NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Powermetalové dozvuky roku 2015: kapely TRIDDANA, ALQUIMIA a CRIMSON CRY

TRIDDANA - The Power & the Will
Power-folkmetalová Triddana nabídla v půli prosince hudebnímu světu druhou řadovku „The Power & the Will“. Žánr, který prezentují, nepatří mezi mé každodenní kalichy piva, přesto mi není proti (sporadické) srsti se do něj zaposlouchat, pokud interpret nabízí dostatečné množství libých melodií. U těchto Argentinců je to tak napůl, přičemž malinko problematicky vyznívá jejich přístup k folku. Na jednu stranu tento styl umí vykroutit do velmi atraktivních motivů, stejně tak jsou ale schopni jej využít zcela obligátně a neoriginálně. V některých písních působí vnesení folkového elementu dokonce neorganicky, jakoby bylo přidáno z povinnosti, pod záminkou podobné úvahy: „měli bychom tam asi dát ňáký housle nebo píšťaly, když už hrajeme tuhle škatuli.“ Přitom řada skladeb by v pohodě obstála i bez toho. Navíc se povedl zvuk, a pokud se zpěváka Juana José Fornése týká, ten patří mezi velmi kvalitní zástupce svého oboru. Mezi položky, které atraktivně spojují říznost power metalu s folkovou nápaditostí, můžeme počítat skladby „Death Blow“, „Echo Through The Days“, „Everlasting Lie“ nebo závěrečnou titulku, která se uchýlí k nejrychlejšímu tempu a jako bonus přidá chytlavý refrén. Všechny disponují typickou skočností, která nás s automatickou asociací přenáší do nitra irské putyky. Tak to má být, folk je přece o dobré náladě, je proto zbytečné pouštět se do temnějších poloh, jako to muzikanti učinili v pětce „Everything Returns“, což moc nevyšlo a skladba je také nejslabším kusem díla. Celkově má ale druhá studiovka Argentinců svoji nemalou kvalitu a určitě potěší příznivce subžánru, ostatní pak nemají důvod nezkusit alespoň jeden poslech, je docela možné, že si ve dvanáctce nových písní najdou několik favoritů.
6,5/10
YouTube ukázka - When The Enemy's Close

ALQUIMIA - Espiritual
Tři roky starý eponymní debut španělské kapely Alquimia sice nevyvolal žádnou revoluci, jistou kvalitu nicméně měl, osobně se pak k některým skladbám velmi rád vracím dodnes (zejména ke spídové perle „La morada del alquimista“). Do druhého zápisu s názvem „Espiritual“, jenž vyšel na sklonku loňského roku, jsem tedy vkládal nemalé naděje. A protože Španělé neuhnuli ani o píď ze svého tehdejšího rukopisu, opět zde není nouze o zábavné skladby, které se tradičně pohybují na trojmezí power, prog a symfo metalu. Pokud mluvíme o tradici, je nutno do ní zahrnout i kapelu Avalanch, z níž se do Alquimie etablovali dva členové, díky kterým se ovšem hudební podobnost obou uskupení stala až příliš markantní. Týká se to zejména stavby riffů, stejně jako kontrastu progově komplikovaných pasáží se vzdušnou lehkostí zpěvných linek. Při letmém poslechu proto přestává být občas jasné, která ze dvou zmíněných kapel zrovna hraje (obdobnou barvou hlasu navíc oplývají oba zpěváci). Fandové se ale zřejmě zlobit nebudou, neb zde dostávají rovnou dvojitou porci jejich oblíbené hudby. Ani ostatní by ale nemuseli zůstat stranou, neb tvorba Alquimie se vyznačuje mimo jiné výrazovou bohatostí, ke které podstatnou měrou dopomáhá spektakulární zvuková produkce. Španělé hrají hodně na efekt a pranic se za to nestydí. Mnohdy ovšem svojí vášnivou románskou krev neukočírují a strukturu písní napustí zbytečnou překotností. Nové skladby se až příliš cyklí do osvědčených – jakkoli stále atraktivních - schémat, aniž by přidaly něco navíc. Naštěstí to neplatí pro všechny songy. Dvojka "La flor en el hielo" je naopak příjemně vyklidněnou melody jednohubkou, titulní šestka zase potěší svižnou dynamikou, stejně jako užitím elektronických prvků. Následná položka „Vulnerable“ zaujme hardrockovým záběrem s nemalou hitovou ambicí, osmička „Sol negro“ a závěrečná "Almas unidas" pak nabídnou sadu líbivých melodií, jež jdou ruku v ruce s našlapanou akcelerací. Právě tyto písně znamenají onu přidanou hodnotu, která činí z novinky Španělů dílo hodné poslechu i pro jiné, nežli přímé fanoušky kapely.
7/10
YouTube ukázka - Sol Negro

