RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DRAGONY - Shadowplay

Celé čtyři roky jsme čekali na to, jak si povedou nadějní Rakušané se svým happy metálkem. Jejich debut nebyl vůbec špatný, i když jeho největšího problému, totální neoriginality, se plnými doušky napijeme i letos. Po skladatelské stránce se tak příliš mnoho nemění, hlavní posun lze vysledovat už po prvních úderech na dvojšlapku v podobě nepoměrně vychytanější produkce.

Netradičně bez intra startuje rovnou první „Wolves Of The North“. Na začátku sólo, kopírující vcelku vkusnou refrénovou melodii, nezbytné orchestrální záseky a nastupuje sloka. Ta se nese na spíše niternější a klidnější vlně, doprovázena pouze baskytarou, následně jemným pianem a kytarovými kily, aby se po ještě klidnějším bridgi prolnula do honosného, hřmícího refrénu plného sborů, klávesového šimrání a koňského klusu v pozadí. Následuje několik nezbytných záseků a druhé kolečko. Po něm kytarové sólo, dva refrény a tečka.

Zdá se vám to povědomé? Přesně tak. Podobně vyznívá cca 99,9% současné symfometalové produkce. A proto je nutno, jak jsem psal před třemi lety v recenzi na debut, všechny (hudební) suroviny co nejlépe nakoupit (zkomponovat), zpracovat (zaranžovat), tepelně upravit (natočit), adekvátně dochutit (smíchat a namasterovat) a následně naservírovat namlsanému strávníkovi na talíř (poslat do obchodů náročnému posluchači). Hlavní problém nestojí na surovinách, kterých není až tak mnoho a jsou, řekněme, pořád stejné, ale v možnostech jejich úprav a dochucení. Až zde totiž dojde na lámání chleba a ukáže se, jak hluboký zážitek dokáže gastroumělec svému zákazníkovi zprostředkovat.

Dragony i na druhé desce dokáží být poměrně schopnými kuchaři, kteří s výběrem adekvátních surovin nemají žádný zásadnější problém. Svůj pokrm dokáží i slušně dochutit, problém nastává v tom, že něco podobného vlastně jíte pokaždé, když dostanete hlad. Jen někdy je na talíři více omáčky, jindy použito jiné koření.

Celá deska se poslouchá celkem příjemně, i když obsahuje více vaty, než by posluchač (a urýpaný recenzent) uvítal. Za zdařilejší bych rozhodně označil druhou polovinu desky, konkrétně hyperpatetické speedovky „Babylon“ (ach, ten název no. 1 – po kolikáté už?), Dr. Agony (ach, ten název no. 2 – originální slovní hříčka) a Unicorn Union (ach, ten název, no. 3 – jednorožci nesmí chybět ani tentokrát). Všechny tři jsou ovšem těžce načichlé tvorbou Freedom Call, což zaregistrujete nejpozději tři vteřiny po startu písně. Příjemně pohladí i již zmíněný otevírák, třetí, spíše zatěžkanější „Kiln Of The First Flame“ a finální, desetiminutová „The Silent Sun“ s hostujícím Zakem Stevensem (ex-Savatage, Circle II Circle), jen její refrén mohl být méně komplikovaný, s větším tahem na branku. Méně záživné jsou druhá „Shadowrunners“, houpavý „Warlock“ a akustická „The Maiden´s Cliff“. O průser se ovšem nejedná ani náhodou, jen jim hlavně v melodických linkách chybí větší chytlavost a vadí i místy zbytečná rozvleklost.

Producenti do nahrávky nalili o něco více peněz než minule, což se projevilo hlavně přiostřením kytar a výraznější orchestrální podporou, zbytek zůstal nezměněn (nabízí se ale otázka, co by mělo být jinak). Muzikanti nástroje ovládají dostatečně na úrovni, vokalista Siegried disponuje hlasem spíše hardrockově zastřeným, ale tento fakt ničemu nevadí a v hudbě nijak neruší ani nevyčnívá.

S výsledkem jsem spokojen. Album obsahuje několik vynikajících písní, několik slabších a má velmi dobrá aranžmá (ale nikoli dokonalá, na nich se dá ještě více zapracovat, například výraznějšími klávesovými rejstříky nebo přidáním kytarových vyhrávek). Zvuk technicky též v pořádku. Kapela svojí druhou, o ždibec lepší deskou potvrzuje to, co naznačila minule – že s ní můžeme počítat i do budoucna. A i když nevěřím tomu, že by se někdy dokázala v zástupu obdobně znějících seskupení zařadit po bok velikánů žánru (na to jsou zatím příliš neosobití), jejich skladby si ve volné chvilce rád připomenu.

