Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




David VANĚK (ALEŠ BRICHTA PROJECT) - Aleš je prostě kamarád

Aleš Brichta se svým Projectem letos vydal nové album s názvem "Anebo taky datel". Při této příležitosti jsem vyzpovídai kytaristu Davida Vaňka, který ochotně poskytl odpovědi na mé otázky. Zajímá vás, co chystá Aleš Brichta Project během letošního roku? Bude jejich nové album zároveň i posledním? Pokračujte ve čtení...

Na úvod se musím zeptat na to, jak se momentálně daří kapele Aleš Brichta Project?
Tak za necelých tři a půl let co s Alešem spolupracuji, musím říct, že nyní společně zažíváme nejlepší období. Především za to vděčíme našemu novému managementu „Redmag“, který odvádí poctivou práci, projevující se vyšším počtem kvalitních koncertů bohatých na obecenstvo a solidním přístupem při rozdělování financí. To podněcuje dobrou náladu v kapele a chuť plánovat nové věci. Lidi se nyní mohou těšit na nový koncertní repertoár a snad i nějakou pódiovou show v podobě pyrotechniky, apod.

Před dvěma lety jste vydali debut "Údolí sviní". Jak toto album s odstupem času hodnotíte?
Jako spousta kapel nemohu říct, že náš debut je poslední dobrá deska, kterou jsme natočili, díky bohu. Nicméně „Údolí sviní“ se mi s odstupem času líbí víc než v době vydání. Jsem přesvědčen o tom, že největší brzdou desky je její zvuk. Všechno bylo hrozně narychlo. Měli jsme dva týdny na přípravu, tj. dokomponování skladeb, nacvičení a sehrání. Pak jsme za pět dnů natočili nástroje a zbýval týden na zpěvy, mix a mastering. Myslím, že za těchto podmínek to dopadlo ještě přijatelně.

Letošní rok je ve znamení alba "Anebo taky datel", které je dle mého názoru přímým návratem ke kořenům bývalé Alešovy kapely Arakain. Věděli jste od začátku, že chcete nahrát výrazně tvrdší album nebo to vyplynulo samo od sebe?
Hlavně jsme se snažili vyhovět Alešovým požadavkům, které byly velice komplikované. Hodně své názory měnil a jeho poslední verze zněla: „Chci od vás pořádnej thrash metal, inspiraci hledejte u Slade z let 1972 - 1973“ (smích). Do toho jsme měli každý své vize o tom, jak by měla nová deska znít a tak vznikla vcelku žánrově pestrá deska, která zajisté uspokojí metalisty, ale na své by si měli přijít i vyznavači Alešových sólových alb.

Jak probíhalo jeho natáčení?
V průběhu celého loňského roku jsme Alešovi posílali skladby, kterých se nahromadilo cca 25. Z toho jsme udělali společný výběr písní, které se nám líbili nejvíce. Na rozdíl od „Údolí sviní“ bylo tentokrát na vše dostatek času, až na takovou výjimku, že jsme se o termínu natáčení dozvěděli pár dnů předem, a tak jsme nestihli uspořádat ani jednu zkoušku. Takže jsme museli provést důkladnou domácí přípravu. Zhruba za týden byly natočeny nástroje. Poté jako vždy, Aleš vyčkával do poslední chvíle a během posledních asi čtyř dnů otextoval a nazpíval celou desku.

