NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KREATOR - Pleasure To Kill

Rok 1986 byl stěžejní pro mohutný a z historického hlediska naprosto mimořádný výhřez smrtící thrashmetalové energie. V Americe vznikají kultovní díla jako je „Masters Of Puppets“ od Metallicy, „Reign In Blood“ od Slayer nebo „Peace Sells…But Who´s Buying?“ od Megadeth. V Brazílii se k nesvatému životu nadechuje Sepultura s chorobným debutem „Morbid Visions“. Jak na to reaguje Evropa? Z tzv. velké německé trojky teprve startuje Sodom (deska „Obsessed By Cruelty“), Destruction sice vydávají už druhý zářez s názvem „Eternal Devastation“, leč z mého pohledu byla tahle parta vždy poněkud přeceňovaná. Nejpádnější odpověď tak servíruje jedině a pouze velký Kreator se svým sequelem alba „Endless Of Pain“, tedy dodnes vzývanou a obdivovanou plackou „Pleasure To Kill“.

Je však potřeba striktně oddělit první dva zářezy Kreatoru od jeho pozdější produkce. V roce 1986 ještě pořád nešlo o typicky thrashovou tvář této legendy, kterou známe z většiny dalších počinů (krom experimentálního období v devadesátých letech). O dramaturgicky víceméně úhledné struktury skladeb zde nezavadíme, místo toho nás zavalí rozháraný a těžko uchopitelný shluk celé instrumentální sekce, jejímuž chaosu dává korunu Millesův (potažmo Ventorův) psychotický jek, technicky úplně stejně nevyvážený, nemluvě o přízvuku, kdy se dá často jen stěží určit, jestli zpěv probíhá v anglickém či německém jazyce. A přesto se v tomto násilném „bordelu“ dalo najít několik pojítek, které celou hudební hmotu udržely pohromadě a ještě ji z pohledu mnoha posluchačů a kritiků vytunily do nebeských výšin (či spíše pekelných nížin), v nichž deska našla svůj legendární status.

To, co bylo na debutu „Endless Pain“ spíše naznačeno, našlo své vyústění na (o pouhé dvě vteřiny delším) albu „Pleasure To Kill“, jež obsahuje koncentrovanou dávku metalové brutality, která posluchače vrací k primárním pravěkým pudům, kdy právo na přežití náleželo pouze silným jedincům. Netřeba dodávat, že ono právo bylo usurpováno velmi nepěknými způsoby. Je to neurvale dravá energie, jež je vtisknuta do každého tónu, včetně velmi zdařilého instrumentálního intra, které ztělesňuje pověstný klid před bouří (v tomto případě ovšem kombinované s tornádem) a dodává celému dílu punc originální nakažlivosti. Tento pocit paradoxně ještě podporuje (z dnešního pohledu) průměrný sound, jehož nedokonalá „špinavost“ k podobné hudbě naprosto sedí. Vše dohromady pak tvoří jeden ze stavebních pilířů, na které přísahá nejeden kultovní black či deathmetalový spolek.

Někomu tak možná vrtá hlavou, proč je pod recenzí (vzhledem k napsanému) relativně nižší hodnocení. Důvod je jednoduchý. Přestože nepopírám evidentní klady, mně tohle album k srdci prostě nikdy nepřirostlo (na rozdíl třeba od brilantní slayerovštiny „Reign In Blood“). Vždy si rád poslechnu kupříkladu Ventorem nazpívanou „Riot Of Violence“ (zvlášť při koncertním vystoupení) či závěrečný flák „Under The Guillotine“ s absolutně zabijáckým sólem. Ten opravdový Kreator pro mě ovšem prezentují až desky vzniklé v pozdějším obodbí, v čele s těmi z nového milénia. Výsledná známka se tedy snaží o přijatelný kompromis mezi subjektivním vnímáním díla a jeho nesporným přínosem pro metalovou historii.

Petr Štěpnička             


www.kreator-terrorzone.de

YouTube ukázka - Riot Of Violence

Seznam skladeb:
1. Choir of the Damned
2. Ripping Corpse
3. Death Is Your Saviour
4. Pleasure to Kill
5. Riot of Violence
6. The Pestilence
7. Carrion
8. Command of the Blade
9. Under the Guillotine

Sestava:
Mille Petrozza - zpěv (skladby 2, 4, 6, 7, 9), kytara
Ventor - bicí, zpěv (skladby 3, 5, 8)
Roberto Fioretti - baskytara

Rok vydání: 1986
Čas: 38:42
Produkce: Harris Johns
Vydavatel: Noise Records
Země: Německo
Žánr: thrash metal

Diskografie:
1985 - Endless Pain
1986 - Pleasure To Kill
1987 - Terrible Certainty
1989 - Extreme Aggression
1990 - Coma Of Souls
1992 - Renewal
1995 - Cause For Conflict
1997 - Outcast
1999 - Endorama
2001 - Violent Revolution
2005 - Enemy Of God
2009 - Hordes Of Chaos
2012 - Phantom Antichrist

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.06.2015
Přečteno: 3250x




počet příspěvků: 10

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Bez bonusu Flag of...8. 07. 2015 9:54 boozer
Asi tak...5. 07. 2015 22:44 Demonick
Tak tebe to musi...5. 07. 2015 20:12 Pikolík
9/10Jednoznačně...5. 07. 2015 9:42 Deny
10/10Bomba. Nic potom...4. 07. 2015 23:01 boozer


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09814 sekund.