CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Není důležité kdo kapelu založil a kdy do ní kdo...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: S tím oprávněním vlastnit značku je to...

ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...

ACCEPT - Humanoid
Já chápu, že to každý má trochu jinak, ale aby...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: Ok, díky za vyjasnění, pokud je to tak,...

ACCEPT - Humanoid
Accept mám rád, včetně éry s Tornillem. Bohužel...

MOTÖRHEAD - Kiss Of Death
Dobrá deska, 5 výborných skladeb, zbytek průměr...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : situace mezi ex. cleny Citronu (...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TO/DIE/FOR - Cult

„We are all one, we are everything in eternity, where nothing ends, nothing begins…“

V prvních osmi letech své existence vydali Finové To/Die/For pět desek a díky tomu, že každá z nich měla svojí nezpochybnitelnou úroveň, považoval jsem tuhle partu za jeden z nejsilnějších článků gothic metalové (bavíme se o černi, rozprostřené kdysi dávno milosrdnými sestřičkami, nikoliv o nadýchaném a čisťounkém holko-metalu) scény. Jenže To/Die/For se v desátém roce svého života zasekli, rozpadli a vyklidili pozice. Když jejich leader, nepřeslechnutelný Jape Perätalo startoval druhou etapu života kapely, je z personálních rošád, které u To/Die/For proběhly, zřejmé, že to mezi kluky zatraceně drhlo. A tenhle stav se podepsal i na tři roky starém albu „Samsara“, které za dosavadní tvorbou docela zaostávalo. Personální kolotoč se sice úplně nezastavil, ale alespoň výrazně zpomalil. A protože Japemu to nejen dobře píše, ale i zpívá, a spolek, který má momentálně za zády funguje na jedničku, dává novinkové album „Cult“ naději na lepší časy To/Die/For.

Největší předností sedmi novinek a jedné (možná kontroverzní, ale o to zábavnější) výpůjčky je podmanivý, někdy neskutečně ležérní, někdy rozevlátý a obvykle až na morek kostí emotivně vyhrocený Japeho vokál. Na něm To/Die/For stáli kdysi a na něm stojí i nyní. Pravda, bez těch do uší snadno vklouzávajících melodií, bez kombinace trvalého nádechu melancholie a obnažených pocitů, bez tanečně chytlavého všudypřítomného (v těch rychlejších tempech) aroma, bez šťavnaté symbiózy lehce nabroušených a šikovně sólujících kytar a posmutněle zvonivých kláves by mu asi i jeho podmanivý hlas byl málo co platný (důkaz hledejte na minulé desce). Ale když všechny součástky tohoto aktuálně skvěle promazaného stroje šlapou a zapadají, tak to na „Cult“ vytrvale jiskří bez ztráty kytičky (ono i fakt, že To/Die/For nabídnou jen necelých čtyřicet minut, svědčí o perfektně nadávkované dávce slastného jedu). A vůbec nic nevadí, že rytmika se nepouští do žádných barevných dobrodružství a „jen“ spolehlivě slouží celku.

K To/Die/For už tradičně patří zařazení nějaké té výpůjčky, na té aktuální kluci navazují na své debutové album, kdy svůj kladný vztah k popu deklarovali předělávkou hitu od Sandry, aktuálně vsadili na Paulu Abdul a její „Straight Up“, do které, při zachování určité rozvernosti písně, dokázali propašovat kus své potemnělosti a ležérnosti a díky tomu funguje tenhle song jako dokonalé odlehčení v jinak natlakovaně vyhrocené atmosféře (nemluvě o tom, že si dokážu představit ten skákající dav při živých vystoupeních). Bylo by však nefér vyzdvihnout pouze tuhle skladbu, podstata To/Die/For je přece jen jinde – třeba ve vláčné depresivní beznaději „Mere Dream“ (viz. citace v úvodu), v parádních melodických refrénových veletočích, jako ve třetím díle „Unknown III“ (a sledujte ten provokativní skluz z kytarového sóla ke klimpru), v jedovaté výpravy z ležérnosti do explozivního refrénu v „Screaming Birds“, či v hopsavé intenzivní halekačce „Let It Bleed“, ve které je taneční rytmus dovedně zamaskován žhavou kytarou.

Nevím, chlapci, zda v té vaší věčnosti nic nekončí, ani nezačíná, ale troufnu si tvrdit, že s tímhle návratem (ty paralely na minulost jsou víc než hmatatelné) jste znovu objevili svojí vlastní podstatu a našli ztracenou formu. Ohromně mě to těší.

Savapip             


www.todiefor.fi

YouTube ukázka - In Black

Seznam skladeb:
1. In Black
2. Screaming Birds
3. Unknown III
4. Mere Dream
5. You
6. Straight Up
7. Let It Bleed
8. End of Tears

Sestava:
Jarno „Jape“ Peratalo - zpěv
Juha-Pekka „Juppe“ Sutela - kytara
Eza Viren - kytara
Samuel Schildt - baskytara
Matti Huopainen - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 37:22
Label: Massacre Records
Země: Finland

Diskografie:
1999 – All Eternity
2001 – Epilogue
2003 – Jaded
2005 – IV
2006 – Wounds Wide Open
2011 – Samsara
2015 - Cult

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.07.2015
Přečteno: 2555x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08671 sekund.