RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HOLLOW HAZE - Memories of an Ancient Time

Sotva jsem dopsal recenzi na novinku italské kapely At The Dawn, „přistála“ mi v počítači další nahrávka z této slunné a melodickým metalem čím dál více prosycené země. Tentokrát jde o v pořadí šesté album smečky Hollow Haze. Ta se nikdy nespokojila s jednodušším powermetalovým mustrem a do svých tónů vždy přimíchávala tu menší, tu větší dávku progresivní odnože. Nikdy však nepřekročila hranice melodické harmonie, prog se v případě této kapely projevuje toliko složitější strukturou kompozic, a také pocitově znatelnou "vyšší" uměleckou ambicí. A novinka jde v tomto ohledu zatím nejdál ze všech doposud vydaných desek.

Dílo „Memories Of An Ancient Times“ má dokonalý zvuk z dílny Miko Jussily a rovněž disponuje krásným motivem na přebalu. Odešel však Fabio Lione, což je vzhledem k jeho současné vytíženosti celkem logické (zpívá v Angře, Rhapsody Of Fire, Vision Divine). Nenahradil ho přitom jeden pěvec, nýbrž několik hostujících hrdel. Na albu tak uslyšíme Matse Levéna (Candlemass, Therion), Ricka Altziho (Masterplan, At Vance), ale také Amandu Somerville (Kiske/Somerville, Avantasia). Těžko tedy říct, kdo bude zpívat na další desce, nicméně současné vokální sestavě se přizpůsobuje i hudební podklad, který má (zvlášť pokud ke „slovu“ přijdou sbory) nyní blíže ke spolkům jako Kamelot nebo Masterplan, zatímco předešlý počin si mohli více užít např. fanoušci aktuální tvorby Vision Divine (a to nejen díky spojitosti s Fabiem).

Atmosféra je tentokrát o něco temnější, skladatelsky rafinovaná, v každém momentě ale také patřičně hlasitá a v symfonickém aranžmá epicky velkorysá. V tomto ohledu se nám mnohdy připomenou třeba Britové Damnation Angels či Francouzi Quantice, přičemž Italové tvoří pomyslný průsečík mezi těmito kapelami. To znamená, že se v žádném případě nezříkají ani chytlavější paprsků, a tak hned v první skladbě „Rain Of Fire Lights“ uslyšíme doslova hitový refrén. Pokud se však chorusů týká, ty sice mají v rámci písní své přesné umístění, jenže hudba Hollow Haze nesoustředí své nejlepší nápady právě do těchto bodů (jak to činí mnoho jiných), ale obdobně vrcholnými momenty „zalesňuje“ nejednu skladbu, pročež není úplně snadné určit, co je přesně refrén, co jeho dozvuk, bridge, případně něco dalšího. Což samozřejmě slouží autorům jenom ke cti.

K té slouží i více hudebních proudů, které se do jezera s názvem „Memories Of An Ancient Time“ slévají. Uši si tak na chvilku „smočíme“ v neoklasice („Silvertown“), orientu („Lance Of Destiny“) či heavy metalu („Demon“). Zafunguje i hororově laděná mezihra „A New Era“. Menší problém mám ale s celkovým dopadem díla, které do mě zkrátka nebuší s tou správnou intenzitou, jež by si hlasitě nárokovala právo na opětovné spuštění tlačítka „play“. Talent autorů Hollow Haze je nesporný, jejich hudba má nemalou kvalitu, na mě to však působí spíše jako velmi dobře odvedené řemeslo, lehce neosobní, odtažité, bez výraznějšího pocitového přesahu. Jak na tom budete vy, zjistíte jen a pouze poslechem. Album vychází 9. června.

Petr Štěpnička             


www.hollowhaze.com

YouTube ukázka - Hawks Will Fly

Seznam skladeb:
1. Out in the Darkness (Intro)
2. Rain of Fire Lights
3. Created to Live
4. An Ancient Story
5. A New Era
6. Night Is Calling
7. Angeli di Fuoco
8. Silvertown
9. Eyes of the Sphinx
10. Lance of Destiny
11. Demon
12. Gate to the Eternity

Sestava:
Mats Leven - zpěv
Rick Altzi - zpěv
Amanda Somerville - zpěv
Claudia Layline - zpěv
Ivan Giannini - zpěv
Nick Savio - kytary
Dave Cestaro - baskytara
Camillo Colleluori - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 52:16
Label: Scarlet Records
Produkce: Miko Jussila
Země: Itálie
Žánr: progresivní power metal

Diskografie:
2006 - Hollow Haze
2008 -The Hanged Man Sword & Sorcery
2010 - End of a Dark Era
2012 - Poison in Black
2013 - Countdown to Revenge
2015 - Memories of an Ancient Time

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.05.2015
Přečteno: 2740x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Moje první...9. 06. 2015 14:39 Veronika


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.46995 sekund.