NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Powermetalové novinky roku 2015 - část XIII. - kapely BLAZON STONE, ASTRAL LIED a ENDOMAIN

BLAZON STONE - No Sign Of Glory
V jedenáctém dílu tohoto seriálu jsem se věnoval švédské kapele Breitenhold, která je celá dítkem jediného člověka, jménem Ced. Tehdejší recenze moc pozitivně nevyzněla, ale protože je tento chlapík chronický workoholik a letos mu vycházejí ještě novinky jeho projektů Rocka Rollas a Blazon Stone, je nasnadě zjistit, jestli si náhodou nevedou o něco lépe. Prvně jmenovaná je ovšem zcela snadno zaměnitelná s Breitenholdem, a to ve všech ohledech. U Blazon Stone tvoří alespoň nějakou výjimku fakt, že vše nezastává Ced, jenž tentokrát na vokální pozici velkoryse připustil někoho jiného, konkrétně Bulhara Georgye Peicheva. Jenže i tento maník oplývá velmi podobným hlasovým zabarvením jako Ced, takže rozdíl je nakonec minimální, a to i z důvodu tradičně utopených vokálů, které znějí, jako by bylo nahrávací zařízení v obýváku a bralo zpěváka, který si může své hlasivky uřvat ve sklepě. Stran hudebních kvalit si pak Blazon Stone vedou dokonce ještě o kousek hůř. Název kapely je inspirován albem Němců Running Wild, jejichž pirátský prapor nese Ced s hrdostí dál a celkem věrně opisuje z Kasparkových postupů, přičemž logicky čerpá z jeho nejslavnějšího období. V tomto duchu rozdá karty už intro „Declaration Of War“, které oplývá jistou chytlavostí, na úvodní instrumentálky Running Wildu ale přece jenom nestačí, neb, jak víme, v tomto oboru byli Němci dost možná nepřekonatelní. Následných osm výstřelů nabídne zpravidla rychlé tempo, kdy si nejednou bude i (námořním) pirátstvím neovlivněný posluchač podupávat nohou do rytmu, ničeho víc se ale za celou hrací dobu nedočká. Vrcholem Cedovy vynalézavosti jsou sólové pasáže, které se také staly hlavním důvodem pro výši výsledné známky, jež je určující pro širé čtenářstvo, pokud však patříte mezi ty, kteří ujíždí a vždy ujížděli na tvorbě Running Wild, budete pravděpodobně radostí bez sebe a žádné recenzentovy kecy vás ani minimálně nerozhodí. A to je jenom dobře.
4/10
YouTube ukázka - A Traitor Among Us

ASTRAL LIED - The Revealing
Debut chilské power-progové party Astral Lied je nesmírně ambiciózním dílem. Téměř sedmdesát minut hrací doby s obsahem plným nejroztodivnějších skladatelských nápadů, které přímo řvou touhou prorazit mezi nejpřednější metalovou smetánku. Jenže celý halas má pár háčků. Tím nejmarkantnějším je blbý zvuk. Proboha, když chci tvořit podobný hudební spektákl, je kvalitní sound téměř nejdůležitější strategickým prvkem, jinak všechny epické momenty a složitě budovaná atmosféra zahyne v za uši tahající nepřehlednosti. A tak zatímco samotná muzika občas nabízí velmi pěkné momenty, posluchač brzy ztratí zájem cokoli zajímavého objevovat. V úvodní skladbě „The Age Betrayed“ zaujme třeba bombastické a popravdě řečeno velmi chytlavě klenuté symfo sólo. Většinou se ale hudba překotně cyklí do sebe, přičemž postrádá nápaditost a vtip. Daleko lépe si Chilané vedou, když své postupy nekomplikují progresivním tupírováním a jedou na přímý powermetalový efekt. Přijdou-li na řadu spídové refrény („Space Dream, „The End Of The World“), svižná hitovka „Let Me Live“ nebo se naopak tempo zklidní v baladické položce „I´m To Survive“ (s nádhernými melodickými motivy!), je najednou kapela o dost zábavnější a lépe se dá přežít i onen zatrápený zvuk. Většinou je to ale nuda. Snad to tedy klapne příště, pokud možno s umírněnější stopáží, větším příklonem k power metalu a hlavně kvalitním studiem i producentem.
5/10
YouTube ukázka - album teaser