Nelze zpochybnit, že své nástroje ovládáte s dokonalou přesností. Co mě však na albu skutečně příjemně překvapilo, je Brichtův zpěv. Oproti debutu, kde místy zněl až na výjimky velmi monotónně, se do toho tentokrát opřel s opravdovou vervou. To jste Aleše nabádali vy nebo si chtěl sám opět pořádně zařvat?
To chtěl on sám. Avšak já osobně se nemůžu zbavit pocitu, že agresivně pojatá interpretace Alešova zpěvu se váže na skladbu „Bitva s osudem“. Je to skladba, kterou jsem komponoval už před více jak rokem pro svoji déle plánovanou sólovou desku, která se má nést v duchu progresivního metal/rocku. Zvažoval jsem, zda udělat desku instrumentální, nebo zpívanou. A tak jsem na zkoušku Alešovi jednu instrumentálku poslal a čekal, jak se k věci postaví. Zpočátku byl tak nadšen, že jsem tomu ani nemohl uvěřit. Ale když se pustil do práce a zjistil, jaké harmonicko/melodické a rytmické překážky před ním stojí, tak mi zavolal a deset minut na mě ječel do telefonu něco ve smyslu, že zabít mě je málo (smích). „Bitva s osudem“ byla první otextovaná a nazpívaná věc, u které byl Aleš plný zloby. Druhá skladba byla „Ve jménu krále“, nazpívaná ten den, co „Bitva s osudem“. Další moje skladba, kde se definitivně potvrzuje momentální nenávist vůči mé osobě. Ale každopádně Alešovi za tu práci moc děkuji a musím říct, že mou důvěru v jeho skladatelské schopnosti nepodlomil. Jinak vše jsme si už vyříkali a teď se tím jen bavíme.

Plánujete natočit videoklip k nějaké skladbě z nové desky? Osobně bych se přimlouval ke skladbám "Páteční půlnoc" či "Hlad".
Videoklip se opravdu plánuje, avšak nemohu ti k tomu podat příliš informací. Jen to, že o skladbě se zatím jedná a klip by měl být animovaný. Tebou přimlouvané skladby jsou samozřejmě dobrými adepty k mediálnímu propagování desky. Obě skladby už zazněly, nebo jsou stále zahrnuty v repertoáru některých rádií.

7. V Brichtových "bandech" se vystřídala celá řada známých hudebníků. Rozchody však (až na výjimky) nebyly zrovna v přátelské atmosféře. Čím si myslíte, že je to zapříčeněno?
Ve skutečnosti toho o bývalých hráčích "AB bandu" a problémech kolem nich moc nevím. Nechci se v tom rýpat, jelikož každý má svou pravdu. Každopádně je zřejmé, že problém byl ve špatné komunikaci mezi kapelou a managementem, potažmo nedostatečně objasněné finanční krizi. Diplomaticky řečeno.

Jaký člověk je Aleš Brichta, když tzv. sleze z pódia?
Aleš je prostě kamarád. Člověk s ním zažije kopec srandy a po propitém večeru i trochu starostí. Důležité je, že se s ním dá úplně normálně mluvit, nehraje si na žádnou super hvězdu. Při práci teda někdy dochází k rozbrojům, ale v rámci mezí. Pak to stejně všem u piva sejde z mysli.Ono je to taky o tom, že s Alešem se člověk musí naučit pracovat. Předvídat a připravovat se dopředu, pak to vše funguje.

Pojďme si popovídat o vašem koncertování. Již několik let Aleš Brichta nevyjíždí na předem připravená turné, ale jezdí tzv. "tam, kam si ho pozvou". Jaký je důvod tohoto rozhodnutí?
Tak to není úplně pravda. Během posledních třech let proběhlo tour „Arakain memorial“, „Algernon tour“ s Aleš Brichta trio a „Údolí sviní tour“. Možná se vám zdá, že žádné tour neproběhly, jelikož se jednalo spíše o skromnější klubová tour. Ale to je záležitost managementu. Teď máme nový management s velkými ambicemi, máme vydanou novou desku a tak očekávám, že teď se to opravdu rozjede ve velkém.
Kolik skladeb z nového alba budete chtít hrát na koncertech?
To je další z mnoha věcí o kterých rozhoduje jen Aleš. Momentálně je do repertoáru zařazena pouze skladba „Hlad“, ale hádám, že postupem času přibudou další dvě.

