RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




RAMMSTEIN - Herzeleid

Berlínská zeď padla. Osmdesátá léta zmizela navždy v propadlišti dějin a čerstvé „devadesátky“ vlily do znovusjednoceného Německa novou krev, svobodu a naději. Podobně se cítil i jistý mladík jménem Richard Kruspe, který se mohl vrátit do svého rodného města Schwerin a tam začít spřádat plány pro svůj hudební projekt. Jeho vizi strojového elektra s tvrdými kytarami jako první okusili spolubydlící Olivier Riedel a Christoph Schneider. Čtvrtým členem se o něco později stal Till Lindemann a vzniklá formace si dala název Rammstein-Flugschau podle letecké havárie z roku 1988 na letecké základně Ramstein, která si vyžádala sedmdesát lidských životů.

Psal se rok 1994, když se tehdejší kvarteto přihlásilo do soutěže amatérských kapel v Berlíně, aby jí vzápětí vyhrálo. Hlavní cenou byla možnost nahrávání v profesionálním studiu. Výslednou demo nahrávku o čtyřech skladbách slyšel Paul Landers a společně s Flake Lorenzem se jako poslední přidali ke skupině. Kapela získala smlouvu s Motor Records a ihned se pustila do nahrávání svého debutu. O rok později byla již prvotina s názvem „Herzeleid“ na pultech obchodů – zrodil se německý kolos jménem Rammstein. Už na singlu „Du riechst so gut“ je patrné, že kapela ví. Ví, jak má znít a ví, jaký má mít koncept. Jedná se o princip tvrdých podladěných riffů s vhodně zapasovanou elektronikou a hlubokým Lindemannovým hlasem. Tedy přesně to, o čem Kruspe snil.

Úvodní „Wollt ihr das Bett in Flammen sehen?“ si nebere servítky a sebevědomě tlačí do posluchače nekompromisní riffy a hrubý německý jazyk. Výsledek je perfektní a na dynamickém startu se veze celá první půlka alba zahrnující boží nosné riffy („Weisses Fleisch“, „Der Meister“) a adrenalinové refrény („Asche zu Asche“, „Du riechst so gut“). K těmto písním netřeba nic dodávat a i když je skladatelský postup odhalen poměrně záhy, prezentace je natolik dokonalá, že určitou jednoduchost a schematičnost těmto kusům s klidným svědomím odpustíte. Ve své podstatě to samé v bleděmodrém platí i o „Heirate mich“ nebo „Laichzeit“. Kytary příjemně řežou, flažolety krásně pískají a Lindemann za pomoci Flakeho klávesové podpory dotváří celkový dojem našlapané mašinérie, která se může zrodit snad jen v tom Německu. Převážně kytarově orientovaný debut ještě podtrhuje na kapelu poměrně vysoký počet kytarových sól, i když na technickou ekvilibristiku se tady příliš nehraje („Weisses Fleisch“, „Du riechst so gut“ „Heirate mich“, „Herzeleid“).

Problém tedy nastává pouze u dlouhé a nudné „Das Alte Leid“, která může potěšit snad jen zatěžkanými slokami, a překvapivě titulní skladbou, jenž nedisponuje žádným hravým momentem a zůstává oproti adorovaným skladbám notně vzadu. Kapitolou sama pro sebe je balada „Seemann“, která je jedním táborem fanoušků velebena a druhým zase úspěšně přehlížena pro její nezvyklé skloubení jemné basové vyhrávky s vytavenými kytarami a Lindemannovou odlišnou hlasovou polohou. V každém případě se všichni shodnou nad tvrzením, že určité specifické kouzlo tento kontroverzní příspěvek má. Co je ovšem atmosférickou výhrou, je závěrečná psychedelická jízda s prozaickým názvem „Rammstein“, která právě odkazuje na výše zmíněné letecké neštěstí. Skladba se vryla do paměti tak silně, že si ji vyhlídnul přední hudební skladatel, producent a frontman kapely Nine Inch Nails Trent Reznor pro film Davida Lynche s názvem Lost Highway. Film měl premiéru v roce 1997 a u amerického publika zabodoval i díky atmosférickému soundtracku, obsahujícímu hned dvě skladby kapely Rammstein – zmiňovanou závěrečnou věc z debutu a „Heirate mich“. Jedná se o první větší zápis skupiny za mořem hned vedle absolvování tour s Clawfinger nebo sdílení koncertního pódia s Mobym.

Rammstein ukázali hned z kraje své kariéry, jak moc dobře si uvědomují svou sílu. Na tvrdých podkladech a hlubokém Lindemannově projevu staví první úspěch. Kromě šablonovité, ale účinné industriální hudby kapela nezapomíná ani na pódiovou prezentaci a doprovází své strojově dotažené kousky k dokonalosti patřičnými efekty. Hořící mikrofony a vesty byly však pouhým začátkem. Rammstein se do metalové produkce zapsali ihned tučným písmem a zasloužili se o rozvoj nového německého směru Neue Deutsche Härte, kterého se po právu stali hlavními lodivody.

Radek Neuman             


www.rammstein.de

YouTube ukázka - Du Riechst So Gut

Seznam skladeb:
1. Wollt ihr das Bett in Flammen sehen?
2. Der Meister
3. Weisses Fleisch
4. Asche zu Asche
5. Seemann
6. Du riechst so gut
7. Das alte Leid
8. Heirate mich
9. Herzeleid
10. Laichzeit
11. Rammstein

Sestava:
Till Lindemann – zpěv
Richard Kruspe - kytara
Paul Landers - kytara
Oliver Riedel - baskytara
Christoph Schneider - bicí
Flake Lorenz - klávesy

Rok vydání: 1995
Čas: 49:28
Label: Motor Music
Země: Německo
Žánr: industrial metal

Diskografie:
1995 - Herzeleid
1997 - Sehnsucht
2001 - Mutter
2004 - Reise, Reise
2005 - Rosenrot
2009 - Liebe ist für alle da

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.01.2016
Přečteno: 4811x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Já bych se nebál...24. 09. 2019 0:02 Guns
Seriál Rammstein...28. 01. 2016 10:40 Anonim
Tento seriál jsem...28. 01. 2016 8:49 htaedas


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10034 sekund.