Hermes             

Druhé album rakouských Dragony je jedním z nejmelodičtějších, nejvýbušnějších, nejvlezlejších a dost možná i nejpřeslazenějších počinů letošního roku. Nevadí-li vám charakteristika těchto přídavných jmen, pak si k nim rovnou můžete přidat ještě jedno, a to: nejlepších! Prvotina s názvem „Legends“ rovněž nebyla špatná, pokud se ale týká kvalitativní konzistence, novinka je na tom daleko lépe. Deska se v určitých aspektech dokonce vyrovnává senzačnímu debutu „Tales Of Ancient Prophecies“ švédských Twilight Force, a to zejména v halasné bombastičnosti sborů (na kterých se zde podílelo několik hostů) a megaoptimistické stavbě i zpěvnosti většiny refrénů. Velkolepá jízda nabere ohromnou sílu hned v samotném úvodu, s trojicí do poslední melodické noty vypiplaných písní. V tu chvíli fanoušek happy metalu musí cítit pocity štěstí jako malé dítě pod vánočním stromkem, když rozbalí první vysněný dárek. Ale protože se zde jedná o bohatou rakouskou rodinu, radost pokračuje ještě další desítky minut. Je libo „gregoriánskou“ atmosféru s rychlým přechodem do speedmetalového sóla? Otevřete krabici číslo pět s nápisem „Warlock“. V šestce se zase ukrývá prezent rovnou z Babylonu, kde spektakulárně třaskavý chorus poutavě kontrastuje s jemným vyzněním slokových frází.

Temnější nádech bude mít otvírání (chytře nazvané) sedmičky „Dr. Agony“, ale to pouze díky hororovému intru, jež se rychle přelije v příjemnou rockovku s popovým nádechem ala Abba. Podobná vstřícnost je ostatně cítit ve všech melodiích, které kdyby nesytilo metalové aranžmá, mohly by být hrány v nejkomerčnějších rádiích světa. To ale pořád není všechno, je-li vaší srdcovkou německý ekvivalent Matky Terezy, tedy kapela Freedom Call, nadšením zapředete u devítky „Unicorn Union“. A na své si přijde i náročnější posluchač, a to v desetiminutovce „The Silent Sun“, s úvodními zpěvy ala Van Canto (ale lepšími), elektronickou vsuvkou a hostujícím Zakem Stevensem. V tu chvíli by se klidně mohlo skončit, Rakušané to tak ale necítili, a je to malinko škoda, neb následující cover „True Surivor“ od Davida Hasselhoffa se stěží dá brát jako povedený, což je jednak vinou samotné předlohy, jednak špatného výběru členů Dragony. Daleko lépe si vedli v případě druhé předělávky popové hitovky „The One And Only“ od Chesneyho Hawkese z počátku devadesátých let (třicátníci vědí své). Nicméně stále platí, že album „Shadowplay“ žádné doplňky nepotřebuje a je skvělé samo o sobě. Je možná o něco delší, než by mohlo být, díky čemuž si uvědomíme třeba jemné schéma ve tvorbě vokálních linek i v samotné stavbě písní. Možná stačilo vyhodit alespoň jednu skladbu, třeba osmičku „At Daggers Drawn“, která je v rámci alba poněkud tuctovější, na druhou stranu co by za ni daly jiné kapely. Kvalitativní průměr druhého zápisu Dragony je totiž zatraceně vysoký.
Pagan 8/10

www.dragony.net

YouTube ukázka - The Wolves Of The North

Seznam skladeb:
01. Wolves of the North
02. Shadowrunners
03. Kiln of the First Flame
04. The Maiden's Cliff
05. Warlock
06. Babylon
07. Dr. Agony
08. At Daggers Drawn
09. Unicorn Union
10. The Silent Sun

Sestava:
Siegfried "The Dragonslayer" Samer - zpěv
Andreas Poppernitsch - kytara
Simon Saito - kytara
Manuel Hartleb - klávesy
Herbert Glos - baskytara
Frederic Brünner - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 59:26
Label: Limb Music
Země: Rakousko
Žánr: melodic symphonic power metal

Diskografie:
2011 - Legends
2015 - Shadowplay

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 20.11.2015
Přečteno: 6688x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Bezva album, jako...5. 02. 2016 22:47 Stepan
True SurvivorS Hermesem si...6. 12. 2015 21:57 Metamorphic Dreamer
8/10Kapela na pohodu....20. 11. 2015 9:51 adrian


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.48995 sekund.