DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ADRAMELCH - Opus

Okřídlené rčení praví, že skončit se má v nejlepším. Milánští Adramelch to vzali víc než doslova, a jen těsně po vydání svého čtvrtého alba, příznačně nazvaného „Opus“, ukončili kariéru. Pravda, oni něco podobného udělali i krátce po vydání svého debutového alba na konci osmdesátých let, aby se po patnácti letech znovu vrátili na scénu, jenže očekávat podobný scénář s dalším návratem by asi bylo bláhové. Tak nezbývá nic jiného, než si alespoň užít jejich vpravdě mistrovskou rozlučku.

Přihrádka power progresivní metal, do které bývá toto kombo řazeno, sice relativně vystihuje to podstatné, ale na zachycení všech příchutí je příliš, příliš úzká. Alespoň tedy v zaběhlém smyslu slova. Adramelch ve svých melodiích nikam nespěchají, spíš než na nějaký důraz a energii se vsází na atmosféru, spíš než na nějaké instrumentální kličkování se vsází na civilní umění, prosté jakékoliv exhibičnosti. Jenže ty nevtíravé melodie se strašně snadno zažírají pod kůži a instrumentální mistrovství dokonale slouží celku, ale přitom nenápadně nabízí úžasně tajemné dobrodružství. Tady je v hlavní roli písnička, pohodová emotivnost a muzikantská vyzrálost.

Ten recept je strašně jednoduchý (přesto se nehraje na efekt, písničky jsou prosty hitovosti a o to jsou uvěřitelnější), je kouzelné, že byť ve svém základu stejný – volnější tempo, civilně výpravný a nenucený zpěv, sametově hladký a měkký sound, instrumentální pasáže, které v sobě mají obrovskou decentní sílu, dokonalá harmonie a souznění všech nástrojů, nenápadná a přesto působivá gradace – dokáže být nevyčerpatelně rozmanitý. Díky soudržnosti, jakou v sobě tahle deska má, je v podstatě zavádějící zdůrazňovat jednotlivé skladby, Adramelch v žádné položce nejdou pod vysoce nastavenou kvalitu, nicméně v mých uších stojí na piedestalu téhle desky „Long Live The Son“ se špetkou romantiky, hrstí dramatičnosti, křehkou vnitřní sílou, excelentním zpěvem, dráždivým kytarovým motivem, malebně podkreslujícím podmanivý chorál, či melancholická „As Shadows Fall“ do které postupně proniká světlo i dramatičnost. I bez hostí by tahle deska koketovala s absolutoriem, decentní vokální příspěvek Simony Paly a krásné proplétání hlasů kmenového pěvce Vittoria Balleria s Guido Blockem, v jehož studiu deska vznikala, přidávají další rozměr. Přidejte smysluplné texty a je jasné, že pojem „Opus“ je zcela na místě.

Nechte tuhle desku kolem sebe volně plynout a máte strašně příjemnou kulisu, zaposlouchejte se do detailů a pohltí vás dokonalé drama. Písničkářství může být umění, což Adramelch na svém nejvyzrálejším albu deklarují s elegancí a lehkostí mistrů svého oboru.

Savapip             


www.adramelch.com

Seznam skladeb:
1. Black Mirror
2. Long Live the Son
3. Pride
4. Northern Lights
5. Only by Pain
6. A Neverending Rise
7. Fate
8. Ostinato
9. As the Shadows Fall
10. Forgotten Words
11. Trodden Doll
12. Where Do I Belong

Sestava:
Vittorio Ballerio - zpěv
Gianluca A. Corona - kytara
Fabio Troiani - kytara
SarMax - baskytara
Sigfrido Percich - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 1:06:42
Label: Pure Prog Records
Země: Itálie

Diskografie:
1998 – Irae Melanox
2005 – Broken History
2012 – Lights From Oblivion
2015 - Opus

Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.10.2015
Přečteno: 3050x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0974 sekund.