PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DOOMAS - LaMuerte

S novým počinem přišli nedávno slovenští dark metalisté Doomas, kteří jsou velkou nadějí pro slovenskou scénu a získávají si vyšší a vyšší pozice, především díky hojnému koncertování a kvalitní muzice, jež nám kapela předložila poprvé před sedmi lety na albu "Seven Sins" a nyní se vrací s ještě silnějším počinem. Magický obrazec na přebalu alba "LaMuerte" jasně vyzařuje okultní sílu a pro kapelu typické logo slibuje další porci ponuré hudby. Listovat bookletem je zážitek, podobný otáčení listů knihy plné magických zaříkadel a démonických ilustrací. Překrásná práce, jde vidět, že si skupina zakládá i na vizuální stránce a umělecké dílo "LaMuerte" je stvořené do krásy.

Nevím, kde jsem, ale vím, že kráčím zlověstným lesem, plným husté mlhoviny. Nebe je šedivé jako stín a slunce v nedohlednu, skryté pod přikrývkou černých mraků. Jen vrány létají ve větvích stromů bez listí a krákají. Půda je posetá lidskými kostrami a bezvětří působí neklidně. Z hustých křovisek vykročí postava, která rychlým krokem míří vpřed. Je oděna do pláště a na hlavě má kápi. Následuji jí dál a dál, prodírám se keři a větvemi, kosti mi křupají pod chodidly, když odhrnu husté trnité křovisko a ocitnu se na mýtině. Zde ovšem spatřuji něco, co jsem vidět neměl. Ona postava poklekla před vysokým mužem v kapuci, svíce po stranách vzplály a celý prostor obestoupily další bytosti v kápích a černých pláštích. Rituál započal, vůně kadidla omámila moji existenci a na nebi začaly létat démonické okřídlené bytosti zvěstující smrt. Podstoupíte rituál spolu se mnou, poté, co vám poodhalím zákoutí magických tónů alba?

Kapela již před vydáním desky vypustila videoklip k písni "Forlom". Ten uchvátil svojí atmosférou a provedením, píseň slibovala jistý posun vpřed. Při prvním poslechu alba mě nejvíce omámila první kompozice "Insoreism", jež vytváří mystickou atmosféru s nádechem majestátnosti a epična, díky sborům v pozadí, podkreslujím celou zvukovou stopu v refrénu. To slibuje větší pestrost, která se udrží i v dalších písních, plných různých atmosférických pasáží, jež vytváří sbory v pozadí a akustické kytary. Klávesy zde již ovšem nehledejte, Doomas je nasazují zřídkakdy, skupina zní syrověji oproti minulosti. To slibuje více tvrdosti, Doomas znějí tvrději a živelněji, pořád je to ovšem velice melodický metal, který bych označil za dark s prvky doomu, melodického deathu a občas se sem tam mihne power/heavy prvek. Sound muzikantů je hutnější, především riffové melodie s hlubokým growlem vytváří těžko prostupitelnou stěnu, do které se musíte prosekat. Klávesové party přichází až s písní "They", neočekávejte žádný slaďák, ale pořádně hutnou a našlapanou píseň, od které klávesové melodie utečou rychle, jako kdybyste vy sami utíkali před rohatým, zlatě zbarveným démonem s pentagramem v rukách vyobrazeném v bookletu. Ony klapky se ještě vytasí s jistou dramatickou pasáží, ale zase nám po chvilce mizí v mlhovině někde v temných křoviskách. Na novém albu Slováků mi někdy moc nesedí ony až power metalové kytarové výjezdy, které narušují ponurost a doomovou zlobu. Kupříkladu po dokonale temné "Dark Ritual", jež mi připomíná Dimmu Borgir, především ve zkresleném hlase a zlé atmosféře, přijde skladba "Life", která zní skočným a veselým dojmem. Nemohu si pomoct, ty kytary mi mírně lezou na nervy. Zvuk "LaMuerte" je kvalitní a vynikají všechny nástroje včetně basy, jeho slabinou je mírná plochost. Strunné instrumenty zní spolu s growlem hutně, ovšem chybí jakoby další vrstvy. Možná by albu pomohlo větší zabasování zvuku a vrstvení riffů.

Nenechte se zmást negativním zakončením předchozího odstavce. Poslech "LaMuerte" funguje jako doušek z magického poháru plného krve při okultním rituálu, kdy vás mocná nepozemská síla zláká a donutí přisluhovat. Stačí se prodrat skrze hustá kytarová křoviska plná trní a celkovou neprostupnost materiálu, který zaujme především detaily a atmosférou. Kapela předkládá upřímnou pocitovou muziku. Kdo má rád melodický a pochmurný metal, s chutí do rituálu!

Mystic             


www.doomas.com

YouTube ukázka - Forlorn

Seznam skladeb:
1. Insorcism
2. LaMuerte
3. Consumed by the Ocean: Depresy
4. They
5. Dark Ritual
6. Life
7. Forlorn

Sestava:
Peter "Doomas" Beťko - baskytara, zpěv
Martin "Kalmi" Kalmancai - kytara
Mario Turis - kytara
Erik Sabo - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 39:24
Label: Gothoom productions
Země: Slovensko
Žánr: dark/doom metal

Diskografie:
2008 - Seven Sins
2015 - LaMuerte

Foto: archiv kapely


Vydáno: 30.05.2015
Přečteno: 1566x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Já jdu s...4. 06. 2015 14:48 Zdenda


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10384 sekund.