RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Petr ŠTRAUCH (SOLAR SYSTEM, MORAVIUS) - Asi jsme si s kytarou chyběli…

Věřím tomu, že příznivcům power metalu neunikla spolupráce kytaristy Petra Štraucha a bývalého pěvce Salamandry Dalibora Halamíčka, kterou kluci pod hlavičkou kapely Moravius završili vydáním alba “King´s Grave”. Jenže od té doby uplynulo už osm let a po Moravius i Petru Štrauchovi jako by se slehla zem. Letos se to Petr snaží dohnat, začátkem roku vyšlo album “Atlantis” jeho další kapely Solar System, a na následovníkovi debutu se pracuje i u Moravius. Více už vám prozradí Petr Štrauch.

Poprvé jsem se se jménem Petr Štrauch setkal v souvislost s prvotinou kapely Moravius „King´s Grave“, což je poměrně dávno, konkrétně osm let. Co jsi dělal celou tuhle dobu, věnoval ses hudbě nějak intenzivně nebo šla na vedlejší kolej?
Po pravdě…po rozpadu Moravius byl tři roky můj šestistrunný miláček odložen ve skříni. Po této pauze mě oslovil Ota Gajdoš, jestli bychom nedali něco dohromady, tak vznikla sestava Solar System. Kupodivu jsem po tomto tříletém odpočinku zjistil, že mi to hraje lépe a vše šlo jednoduše. Asi jsme si s kytarou chyběli…

Když zabrousíme ještě více do Tvojí minulosti, vím, že jsi již v první polovině devadesátých let působil v kapele Golden dust (mimochodem už tehdy společně se současným bubeníkem Solar System i Moravius Vladimírem Jelonkem), kdy jsi vlastně s metalem začal a co Tě k němu přivedlo?
Golden dust…tak to jsou nádherné vzpomínky. Touto sestavou jsem s metalem začal. Byla to celkem sranda, protože jsem tomu až tak nerozuměl. Neznal jsem techniku, metronom a hrál jen to, jak jsem to cítil a slyšel. Bylo to hustý, ale krásný. Vláďa Jelonek je člověk, který mě bude pronásledovat snad napořád, ale na druhou stranu, je to dobrý člověk a rád s ním pracuju. K metalu mě přivedlo to, co snad každého muzikanta. Dobrá muzika a touha si jí sám zahrát. V mém případě, Helloween, Gamma Ray, Primal Fear …, a mnoho dalších. Nejhlavnější byla pro mě sestava Stratovarius, ovšem do doby, kdy tam působil Timo Tolkki, ale ne že bych nynější Stratovarius zavrhnul. Šlape to klukům dost dobře, ale Timo Tolkki mi tam chybí. Z důvodu nápadů a aranže.

A v čem je největší rozdíl mezi Petrem Štrauchem tehdy a nyní, změnily získané zkušenosti nějak Tvůj pohled na muziku, Tvůj přístup k ní? A v čem se podle Tebe nejvíc změnila za tuhle dobu hudební scéna?
Rozdíl mezi Petrem Štrauchem tehdy a nyní je velký. Postupem času získávání zkušeností, jak se muzika dělá a jak ji chápat, mi dost pomohl Ivan Polák (bubeník exVitacit.) Po určitých lekcích a výměně názorů s Ivanem jsem začal chápat, co dělám špatně a postupně to napravoval. I to, jak se říká, že u piva je každý muzikant, mi naopak dalo dost. Díky Ivanovi jsem postupem času zjistil, kde, co a jak patří, jak co dělat a to hlavně aranž. Hudební scéna, myslím , že se moc nezměnila. V současnosti je to pořádný splav muziky. Akorát mě mrzí, že se to hýbe všechno tak, aby se podala technicky a záznamově kvalitně, ale nápady nějak váznou, ale to je jen můj názor.

Pojďme do současnosti. Kromě již zmíněných Moravius jsi členem i kapely Solar System, se kterou jste si k blížícímu se pětiletému výročí od jejího vzniku nadělili nedávno vydané album „Atlantis“. Můžeš jej blíže představit?
S tímto tématem přišel Ota Gajdoš a ten by představil album takto: Atlantis obsahuje tři na sebe navazující songy, Trilogie o Atlantidě. Idea je propojit minulost s přítomností, pohled na morální a obecný úpadek Atlantidy s jasnou identifikací s dnešní dobou, kdy lidstvo spěje v kruhu sebedestruktivního konání a nepoučení se z vlastních chyb k podobnému závěru. Inspirováno výklady amerického senzibila E.A.Cayce. Ostatní skladby jsou inspirovány životem… Mohu dodat, že z alba Atlantis jsme nedávno dotočili klip na skladbu „Loutka“ , takže se těšíme na finální výsledek a tak samo se můžou na klip těšit i všichni naši fanoušci, kteří třeba budou mít anebo už vlastní naše nové CD „Atlantis“.

Jak ty sám jsi s touhle deskou spokojený, je pro Tebe zajímavější psát hudbu, kde jsi vázaný určitým spojujícím tématem, jako v případě „Atlantis“ nebo naopak je lepší nemuset se přizpůsobovat koncepci příběhu, tak jako jsi to měl u Moravius?
Spokojenost s touhle deskou z mé strany je dobrá, ale jak by řekl zbytek kapely, „nikdy nebudu spokojený“. Patřím mezi muzikanty, kteří i po finálním dokončení se rozpovídají, to bych udělal jinak a to se mohlo změnit atd. K otázce co je pro mě zajímavější?... Je to stejný a nikdy mě to nedostalo do problému, abych musel něco měnit nebo mě něco brzdilo. Vždy to dopadlo dobře.