Playlist Aleš Brichta Projectu se skládá jak z vašich skladeb, tak i z dřívějších Brichtových alb a také z několika skladeb kapely Arakain. Jaké se hrají nejraději Vám? Jste spíše pro tvrdší pojetí koncertu nebo vám vyhovuje současný stav, kdy se hrají i známé hity jako "Dívka s perlami ve vlasech", "Nechte vlajky vlát" či "Barák na vodstřel"?
Já rád hraju všechny písně z repertoáru, akorát ty "Perly ve vlasech" mě otravují. A "Nechte vlajky vlát" už mi taky začínají lézt krkem, přestože jsem je měl dřív hodně rád. Je to typ skladeb, který člověka zaujme na první poslech, ale po nějaké době jsou o to více otravné. Jinak jsem rád, že máme pestrý repertoár, kde se můžeme vyřádit u skladeb jako "Deratizer", "Apage satanas", "I.N.R.I" a pak se citově uvolnit při "Baráku na vodstřel", "Jsem prý blázen jen", či "Výletu do bájí". Avšak největší požitek mi při živém hraní přináší skladba "Fénix" z alba "Údolí sviní".

Věčným tématem je stahování hudby na internetu. Tento problém zasáhl drtivou většinu interpretů po celém světě. Jak se s tímto problémem vypořádáváte vy? Budete nové album prodávat i v digitální podobě a objeví se na hudebních sítích jako iTunes, Spotify či Deezer?
Já osobně touto formou hudbu nepřijímám, radši si připlatím za CD. Ani jednou jsem iTunes, či jiné weby tohoto typu nevyužil. Takové virtuální alba pro mě ztrácejí duši. Nicméně v dnešní době je asi pro kapely nutnost prodávat hudbu i touto cestou a jelikož vím, že to spoustě posluchačům vyhovuje, jsem pro, aby se "Datel" na těchto webech objevil. Co se distribuce týče, jsme teprve v rozjezdu a rozhodně o virtuální podobě alba budeme jednat.

Proslýchá se, že by letošní album mělo být rozloučením s Brichtovou hudební kariérou. Co je na tom pravdy? Myslím si, že by to byla škoda, když má kapela v současné době tak našlápnuto.
To bude asi nějaká fáma. Je teda pravda, že se možná nebude točit další deska z důvodu slabé prodejnosti „Datla“, ale to se teprve uvidí.

Věnujete se i dalším kapelám nebo své aktivity vkládáte pouze do Aleš Brichta Projectu a Aleš Brichta Trio?
Momentálně se jiným kapelám či projektům nevěnuji. Jen jednou za čas si ještě zahraju s „Ronnie James Dio Tribute bandem“. Pak jsem ještě dost hudebně aktivní v ZUŠ Harmony, kde pracuji na plný úvazek jako učitel. Kromě výuky kytary ještě vedu školní kapelu a kytarový soubor o devíti dětech. To mě například zaměstnává tím, že pro ně musím najít skladby adekvátní jejich schopnostem a sehnat notové materiály. Většinou to dopadá tak, že po večerech sedím u počítače a odposlouchávám skladby, které pro ně přepisuji do not tak, aby se jim to dobře hrálo. Zatím největší práce byla přepsat pro kytarový nonet „Piráty z Karibiku“, ale stálo to za to.

František Šafr             


www.brichta.cz

Související články

Foto: archiv Davida Vaňka + Aleš Brichta Project


Vydáno: 28.06.2015
Přečteno: 5029x




počet příspěvků: 12

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Vážíme si Vás...30. 08. 2015 17:25 KLIP
Slabá prodejnost...15. 07. 2015 12:55 Nasranec
to Anonimkaždého zkrátka...30. 06. 2015 11:52 Sulin
to Anonimkaždého zkrátka...30. 06. 2015 11:52 Sulin
to SulinJá jsem ale...30. 06. 2015 11:48 Anonim


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10291 sekund.