ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Eicca TOPPINEN (APOCALYPTICA) - To, co vypadá dobře, ve skutečnosti může být největší zlo.

Finská kapela Apocalyptica se již tuto sobotu vrací do Prahy, aby zde v rámci evropského turné představila své nejnovější album "Shadowmaker". Nejen o něm, ale také o projektu Wagner Reloaded, o rozhodnutí spolupracovat s novým zpěvákem nebo o tom, jaké bylo tančení s balerínami, si s námi popovídal frontman kapely, Eicca Toppinen.

Nové album “Shadowmaker” jste vydali v dubnu, na jaře jste vyrazili do Spojených států a teď přijíždíte novinku představit i do Evropy se zastávkou v Česku. Co mohou fanoušci očekávat od nové show?
Zcela odpočatou Apocalypticu se skvělým vizuálem, perfektním zvukem, velkou mírou energie a emocí, širokou variací songů z celé naší tvorby a samozřejmě Frankyho.

“Shadowmaker” měl po světě velmi dobré recenze, jaké jsou zatím reakce fanoušků na koncertech?
Reakce na songy, které jsme zatím hráli, jsou velmi pozitivní a to i přes to, že velká část publika album zatím neměla koupené nebo ho dokonce ani neslyšela. Je skvělé vidět, jak se lidem písně líbí na první poslech.

Jaký byl proces tvorby nového alba? Když tvoříte nové album, je pro vás těžké se naladit na stejnou vlnu s ostatními členy kapely nebo s producentem?
"Shadowmaker" byl dlouhý, ale velmi příjemný projekt. Dělali jsme ve stejnou dobu více věcí (Wagner Reloaded a orchestrální tour), takže to byl poměrně běh na dlouhou trať. Zároveň dostupnost producenta Nicka Raskulinecze album o něco oddálila. Ale od začátku jsme měli společnou vizi a věděli jsme, jaké album chceme vytvořit.

“Shadowmaker” je poměrně odlišný od vašich předchozích alb a asi nejvýraznější změnou je nový zpěvák Franky Perez. Jaká je spolupráce s ním?
Franky je skvělé doplnění naší kapely a je to fantastický zpěvák. Hodně nám sedí do týmu a práce s ním nám přivedla obě stránky Apocalypticy, vokální i instrumentální, o něco blíže k sobě.

Dokážu si představit, že by s vámi chtěla spolupracovat řada zpěváků. Co vás přesvědčilo na Frankym?
Chtěli jsme mít zpěváka, který je schopný velké rozmanitosti a stylů, protože máme celou řadu různých typů písní. Měli jsme pár možností, ale v konečném kole výběru měl Franky jasně ten nejzajímavější a hodně osobní zpěv.

V minulosti jste spolupracovali s celou řadou skvělých zpěváků a zpěvaček jako Till Lindeman, Cristina Scabbia nebo Corey Taylor. Jak velký rozdíl to je teď, když spolupracujete jen s jedním zpěvákem?
Největší rozdíl je v tom, že jsme měli možnost s ním strávit hodně času při nahrávání a ve studiu a díky tomu posunout písně na novou úroveň.

Vaše album je hodně zajímavé i z pohledu vizuálu. Koncept přebalu je hodně minimalistický a odlišuje se velmi od vašich předchozích alb. Co byla hlavní myšlenka za takovým vizuálem?
Shadowmaker. Víceméně to shrnuje vše. Existuje mnoho úrovní a způsobů, jak být někým zastíněn, a věci velmi často nejsou takové, jak vypadají. To, co vypadá dobře, ve skutečnosti může být největší zlo.

Poměrně výrazné jsou také videoklipy, které jste pro nové album vytvořili. Zatímco „Cold Blood“ připomíná vizuálně vaše předchozí „I Don’t Care“ nebo celou trilogii vytvořenou k albu 7th Symphony, „Shadowmaker“ je spíše oldschoolový a hororový. Co vás inspirovalo vytvořit takový klip?
Vždycky jsme milovali režisérku Lisu Mann a její vizi toho, co je Apocalyptica vizuálně, což jsme udělali v „Cold Blood“. Temné, tvrdé, ale krásné a romantické. Ale jako doplněk jsme chtěli mít něco víc syrového, jako jsme to udělali pro „Shadowmaker“.

V „Cold Blood“ občas tančíte s balerínami. Bylo to zábavné natáčení, nebo to bylo těžké?
Co by mohlo nebýt zábavné na tanci s krásnými holkami? Ale tak jasně, bylo to velmi náročné…

Apocalyptica měla trochu volna v roce 2014, ale i tak jste se celkem zaměstnali projektem „Wagner Reloaded“, který je blíže klasické hudbě, než vaše ostatní alba. Proč jste se pro takový projekt rozhodli?
Celý ten projekt zněl šíleně a téměř nemožně, takže jsem ho rozhodně chtěl dělat. Protože jsem věděl, že když uspějeme, vytvoříme něco naprosto unikátního.

Myslíš, že čeští fanoušci budou mít možnost vidět „Wagner Reloaded“ naživo?
Vážně v to doufám, ale zatím čelíme řadě praktických problémů, které by živé představení přineslo (celý projekt je ohromně masivní). Ale prozatím na tom pracujeme.

Jako kapela jste ušli hodně dlouhou cestu od svých počátků jako cover band Metallicy. Máš nějaký sen, co by sis s Apocalypticou chtěl splnit?
Nikdy bych nechtěl přijít o vášeň pro zkoušení nových věcí.

Víceméně jste byli s kapelou všude po světě – v Evropě, Americe, Austrálii, Japonsku… Je ještě nějaké místo, kde jste nehráli a kam by ses rád podíval?
Rád bych hrál v Iránu. A pořád ještě jsme nebyli v pár zemích v Jižní Americe a Asii a na Novém Zélandu. Islandu… a tak.

Měl bys pro čtenáře Metal Forever & Metal Man a pro české fanoušky Apocalypticy nějakou zprávu na závěr?
Jsme hrozně šťastní, že máme takovou skvělou a silnou základnu v Česku a jsme vážně hrozně rádi, že můžeme zase přijet. Chceme vás všechny vidět na koncertě a užít si společně nezapomenutelný večer!

Míša Merglová             


www.apocalyptica.com

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.10.2015
Přečteno: 3117x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08582 sekund.