RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Chris CAFFERY - Your Heaven Is Real

To, že Chris Caffery umí hrát skvěle na kytaru, to fanoušci Savatage, Trans-Siberian Orchestra, Doctor Butcher, ale třeba i Doro či Metalium (a řady dalších, kteří využili umění jeho rychlých prstů) dávno vědí. To, že to není marné ani s jeho zpěvem, to Chris naznačil především jako vokalista u prvně jmenovaného ansámblu. V jeho sólové tvorbě však právě zpěv a zároveň jakási zemitá hudební zarputilost byly těmi položkami, které sice dodávaly jeho albům punc osobitosti, ale zároveň dělaly z Chrisových desek záležitost spíš pro omezený okruh příznivců, než že by aspirovaly na masovou záležitost. Od vydání té poslední uběhlo už sedm roků. Ani ty singly, které v posledních dvou letech Chris Caffery průběžně vypouštěl do oběhu (a jejichž polovina se na desku vůbec nedostala) příliš nenaznačovaly, že by mělo dojít k nějaké změně.

Ostatně, pustíte-li si aktuální novinku „Your Heaven Is Real“, nestane se, že by vás nějaký radikální obrat zatahal za uši. Ta nejvýraznější charakteristika, totiž excelentní kytara a hrubý, nekompromisní, zemitý power metal amerického střihu (tedy ten, který nevsází na kdovíjak vzletné a zpěvné refrény) s typickým progresivním kouzlením a příjemným „komplikováním“ (a že zrovna pan Caffery je jedním z těch kytaristů, kteří na šikovné ekvilibristice staví svoje hráčské umění) melodií, zůstává. To, v čem se Chris dokázal posunout, souvisí se Savatage. Jako by Chris chtěl s „Your Heaven Is Real“ upozornit, že ty rozpletené pramínky floridských bardů se zase začínají pomalu proplétat. A tak nejen, že některé skladby čpí Sava-rukopisem, v dalších (byť se to pochopitelně prolíná) pak navíc Chris deklaruje, že spolupráce s Jonem Olivou (a možná i poslouchání desek Ronnieho Jamese Dia či Alice Coopera) zanechala stopy i na jeho hlasivkách.

Výsledkem je jednoznačně nejlepší Cafferyho sólové album. Které si zachovává původní hrubý ráz a propracovanost, ale zároveň jej prosvětluje přístupnější melodičnost, uvolněnější zpěvnost a vyhrocenější emotivnost (jednoduše řečeno větší a velmi prospěšná rozmanitost), proti které ani ti nejortodoxnější příznivci Cafferyho sólovek nemůžou říct ani popel. Jedině snad v případě hlasování o nejpovedenějších peckách téhle kolekce, kdy na jedné straně bude vévodit temná, výhružná, destruktivní a syrová „Death By Design“ či uštěkaně neurvalá a nervní „Damned If You Do, Dead If You Don´t“, s výrazně pichlavým klávesovým sólem, coby typický reprezentant, čerpající z předchozí sólové tvorby, na straně druhé pak mohutné „Why“ s melancholičtějším úvodem, s riffem, odkojeným v Sava-dílně, se strhujícím kytarovým sólem i na morek kosti obnaženým emotivním zpěvem. A aby těch nálad nebylo málo, ve finále desky vsadí pan Caffery na poklidnější notu v podobě rozvíjející se bluesové singlovky „Over And Over“ (jejíž nenápadná cajdáčkovost připraví dokonalé entrée pro živelné kytarové sólo) a poklidné citlivé balady (smyslná kombinace piána a kytary) „Come Home“ a nepřeslechnutelné jsou pochopitelně i instrumentální kompozice s kytarou v hlavní roli.

Chrisovi pak patří uznání i za to, že tahle deska je vyjma bicích (Brian Tichy, známý např. z Foreigner či Whitesnake) a sporadických klávesových příspěvků (Lonnie Park) výhradním dílem autora. Je třeba dodávat ještě něco jiného, než že pan Caffery je v excelentní formě?

Savapip             


www.chriscaffery.com

Seznam skladeb:
1. Your Heaven Is Real
2. Arm and a Leg
3. Just Fine
4. Why
5. Damned If You Do, Dead If You Don't
6. Hot Wheelz
7. I Never Knew
8. Sick and Tired
9. Death By Design
10. 2-26-15
11. Too Soon to Be Too Late
12. Over and Over
13. Come Home

Sestava:
Chris Caffery- zpěv, kytara, baskytara, klávesy
Lonnie Park - klávesy
Brian Tichy - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 1:06:18
Label: Metalville
Země: USA

Diskografie:
2004 – Faces / The Damn War
2007 – Pins And Needles
2008 – House Of Insanity
2015 – Your Heaven Is Real

Související články

Foto: archiv Chrise Cafferyho


Vydáno: 09.09.2015
Přečteno: 2927x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Skvělá deska!Velice příjemné...14. 09. 2015 9:23 b.wolf
Tohle se komentuje...9. 09. 2015 20:04 Down


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09305 sekund.