NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




NORHOD - Voices from the Ocean

Italská kapela Norhod na počátku letošního roku přišla s druhým zápisem „Voice From The Ocean“ a já marně přemýšlím, čím přesně chce metalový svět ohromit. Jejich mix symfo metalu s deathem a power-progem by totiž působil neoriginálně už v devadesátých letech. Jen na našem území si v té době podobným způsobem zahrávali třeba party Forgotten Silence (ok, u nich bychom mnoho symfo-power metalu nenalezli, nicméně pár momentů ve tvorbě Norhodu mi je připomnělo) nebo moravští Everlasting Dark na svých prvních demech. Rozdíl je v tom, že obě tuzemské kapely tak činily s mnohem větší nápaditostí, nežli se to daří Italům v roce 2016 (potažmo 2013, kdy vyšel obdobně nevýrazný debut „The Blazin Lily“).

Po kratičkém a celkem nic neříkajícím intru „Storm“ vypukne první hudební příliv s názvem „Endless Storm“. Do melody-deathové bouře brzy vstoupí zpěvačka Clara, která by si chtěla evidentně hrát na vládkyni všech moří, což se jí ale těžko podaří. Díky svému technicky i barvitě tuctovému charakteru hlasu by mohla ovládnout tak maximálně nějaký italský rybník. Na pomoc ji sice brzy přijde growlující kolega Giacomo, jenže tím se ještě prohloubí výše zmíněná neoriginalita. V hudbě Italů navíc vyznívá střídání intenzity vokálů nepřirozeně, nuceně, jakoby je muzikanti použili prostě proto, že se to v podobném subžánru dělá, nikoli z popudu tvůrčí intuice. A s tím zase úzce souvisí nevalná hudební nápaditost, kdy se jen zřídka dočkáme motivů, jež jsou schopny významněji zburcovat naší pozornost. V úvodní skladbě absentují zcela, postupem následného dění se jich ale několik přece jenom odhalí…

V položce „The Abyss Of Knowledge“ např. zaujmou symfonické pasáže, které se rozvibrují do celkem chytlavého vlnění. Čtyřka „July Rain“ pak zastihne zpěváka Giacoma v melodické poloze a hned je daleko zajímavější, jakkoli samotný song opět trpí tápavou bezvýrazností. V podobné hudbě bývá pouze otázkou času, kdy rytmiku rozohní blast beaty. Zde se tak stane v pátém fláku „Bleeding Path“, mnohem atraktivnější je ale střídání spídové a deathové sypačky v jeho finální sólové gradaci. Přestože se pořád nejedná o nic světoborného, má to slušný drajv a v rámci alba jde patrně o vůbec nejzdařilejší momenty. Následné kontrastní zpomalení v písni „Son Of The Moon (A Moon Tale – Part VI)“, jež navazuje na skladby z debutové desky, už totiž zase zavane nudou, a to navzdory využití piana, houslí nebo sborových partů, zlehka připomínajících legendy Therion. Italové se snaží o navození temně romantické atmosféry, chybí jim ale silnější dramaturgické podchycení, stejně jako smysluplnější vnitřní integrita skladeb. Ty víceméně živoří na pozlátkovém povrchu, jako třeba v úvodu sedmičky „Farthest Dream“, kterou načínají lákavé symfo motivy podobné filmovému soundtracku, v dalším průběhu skladby už se ale zase paběrkuje, téma se dále nerozvíjí a v podstatě zajde na úbytě. Poté přijde instrumentálka s obligátními zvuky moře a to je, dosti překvapivě, vše. Album totiž není dlouhé a plnohodnotných písní je na něm pouze šest. S lehkou dávkou cynizmu ale můžeme konstatovat, že je to vlastně dobře. Není přece důvod déle prodlužovat hudební (pod)průměrnost, která sužuje většinu hrací doby.

Petr Štěpnička             


FB NORHOD

YouTube ukázka - Bleeding Path

Seznam skladeb:
1. Storm
2. Endless Ocean
3. The Abyss of Knowledge
4. July Rain
5. Bleeding Path
6. Son of the Moon (A Moon Tale - Part VI)
7. Farthest Dream
8. Last Chant

Sestava:
Clara Ceccarelli - zpěv
Giacomo "Jev" Casa - growl
Giacomo Vannucci - kytara
Andrea "Bistru" Stefani - kytara
Michele Tolomei - klávesy
Matteo Giusti - baskytara
Francesco Aytano - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 36:37
Label: WormHoleDeath Records
Země: Itálie
Žánr: symfo-death-power metal

Diskografie:
2013 - The Blazing Lily
2016 - Voice From The Ocean

Foto: archiv kapely


Vydáno: 05.03.2016
Přečteno: 1497x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
2/10Priserna vec, zpev...5. 03. 2016 11:35 adrian
u Pagana klasika,...5. 03. 2016 6:48 Ferda
.Taky zrovna s...5. 03. 2016 3:28 Petr
No vidíš to, já...5. 03. 2016 0:05 Supermartonátor


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.18462 sekund.