Probrat musíme i skutečnost, že na stránkách Moravius se po docela dlouhém mlčení objevila zpráva, že Moravius opět obnovuje činnost a že dokonce máte připravenou druhou desku. Můžeš k tomuhle uvést nějaké aktuální informace, ať už co se sestavy, či nové desky Moravius týká?
Ano, je to tak. V březnu tohoto roku Dalibor Halamiček nahrál zpěvy na druhé nové CD Moravius a přispěl i dětský sbor KOKO z Ostravy. Materiál je teda připraven a nyní ho čekají úpravy jako čištění, míchání atd. Na nové CD Moravius se můžeme těšit na podzim tohoto roku. Jinak sestava a co se nové desky týče je samé překvapení, proto se tu nemůžu rozpovídat, i kdybych moc chtěl, ale myslím, že je na co se těšit…

Nabízí se otázka, vzhledem k tomu, že jsi autorem hudby u Moravius i u Solar System, jak vlastně dělíš svoje skladby, co je rozhodujícím kritériem pro to, co do které kapely přijde?
Je pravda, že u Solar System se musím trochu brzdit, ale někdy to je i sranda, protože stalo se i to, že se přehazovaly skladby připravené na CD Moravius do Solar System. Moravius reagoval na určité skladby darované Solar System někdy záporně. Naopak Solar System je skromnější a buď vezme nebo ne. Momentálně to funguje, že výběr nechávám na kapelách.

První deska Moravius byla kompletně v angličtině, prvotina Solar System je komplet v češtině. Řešíš Ty jako kytarista, který jazyk, dejme tomu i u konkurence, je pro hudbu zajímavější? Pokud ano, dáváš přednost některému z jazyků? A jsou pro Tebe texty v hudbě důležité?
Nad tím jsem nikdy nepřemýšlel. Oboje je pro mě zajímavé, ale musí mi to dávat dobrý pocit a to samé platí i u textů.

Koncertní činnost ani jedné z Tvých kapel není zatím úplně nejbouřlivější. Chystáte nějaké koncertní aktivity, spojené s propagací desek? Neuvažovali jste třeba o společném tour Moravius a Solar System? Kde vás bude v blízké době možnost vidět?
Moravius není ještě tak aktivní, čekají nás zkoušky, je co dohánět a s novou sestavou nás čeká hodně práce. Hlavně se sehrát a dát vše dohromady. Takže společné tour Moravius a Solar System momentálně nebude. Jakmile Moravius bude aktivní o společném tour nechám rozhodnout kapely. Každé odehrané akce Solar System budou spojené s propagací desky. Akce na kterých bude Solar Systém vystupovat najdou fanoušci na na našich stránkách , ale blízkou možností nás vidět… je akce Motoscuk Hlučín 12-14.06. 2015

Jaké máš vlastně ambice se svojí hudbou, máš nějaký cíl či sen, kam by ses chtěl s některou ze svých kapel dostat? A představují pro Tebe obě kapely stejný závazek nebo má v současné době některá z nich prioritu?
Ambice i cíle by byly, ale buďme trochu při zemi … dívám se na vše trochu jinak. Sen každého muzikanta je dostat se co nejdále. Zažít si média a takovou tu hudební slávu, ale skutečnost je jiná a proto se na muziku dívám a cítím ji tak, že to je to, co miluji a dělám pro svou radost. V současné době si rád zahraju s kapelou i v malém klubu a třeba jen pro dvacet fanoušků, ale na oplátku docílím toho, že udělám to, co mě hodně baví a mám rád. Navíc mi to pomůže zapomenout a chvíli se dostat jinam z toho, co se kolem nás děje. Obě kapely mají pro mě stejný závazek. Chci a doufám, že budu pro obě kapely psát hudbu naplno a že je nezklamu.

Kolik času a energie investuješ do Moravius a Solar System, máš čas věnovat se i něčemu jinému a je pro tebe odezva dostatečně naplňující?
No…tak to je otázka na pravém místě. Jsou měsíce, ve kterých bych potřeboval, aby den měl aspoň 28 hodin, ale tak se neděje. Čas do muziky dávám, co můžu, ale rodina je na prvním místě. Někdy rozdělit čas, aby každá strana dostala, co potřebuje, je horší, jak dělat muziku.

Pomalu se blíží festivalová sezóna, jsi příznivcem festivalů a pokud ano, kam a na koho se letos chystáš podívat?
Jsem příznivcem festivalů, ale jak už jsem se zmínil v předešlé otázce, nemám toho času moc. Proto se letos chci aspoň dostat na Masters of Rock. Snad se mi to podaří.

A teď už jen závěrečný prostor pro to, co bys rád řekl, aniž bych se Tě na to zeptal :-)
Víš, já nejsem zrovna ukecaný typ, tak že s touhle otázkou ti moc nepomůžu :-). Ale na závěr bych chtěl poděkovat za příjemný rozhovor a popřát hodně štěstí jak tobě a redakci, tak i všem fanouškům.

Savapip             


www.solarsystem.cz

Související články

Foto: archiv Petra Štraucha


Vydáno: 31.05.2015
Přečteno: 2230x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09232 sekund.