RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AVANTASIA - Ghostlights

Hvězdný metalový cirkus Avantasia se za roky své existence dostal do povědomí fanoušků velmi hluboko a vydání nové, velmi očekávané novinky interesovalo i mnoho lidí, které melodický metal zajímá méně než politiky spokojenost voličů. Stejně jako vždy ani tentokrát není nouze o významné hosty z řad vokalistů i instrumentalistů, a i když mnoho z nich jsme mohli slyšet na předešlých deskách (například Jorna Landeho, Michaela Kiskeho či skoro sedmdesátiletého Boba Catleyho), zbylo místo i na nové, dosud neslyšené hlasy. Těmi nejznámějšími jsou bezesporu Dee Snider z provokativních Twisted Sister, který se zhostil hlavního vokálu v hororovými tóny nasáklé „The Haunting“ a Marco Hietala z finských Nightwish, vtisknuvší svůj obraz do střednětempé riffařiny „Master Of The Pendulum“. Za povšimnutí stojí i fakt, že úvodní šlehu, která zní jako kdyby ji složil Meat Loaf, Tobias napsal pro tohoto přímo na triko. Meat Loaf se natáčení nakonec vůbec nezúčastnil, tak ji autor musel nazpívat sám. I ostatní zpěváci (kupříkladu Herbie Langhans, který v půvabné skladbě „Draconian Love“ svým klidným hlubokým hlasem vytváří kontrast vůči Tobiho ječáku), rovněž tak i instrumentalisté podávají vysoce nadprůměrný výkon, přesně tak, jak od nich principál Tobias i značně zmlsaní fanoušci očekávají. V technickém provedení by se jakékoli chyby či nedokonalosti hledaly marně.

Příběhově se jedná o pokračování tři roky starého záseku „The Mystery Of Time“, o kterém autor uvádí, že je tentokráte již definitivně poslední. Ale jak všichni dobře víme, peníze ani zájem fanoušků nesmrdí, takže pokud bude dobrá prodejnost a návštěvnost koncertů (což víme, že bude), nejspíš nepotrvá dlouho a třeba Tobi přinese prohlášení o tom, že pracuje na dalším dílu. Osobně bych tipl, že tomu tak bude někdy ke konci roku 2018.

Hudba samotná je velmi vyspělým melodickometalovým dílem, které neleze do uší úplně samo a od vašich sluchových aparátů bude (alespoň ze začátku) vyžadovat pozornost a nasměrování adekvátním směrem. Za nejlepší položky bych označil střednětempou úvodní „The Mystery Of Blood Red Rose“ plnou barvitých a spletitých harmonií, kterými se půvabně proplétají sofistikované sbory. Pochopitelně nelze nezmínit chytlavou speedovku „Ghostlights“, svižné rádiové hitovky „Babylon Vampyres“ a „Unchain The Light“, jejichž refrény na milovníka melodiky působí stejně jako gurmánův pohled na kleště na korýše. Finální pětka písniček splňuje kritéria té nejvyšší kvality žánru, ať už se jedná o klidnou, rozlučkovou „A Restless Heart“ nebo bonusovou „Wake Up To The Moon“. Naopak mě příliš nezaujala sedmiminutová, šlapavým tempem a kytarami vedená „Seduction Of Decay“, balada s andělským hlasem Sharon den Adel „Isle Of Evermore“ a některá nepříliš povedená místa v druhé a nejdelší „Let The Storm Descent Upon You“ (zajímavé je její umístění v tracklistu hned na druhém místě). Ostatní písně taktéž snesou srovnání s tím nejlepším, čím nás Tobias a jeho Avantasie už roky těší.

Z předešlých řádků lze vyčíst, že veškeré obavy z kvality nahrávky lze bez problémů hodit za hlavu. Tobias je ve vrcholné skladatelské i pěvecké formě, naprosto nic neponechal náhodě a "Ghostlights" lze považovat za souhrn všeho pozitivního, čeho jsme byli svědky na všech předešlých albech, ať se už jedná o chytlavé a zpěvné refrény, zpívané mnoha výtečnými vokalisty, precizní hodinářskou kytarovou práci, perfekcionistickou rytmiku nebo nenápadnou, o to však účelnější klávesovou podporu.