CRIMSON CRY - Waiting For Tomorrow
Debut „Waiting For Tomorrow“ ruské party Crimson Cry patří mezi nejpříjemnější překvapení loňského roku. Přinesl totiž velmi poslechový metal, který můžeme dominantní většinou kvalifikovat jako power, nicméně díky vstřícnosti melodií i zvuku, jenž je plný a svěží jako jarní vzduch (zásluhou nikoho jiného, nežli Rolanda Grapowa), překročíme nejednou hranici rádiového rocku. Jedním z největších lákadel ve tvorbě kapely je kytarovo-klávesová dynamika, jež se vyznačuje nápaditou hravostí a dynamickými trylky. Když se k tomu navíc přidá zpěvák (plus autor skladeb) Alex Strangel s některou ze svých mimořádně povedených vokálních linek, poslech se stává rovnou požitkářským zážitkem. Vrcholů je několik, třeba hned úvodní titulka, ve které se potkává svižné tempo s chytlavým refrénem i sólem. S druhým hlasem zde – nikoli naposled – vypomáhá hostující pěva Alice Bejinski a opět jde o dobrou volbu. I další písně plynou v pohodovém duchu, přičemž základní kámen pro jejich atraktivní stavbu tvoří již zmíněné vokální linky, které, pakliže se Alex trefí, doslova nutí posluchače k aktivnímu rozproudění některé části těla. Mým černým koněm se nicméně stala - vzhledem k výše napsanému možná překvapivě - instrumentálka "Phoenix Flight", která na ploše necelých pěti minut předvede strhující přehlídku slastně klenutých melodií, jež spolu svádí souboj o nejchytlavější moment celého díla. Jeho poslech by každopádně měl být pro fanouška žánru stejně tak povinností jako radostí.
7,5/10
YouTube ukázka - Bloody Rain

Petr Štěpnička             


TRIDDANA

FB TRIDDANA

Seznam skladeb:
1. Shouting Aloud
2. When the Enemy's Close
3. Death Blow
4. Echo Through the Days
5. Everything Returns
6. The Snake & the Pit
7. The Might in My Blood
8. Galloping Shadows
9. Becoming
10. Everlasting Lie
11. Awakening
12. The Power & the Will

Sestava:
Juan José Fornés - kytara, zpěv
Diego Rodríguez - baskytara
Pablo Allen - dudy, píšťaly
Ranz - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 48:37
Label: Power Prog Records
Země: Argentina
Žánr: folk/power metal

Diskografie:
2012 - Ripe for Rebellion
2015 - The Power & the Will

--------------------------------------------------------------

ALQUIMIA

FB ALQUIMIA

Seznam skladeb:
1. Indomable
2. La flor en el hielo
3. Éxodo
4. Caballero blanco
5. El ocaso de los dioses
6. Espiritual
7. Vulnerable
8. Sol negro
9. Morir por nada
10. Almas unidas

Sestava:
Israel Ramos - zpěv
Alberto Rionda - kytara
Rubén Lanuza - baskytara
Chez García - klávesy
Leo Duarte - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 52:41
Label: Mutus Liber
Země: Španělsko
Žánr: power-symfo-prog metal

Diskografie:
2013 - Alquimia
2015 - Espiritual

--------------------------------------------------------------

CRIMSON CRY

crimson-cry.com

Seznam skladeb:
1. Waiting for Tomorrow
2. You Need a Hero
3. The Prisoners
4. Strangel
5. When I Have Met You
6. Bloody Rain
7. Phoenix Flight
8. Fight till the End
9. Paradox People
10. Walking Alone
11. Don't Waste Your Time

Sestava:
Alex K. Strangel - zpěv
Vladimir Ardent - kytara
Pavel Viking - baskytara
Seva "Powerman" - bicí

Hosté:
Michael Ice - kytara
Alice Bejinski - zpěv
Marina Lenkova - housle
Kirill Solenov - zpěv
Andre Osokin - piano
Xenia Fox - klávesy

Rok vydání: 2015
Čas: 59:08
Label: Союз
Produkce: Alex K. Strangel
Master a mix: Roland Grapow
Země: Rusko
Žánr: power metal

Diskografie:
2015 - Waiting For Tomorrow

Související články


Vydáno: 12.03.2016
Přečteno: 2074x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
nejvíc potěšil...15. 03. 2016 16:54 b.wolf
Triddana nezní...12. 03. 2016 9:08 Metamorphic Dreamer


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08666 sekund.