CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Audi: Bartoň a Vlasák odešli z Citronu kvůli...

ACCEPT - Humanoid
ja jsem jsi tu desku pustil s nadsenim ale po 4...

ACCEPT - Humanoid
Za Humanoida bych akceptoval :-) hodnocení přesně...

ACCEPT - Humanoid
Tak tohle se asi nedá hodnotit. V podstatě mají...

ACCEPT - Humanoid
A cenu za najvtipnejšiu recenziu získava:

PEARL JAM - Dark Matter
Savarip: bavil som sa s tebou tupče? :-)

PEARL JAM - Dark Matter
Současná produkce Pearl Jam mi není nikterak...

PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SETANERA - New Era

Nová éra? No, dřív se tomu říkalo disko, dneska se k tomu přifaří kytary a je z toho gothic sympho metal…, pravda, v tomhle tvrzení je hodně nadsázky, ale pokud se italští Setanera označují jako alternativní symfonicko-metalová kapela, viděl bych jejich alternativu právě v tom, že jim ty diskotékové nálady občas výrazně do skladeb prosakují. Až do druhé řady bych řadil to decentní (a hodně neumětelské) zacházení s elektronikou, i fakt, že pokud budu v souvislosti se Setanerou užívat pojem „metal“, tak tvrďáci mě nejspíš poženou svinským krokem, neboť parta kolem sympatické Valentiny Setanery dělá víc než hodnou a líbivou muziku.

Ale ono by k měkkému a křehkému hlasu zpěvačky asi nic jiného nesedělo. Valentina nemá ve svém hlase kdovíjaké charisma či sklony k vokální gymnastice, zní jako taková obyčejně sympatická holka od vedle (střídající angličtinu s italštinou) a v souladu s tím jsou kytary decentní, melodické a opatrné, o nějakém jejich ostřejším kousnutí si můžete nechat zdát, bicí jsou sice poměrně čilé, ale že by měly strhnout nějakou divokostí, to taky nehrozí, basa, až na jedno sympatické sólo je poměrně nenápadná a mírumilovné klapky mají za cíl navodit příjemnou atmosféru. Jelikož tohle všechno je podřízeno faktu, že bez výjimky ze všech položek dýchá romantika a zasněnost, máte-li pro takhle stavěnou muziku slabost, nejspíš se shodneme na tom, že to v rámci žánru na 99% funguje. Tím jedním procentem je do skladeb necitlivě propašovaná elektronika. Podivné elektronické „kýchání“ v titulní skladbě, či rozbíjení atmosféry v „Oltre“ pofiderními pazvuky je asi největší minelou kapely a zařazení těchto elementů působí víc než uměle (naštěstí to není bolest, ke které by Setanera sahali přehnaně často) a je i jedním z důvodů, proč to koketování s diskem sem tam plácne přes uši.

Setanera první pětiletku svého života strávili jako cover band Evanescence. Tahle jejich minulost se výrazně odráží v nejsilnějším zážitku na desce, citlivé baladě „I Must Go“. Smyčce, sentiment, zasněnost bez banalit, vrcholně smyslná Valentina, příjemná gradace, při které se Setanera velice citlivě vyhýbají jakékoliv bombastičnosti. Jak vypadá propojení osmdesátkové diskotéky s hodným gotickým metalem ve své funkční podobě předvede kapela v konglomerátu všech svých zdrojů, nazvaném „Lie“, ze které občas vykoukne Madonna a i díky tomu ty probublávající elektronky fungují. Jak tohle spojení drhne ve své odpudivé podobě naopak Setanera předvádí ve stereotypní a v kruhu se motající „Dance Floor“. O folkový odének se Setanera otře v „Meadows Of May“ (pochopitelně, jde jen o úvodní vstup, jinak se kapela, stejně jako v převážné většině alba, drží na bezpečném symfo-gotickém území), na stopování Nightwish, pochopitelně v podstatně skromnější verzi, se vydají v závěrečné „Journey To The Freedom“.

Sympatická deska pro ty, kteří nehledají v metalu (potažmo v hudbě) tvrdost, agresi, špínu nebo jakýkoliv tlak, ale dávají přednost laskavosti a romantice.

Savapip             


FB SETANERA

YouTube ukázka - I Must Go

Seznam skladeb:
1. New Era
2. Bring Me Back
3. Spettralia
4. Dance Floor
5. I Must Go
6. Black River
7. Oltre
8. Heroes
9. Lie
10. Meadows Of May
11. Journey To The Freedom

Sestava:
Valentina Setanera - zpěv
Alex Merola - kytara
Enrico Sandri - baskytara
Alessio Contorni - klávesy
Dario Di Pasquale - bicí

Rok vydání: 2015
Label: 7hard Records
Čas: 58:19
Země: Itálie

Diskografie:
2015 – New Era

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.12.2015
Přečteno: 2277x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0947 sekund.