošovi, ale Jarkovi Nohavicovi, od kterého si kluci skladbu vypůjčili a vkusně předělali k obrazu rockovému. Na závěr je nutné zmínit, že album „Vlci v nás“ je možné zakoupit s přiloženým zpěvníkem, jenž obsahuje texty všech desek s doplněnými akordy. To je jistě sympatické gesto. A sympaticky, navzdory všem uvedeným výtkám, působí i novinka Komunálu, kterou je možno s klidným svědomím doporučit nejen přímým fanouškům kapely.

Petr Štěpnička             


www.komunalniodpad.com

YouTube ukázka - Vlci v nás

Seznam skladeb:
1. Vlci v nás
2. Špinavý ráno
3. Až mě ráno povedou
4. Láska v proudu řeky
5. Dal si to, brácho
6. Pravda
7. Rány
8. Lovec
9. Odpověď všem
10. Příběh vlajky
11. Kupte si hřebeny

Sestava:
David Hlaváček - bicí
Jarda Novák - klávesy
Luboš Suchánek - zpěv
Filip Litera - baskytara
Radek Plachetka - kytara
Pavel Hanuš - kytara

Rok vydání: 2015
Čas: 43:01
Země: Česká republika
Žánr: melodický heavy metal/rock

Diskografie:
1999 - Propast
2000 - The Best Of Krchov
2001 - Mezi supy málem králem
2002 - Mr. Klon
2003 - Bůh má jednu tvář
2004 - Jedenáct hodin do útoku
2006 - Cesty do nebe
2008 - MMVIII
2010 - Best Of Live
2011 - Jako psanec
2012 - U Zašlejch časů
2015 - Vlci v nás

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.06.2015
Přečteno: 3558x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
tohle je...9. 06. 2015 20:58 Jirka


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1114 sekund.