Kromě hudby samotné tak nutno pochválit i stále šťastnou ruku při výběrů zpěváků i o stupínek lepší produkci z rukou renomovaného Saschy Paetha, který se postaral (s kolegou Oliverem Hartmannem, kterého si dříve narození mohou pamatovat z neoklasicistních At Vance) o převážnou většinu kytar, a klávesisty Mira Rodenberga, jehož mastering je jednou z ozdob alba, podobně jako krásně potemnělý obal. Zlepšení pozoruji hlavně v ještě vyváženějším poměru jednotlivých nástrojů a kousavějších kytarách. Za povšimnutí stojí i to, jak Tobi s humorem sobě vlastním nijak neřešil únik alba na internet více než měsíc před oficiálním vydáním a celé to okomentoval pouze vtipnou hláškou.

Kol a kol, lepší než o albu číst je rozhodně je si jej pustit a nechat se unášet do víru Světel duchů. Přejme Tobimu i celému jeho týmu, aby síly a elán vydrželi i dále, například pro další album Edguy…

Hermes             

Tobias je zpět! A tím nemyslím jenom novou desku Avantasie, ale hlavně jeho tvůrčí nápaditost, která uvadala jak v tomto projektu, tak v domovských Edguy. Novinka „Ghostlights“ jasně potvrzuje, že v něm onen tvůrčí oheň stále plápolá. Sice se to zase netýká úplně celé nahrávky, a už vůbec nejde o návrat k prvním dvěma deskám Avantasie, jak se nám snaží vnutit někteří recenzenti (o něco takového se Tobi ostatně ani nesnažil). Nicméně většina stopáže aktuální fošny baví a strhává měrou v posledních letech neslýchanou. Počínaje úvodní dynamickou krasojízdou „Mystery Of A Blood Red Rose“, která nese silný meat-loafovský otisk i bez původně plánované účasti této hvězdy, přes rozmáchlý, avšak funkční epos „Let The Storm Descend Upon You“, parádní spídovou titulku, melancholickou prostřední část alba, až k jeho strhující katarzi, jež se začne odvíjet od devítky „Babylon Vampyres“ (neodolatelný sexy chorus!) a ve své brilanci nepoleví až do závěrečného kusu „A Restless Heart And Obsidian Skies“. Právě tyto čtyři perly představují Sammeta ve vrcholné formě, která přímou úměrou spojuje skladatelskou invenci s hitovou chytlavostí. Výtka tak míří pouze k nijak zvlášť líbivému songu „Seduction Of Decay“, a zároveň k účasti Michaela Kiskeho, jenž v rámci nejklišovitějších klišé pěje zase jenom ve spídových položkách. Když už to ale musí být, je dobře, že se tak děje na mimořádně kvalitním počinu, jakým novinka Avantasie zcela jistě je. .
Pagan 8/10
Mám silné podezření, že Avantasia s novou plackou neomrzí tak rychle, jako tomu bylo při třech předešlých. Tobias nejspíš prožíval v posledních měsících dost plodné skladatelské období, a i když svůj rukopis nikterak závratně neposunul, dokázal napsat silné a hitově sršící skladby, které lze srovnat s jeho prvními metalovými operami. Vrcholem jsou opět pěvecké výkony. Naprostou lahůdkou je třeba božský Kiske s jeho závratnými výškami, svérázný Herbie Langhans, přinášející gothický nádech, dravý Marco Hietala nebo andělská Sharon den Adel, jenž mě utvrzuje v domněnce, že častější využití ženského prvku by Avantasie jen prospělo. Zapomenout pak nemůžeme ani na Tobiase, který se nebojí jít do střetu i s těmi nejzkušenějšími, přičemž sám zní jako ostřílený a sebevědomý mazák. „Ghostlights“ má zkrátka tak nějak vše, co mít má. Energii, sílu, nápady dle osvědčeného receptu i odvahu překvapit.
Mikka 9/10
Leader kapely Edguy Tobias Sammet se po třech letech hlásí s novým albem "Ghostlights" projektu Avantasia, které volně navazuje na předchozí "The Mystery Of Time" a zároveň uzavírá příběh o tajemství času. Album mohu s klidem označit za to nejlepší, co pod hlavičkou Avantasia vyšlo od "The Scarecrow". A nebýt dvou zbytečných skladeb, tak bych se vůbec nebránil kvalitativnímu srovnání s prvními "The Metal Opera's".

