NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BLACKWELDER - Survival Of The Fittest

Téměř ve špionážním utajení vzniklo debutové album mezinárodního projektu Blackwelder, který přitom sdružuje několik výjimečných muzikantů, v čele se slovutným zpěvákem Ralfem Scheepersem. Což je jenom dobře, neb čím víc nahrávek zachytí jeho charismatický vokál „pro příští generace“, tím lépe. Zároveň se ale hned nabízí otázka, nakolik je (darwinovsky pojmenovaná) deska „Survival Of The Fittest“ vzdálená či podobná jeho domovským Primal Fear. A odpověď je zřejmá ihned po poslechu prvních tónů alba.

Ještě před popsáním hudebního charakteru je ale nutné doplnit zbývající trio hudebníků. Na prvním místě musíme zmínit amerického kytarového mistra Andrew Szucse, který si k Blackwelder odskočil od své (toho času stagnující) kapely Seven Seraphim. Na bubenické štokrle zasedl jihoafrický ďábel Aquiles Priester (Primal Fear, ex-Angra), jehož v rytmické sekci doplnil (relativně nejméně známý) švédský baskytarista Bjorn Englen (ex-Yngwie J. Malmsteen). No a celé osazenstvo dohromady stvořilo nadprůměrné powermetalové album, které sice letošní žebříčky nejlepších nahrávek nezboří, ale zcela jistě se může pyšnit několik výtečnými songy a také naprosto dokonalým soundem.

Podobností s Primal Fear je hned několik (ostré riffy, chytlavé refrény), nicméně z celkového pohledu je hudba Blackwelder odlehčenější a kvalitativně kompaktnější (zejména pokud ji porovnáváme s posledními řadovkami Prvotního strachu). Ralfovy linky jsou zde více rozmanité a poskytují více prostoru pro jeho hlasovou ekvilibristiku, hudba je pak méně zatížená heavymetalovou dřevnatostí a o to více protkána neoklasickými výpady páně Szucse. Na albu nenalezneme skladbu, ve které by si Andrew nevystřihl nějaký „malmsteenovský“ trylek, na druhou stranu je škoda, že se v naprosté většině případů jedná o krátké „štěky“, mému uchu by více lahodily delší časové úseky v podobě pikantně klenutých sól třeba ve stylu desky „Symphony Of War“ od Magic Kingdom. Toto (subjektivní) strádání ale naštěstí vynahradí řada jiných chytlavých momentů.
Vrcholem je naspídovaná osmička „Play Some More“ s thrashově dravými riffy a mimořádně atraktivním refrénem. Obdobně zachutná i valivá šestka „With Flying Colors“ nebo závěrečná perla „Judgement Day“. Svižné tempo je ostatně dominantou většiny songů, ojediněle klidnější strukturu nabídnou třeba slokové linky písně "Remember The Time" nebo velmi poslechová pětka "Inner Voice" s příjemně táhlým chorusem. Ani zbytek skladeb si, zejména díky instrumentální a vokální členitosti, nevede špatně, nicméně už jde spíše o dobře odvedené řemeslo, nežli strhující a nezapomenutelné zážitky. A pokud se instrumentálky „Adeturi“ týká, ta nezaujme vůbec ničím a pouze dosvědčí, jak zásadní je pro dotvoření kladných pocitů Scheepersův hlas. Naštěstí jde o jediný kus tohoto druhu a zbývajících devět položek už podobnou chybu neučiní. Album „Survival Of The Fittest“ lze každopádně doporučit nejenom fanouškům Ralfova nezaměnitelného hrdla (i proto, že je lepší než současná produkce Primal Fear), ale všem příznivcům řízného, a přesto v každém okamžiku melodického power metalu.

Petr Štěpnička             


FB BLACKWELDER

YouTube ukázka - With Flying Colors

Seznam skladeb:
1. The Night of New Moon
2. Spaceman
3. Adeturi
4. Freeway of Life
5. Inner Voice
6. With Flying Colors
7. Remember the Time
8. Play Some More
9. Oriental Spell
10. Judgement Day

Sestava:
Ralf Scheepers - zpěv
Andrew Szucs - kytara
Bjorn Englen - baskytara
Aquiles Priester - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 47:53
Vydavatel: Golden Core Records
Země: U.S.A./Německo/Jižní Afrika/Švédsko
Žánr: power metal

Diskografie:
2015 - Survival Of The Fittest

Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.06.2015
Přečteno: 2553x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
b.wolf: Mrkni tady...10. 06. 2015 13:01 adrian
2adrian: To nemůžuposoudit, pač...9. 06. 2015 17:46 b.wolf
Zrovna One With The...9. 06. 2015 15:42 adrian
Pagane,dík za recenzi :)...9. 06. 2015 12:10 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09131 sekund.