ENDOMAIN - Step In The Machine
Debut řecké power-progresivní kapely Endomain je jednoznačně nejsmysluplnějším počinem dnešního dílu. Pětice chlápků, z nichž se rovnou čtyři etablovali z party Airgaed L´amh, moc dobře ví, co činí a navíc svoji vizi dokáží podepřít kvalitními výkony na všech zúčastněných postech (včetně zvuku, sláva!). Ovšem nehledejme zde klávesy či podobnou hudební aviváž, zde se jede na těžký heavy-power se špetkou progu a silnou dávkou thrashe. V tomto ohledu tvorba Řeků evokují třeba své krajany Inner Wish nebo pozdější fázi Amíků Iced Earth, se stejně výherním žolíkem na vokální pozici, v případě Endomainu je to Stratis Steele s barvitým odstínem ala Nils Patrik Johansson (Wuthering Heights), což je lichotka číslo jedna. Velmi sympatickým vkladem Řeků jsou melodické momenty, jenž jsou soustředěny zejména v nesmírně silném středu díla, obecně je najdeme jak v refrénech („Step In The Machine“, „Valley Of Disorder“) či zdvojených kytarových motivech, tak v mimořádně chytlavém klenutí vokálních linek. Vrcholem je v tomto ohledu šestka „Unsettled“, která ve své autorské chytrosti připomíná skladby kyperských Arrayan Path (= lichotka číslo dvě). V takových momentech je poslech řecké prvotiny vyloženě požitkářským zážitkem, proto je velká škoda, že nastolenou laťku kvality neudrží celá stopáž a některé písně přece jenom trpí menší nápaditostí. Poslech desky a zejména chválených songů vám každopádně velmi vřele doporučuji.
7,5/10
YouTube ukázka - Rebecca's Trip

Petr Štěpnička             


BLAZON STONE

bandcamp BLAZON STONE

Seznam skladeb:
1. Declaration of War (intro)
2. Fire the Cannons
3. A Traitor Among Us
4. No Return from Hell
5. Bloody Gold
6. Fight or Be Dead
7. Beasts of War
8. Stranded and Exiled
9. No Sign of Glory

Sestava:
Georgy Peichev - zpěv
Ced - baskytara, bicí, kytara

Rok vydání: 2015
Čas: 45:40
Země: Švédsko, Bulharsko
Žánr: Running Wild metal

Diskografie:
2013 - Return to Port Royal
2015 - No Sign of Glory

--------------------------------------------------------------

ASTRAL LIED

www.astrallied.com

Seznam skladeb:
1. Auguries
2. The Age Betrayed
3. Moonrage
4. Let Me Live
5. Space Dream
6. The End of the World
7. Fatal Way
8. I'm to Survive
9. The Matriarch
10. The Council of Enlightment
11. Soul Eclipse
12. Alpha

Sestava:
Nicolás Soto - zpěv
Walter Sepúlveda - kytara
Ringo Günther - kytara
Sebastián Vera - baskytara
Maximiliano Gonzales - klávesy
Israel Silva - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 01:08:44
Země: Chile
Žánr: symfo power/prog metal

Diskografie:
2015 - The Revealing

--------------------------------------------------------------

ENDOMAIN

endomainband.com

Seznam skladeb:
1. Step in the machine
2. Into the faint sea
3. Dreamer in time
4. Some pray for the wicked
5. Valley of disorder
6. Unsettled
7. Buildiing the world
8. Rebecca’s trip
9. Defy the master

Sestava:
Stratis Steele - zpěv
George Sofikitis - kytara
Dimitris Kourmousis - kytara
John Luna Tsimas - baskytara
George Thanasopoulos - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 46:37
Label: Steel Gallery Records
Země: Řecko
Žánr: power/heavy metal

Diskografie:
2015 - Step In The Machine

Související články


Vydáno: 21.12.2015
Přečteno: 3591x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
to Kulif:...21. 12. 2015 20:07 Savapip
Nějakmi uniká smysl...21. 12. 2015 19:47 Kulif
Mimochodem to, ze...21. 12. 2015 14:58 adrian
Ja sice Running...21. 12. 2015 14:56 adrian


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.17168 sekund.