PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DOWN TO HELL - V zajatí temnoty

Napadlo-li vás někdy polemizovat nad tím, jestli blackoši mají smysl pro humor, je na čase se seznámit se slovenskou bandou Down To Hell. Ta s blížícím se desátým výročím své existence (její svérázně pojatý životopis je právě jedním z hlavních důvodů úvodní věty tohoto elaborátu) představuje své debutové album „V zajatí temnoty“, které (i přes lehce zavádějící název, vždyť ten humor se dostane i na desku) lze brát dostatečně vážně. Down To Hell, jejichž prvotina ve svém základu nijak zásadně nevybočuje z intencí symfonického blacku, mají totiž tři specifika (nechci rovnou tvrdit, že trumfy, neb ne všechno na sto procent vychází), které mají potenciál odlišit je od konkurence.

Podstatné je v první řadě to, že jejich atmosférou prosycený symfonický black je maximálně funkční a kompozičně pestrý, jejich melodie dostatečně chytlavé a přitažlivá symbióza živých kytar, barevných kláves, svižné a nakopávající rytmiky a stylově na jedničku zvládnutého vokálního projevu kytaristy a křiklouna Kaniho (ať už jde o blackový skřípot nebo growl) řemeslně velice dobře zvládnutá. Specifikem prvním je délka skladeb. Fakt, že pod šest minut se (pomíjím úvodní intro „Ticho před búrkou“) dostane jen úvodní „Pán vetra, búrky a mrakov“, a i přes jistou repetitivnost některých motivů se ve většině skladeb tyto hned tak nevyčerpají, svědčí o tom, že kompoziční schopnosti kapely jsou na tento krok dostatečně silné. Specifikem druhým je využití rodného jazyka. Navíc se klávesák Lubo Müller (a v jednom případě Juraj Knotek) pustil do výpravných a dějově bohatých příběhů, což na jednu stranu ještě více zdramatizuje atmosféru skladeb, na straně druhé se Down To Hell občas neubrání jisté textové naivitě ve snaze udržet linii příběhu a určité schématičnosti ve vokálních linkách. Díky tomu, že jeho projev je (byť znovu podotýkám, že stylově nelze nic namítat) občas nesrozumitelný, má Kani v tomto směru oproti své kolegyni Matě značnou výhodu. A právě využití ženského prvku je tím třetím specifikem, které je v mých uších tím nejkontroverznějším bodem nahrávky. Nejen pro již zmíněnou frázovou schématičnost, která v čistém (a technicky opět spolehlivém) projevu Mati dostává ještě větší prostor k vyniknutí, ale i k jakési občasné emoční prázdnotě. Srovnejte třeba to, jak si svižná a vyhrocená „Smrť“ vyloženě koleduje o podstatně dramatičtější prožitek, který se ze strany Mati nekoná a jak v následujícím vláčnějším dialogu „Nemrtvá nevěsta“ Maťa dokonale vystihuje atmosféru skladby i charakter hlavní hrdinky. A pokud hledáte tip na dokonalého reprezentanta desky, která nemá vyloženě slabou položku, zkuste finální příběh s názvem „Drak“, který dokonale shrnuje všechny výše zmíněné klady i zápory Down To Hell (včetně fórku v nečekaném rozuzlení zdánlivě romantického dramatu). Pokud již padla poznámka o určité naivitě, nelze se vyhnout i zmínce o bookletu alba, jehož zpracování (alespoň tedy jeho fotografická část) tuto kategorii reprezentuje nejdůkladněji.

Down To Hell mají sice na čem zapracovat, ale zároveň mají velice solidní základ, na kterém mohou stavět. „V zajatí temnoty“ je velice sympatická nahrávka, na které se (jde o debut a o to víc mě to baví) velice svěžím způsobem mísí naivita s nadhledem, i radost z vlastní tvorby s dobře zvládnutým řemeslem. Proto si zaslouží pozornost.

Savapip             


BZ DOWN TO HELL

YouTube ukázka - Drak

Seznam skladeb:
1. Ticho pred búrkou
2. Pán vetra, búrky a mrakov
3. Skazení
4. Bosorské sólo
5. Krvavé jazero
6. Prízrak
7. Smrť
8. Nemŕtva nevesta
9. Drak

Sestava:
Maťa Martina Bilkovičová - zpěv
Kani Miroslav Gajdár – kytara, zpěv
Ťapo Martin Matlovič – kytara
Miro Miroslav Hulka - baskytara
Lubo Ľubomír Müller - klávesy
Bensfúr Dušan Šelc - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 58:12
Země: Slovensko

Diskografie:
2014 – V zajatí temnoty

Foto: archiv kapely


Vydáno: 26.06.2015
Přečteno: 1650x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08796 sekund.