DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




RAMMSTEIN - Sehnsucht

Rok 1997 byl pro Rammstein klíčový. Debutová deska slavila úspěch, ale hlavně se o kapele začalo mluvit v zámoří díky spolupráci s Trentem Reznorem a Davidem Lynchem na soundtracku k filmu Lost Highway. Upoutání pozornosti bylo učiněno za dost, když se do médií dostal klip k písni „Du hast“. Jednoduchý recept složený z repetitivního textu, triviální hudby a efektního klipu připomínající heist movie, našel svého koncového zákazníka právě v zemi nekonečných možností. Díky kolování v MTV byli Rammstein najednou všude.

Song „Du hast“ znamenal v kariéře německých industrialistů velký průlom a na cenách MTV se popularita ani náhodou nezastavila. Rammstein absolvovali v USA úspěšné turné s Korn a Limp Bizkit a dočkali se i nominace na ceny Grammy či zařazení „Du hast“ do filmového soundtracku ke kultovnímu filmu Matrix. Strmý výstup mezi velká jména byl zpečetěn v srpnu 1998, kdy se na koncertě v Berlíně sešlo na 17 tisíc fanoušků. Koncert byl samozřejmě pečlivě snímán a vydán jako dnes již legendární live DVD s názvem „Live aus Berlin“. Startovačem veškerých těchto událostí byla v pořadí druhá deska „Sehnsucht“, která se odpíchla od debutu a zamířila mezi mainstream. Hutné kytary jsou totiž najednou upozaděny a hlavní slovo má kromě Lindemanna klávesák Flake Lorenz, který vytvořil celou řadu zapamatovatelných samplů a doprovodů. Orientace na disco hudbu byla ještě navíc podpořena tu a tam většími experimenty, které tříští celkový konzistentní dojem na jednotlivosti (ať už části nebo písničky).

Celkový posun ve zvuku směrem k elektro hudbě podporují i větší experimentální choutky, které jednou padnou na úrodnou půdu (ženský vokál a pískání v „Engel“) a podruhé spíše vyšumí (těremin v refrénu k „Tier“). V každém případě se ovšem „Sehnsucht“ točí kolem těchto propriet a atributů. Diktujícím nástrojem přestávají být kytary a nadvládu mají samply. Největší progres tedy spočívá v tom, že zejména ve slokách se kytary buď úplně stáhnou, nebo hrají podřadnou roli a Lindemannův hlas doprovází elektronika s jednoduchým beatem. Nenechte se mýlit, Rammstein mají stále solidní paletu účinných riffů, jen již nejsou v centru pozornosti. První polovina je tradičně vynikající a obsahuje klasiky typu „Du hast“ nebo „Engel“. Nejsilnější je následná dvojice „Bück Dich“ a „Spiel mit mir“. Zatímco první zmíněná skladba je nejtvrdší a nejkontroverznější, druhá zmíněná v sobě kloubí staré nariffované Rammstein s novými prvky vnesenými do repertoáru právě tímto albem.

Proč nejkontroverznější? Při koncertování v Americe se totiž u písně „Bück Dich“ kapela rozhodla svou prezentaci posunout ad absurdum. Během songu s překladem „Ohni se“ totiž Till teatrálně znásilní dildem zezadu klávesáka Flakeho a postříká jeho záda. Tento nahraný akt neunikl pozornosti místním konzervativním orgánům a oba aktéři poputovali na noc do vězení a byli sankciováni. Je to ovšem přesně to, co dělá kapelu Rammstein oblíbenou. Jakási vstupní kontroverze má za účel nejen šokovat a pobavit, ale i fungovat jako satirický nástroj moderní doby. „Spiel mit mir“ se naopak rozjíždí v intencích závěrečné „Rammstein“ z minulého alba a dusná atmosféra se v písni drží po celou dobu její stopáže. Song má navíc větší variabilitu a jak odlišný Lindemannův projev (stejně jako u pomalejší „Klavier“), tak i instrumentální složku (kytarové sólo), což je ve strojově podobných aranžích vítanou změnou.

Velkou škodou je závěr alba, jež se nese na vlně průměrnosti, ze které ční maximálně desátá „Eifersucht“ s povedeným riffem a samply. „Alter Mann“ ani „Küss mich“ zkrátka nemají co nabídnout. Jejich prezentace není fádní nebo unylá, zkrátka se jen v přítomnosti ostatních písní krčí v zadních pozicích. Ve výsledku se v pořadí druhé album dočkalo vřelého přijetí a deska dosáhla platinového ocenění. Díky „Du hast“ se kapela naplno prosadila v Americe a upevnila (i díky live DVD) své výsostné postavení v Evropě. Globální úspěch v plném rozsahu ovšem na německé industrialisty teprve čekal.

Radek Neuman             


www.rammstein.de

YouTube ukázka - Du Hast

Seznam skladeb:
1. Sehnsucht
2. Engel
3. Tier
4. Bestrafe mich
5. Du hast
6. Bück Dich
7. Spiel mit mir
8. Klavier
9. Alter Mann
10. Eifersucht
11. Küss mich (Fellfrosch)

Sestava:
Till Lindemann – zpěv
Richard Kruspe - kytara
Paul Landers - kytara
Oliver Riedel - baskytara
Christoph Schneider - bicí
Flake Lorenz - klávesy

Rok vydání: 1997
Čas: 43:51
Label: Motor Music
Země: Německo
Žánr: industrial metal

Diskografie:
1995 - Herzeleid
1997 - Sehnsucht
2001 - Mutter
2004 - Reise, Reise
2005 - Rosenrot
2009 - Liebe ist für alle da

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 04.02.2016
Přečteno: 5510x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Zde bych možná o...24. 09. 2019 0:18 Guns
...vyborny album,...4. 02. 2016 20:41 johny


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11127 sekund.