Absolutním vrcholem alba je rozmáchlá "Let The Storm Descent Upon You", která posluchači nabízí porci toho nejlepšího z ranku melodického metalu (návrat Jorna Landeho nemohl dopadnout lépe). Neustálé změny tempa a střídání hlasů Sammeta, Landeho, Atkinse a Masona působí jako elixír života. Hned v závěsu se drží titulní speed metalová řežba. Skladba jako taková je sice opět recyklátem, ale Tobias Sammet s naprostou precizností ukazuje, jak má vypadat opravdový speed metal současnosti. Především závěrečná pasáž, kde se ve zběsilém tempu ozývá Sammetovo "They call me home" bude pro každého fanouška naprostá lahůdka. Když se následně ozve refrén, kde fenomenální Michael Kiske táhne svůj hlas do absolutních výšin, tak věřím, že jedno oko nezůstane suché. Třetí nejlepší skladbou je zprvu nevýrazná, ale po chvíli naprosto magická hitovka "Draconian Love". Spojení hlasů Tobiase Sammeta a Herbia Langhanse funguje v této (místy až gotické skladbě) naprosto dokonale.

Za zmínku určitě stojí ještě kompozice "Master Of The Pendulum" s Marcem Heitalou, kde se servíruje pořádně řízný heavy metal. Potěší také Dee Sniderem nazpívaná "The Haunting", která sice čerpá z odkazu "Death Is Just A Feeling" (album "Angel Of Babylon“), ale přesto má v sobě NĚCO, kvůli čemu se k ní strašně rád vracím. V podobném duchu je i hned následující, valivá "Seduction Of Decay" s Geoffem Tattem. Singl "Mystery Of A Blood Red Rose" taktéž nedělá albu žádnou ostudu, ale úvod desky by si zasloužil něco jiného než rádiovou hitovku.

Nebýt dvou zbytečností v podobě nudné balady "Isle Of Evermore" a tuctové heavy metalové "Babylon Vampyres", tak bych albu z fleku udělil plné hodnocení. Přesto mě však Tobias Sammet s albem "Ghostlights" nesmírně potěšil a opět dokázal, že právě on je již několik let králem melodického metalu. Škoda, že projekt Avantasia po letošním turné posílá k ledu.

František Šafr 9/10

www.tobiassammet.com

YouTube ukázka - The Mystery Of Blood Red Rose

Seznam skladeb:
1. The Mystery Of Blood Red Rose
2. Let the Storm Descend Upon You
3. The Haunting
4. Seduction of Decay
5. Ghostlights
6. Draconian Love
7. Master of the Pendulum
8. Isle of Evermore
9. Babylon Vampyres
10. Lucifer
11. Unchain the Light
12. A Restless Heart and Obsidian Skies

Sestava:
Tobias Sammet - zpěv, baskytara
Sascha Paeth - kytara
Michael "Miro" Rodenberg - klávesy
Felix Bohnke - bicí

Hosté:
Bruce Kulick, Oliver Hartmann - kytara
Dee Snider, Geoff Tate, Marco Hietala, Michael Kiske, Ronnie Atkins, Bob Catley, Jørn Lande, Sharon den Adel - zpěv

Rok vydání: 2016
Čas: 1:10:03
Label: Nuclear Blast
Země: Německo
Žánr: Melodický power metal

Diskografie:
2001 - The Metal Opera I
2002 - The Metal Opera II
2008 - The Scarecrow
2010 - The Wicked Symphony
2010 - Angel Of Babylon
2013 - The Mystery Of Time
2016 - Ghostlights

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.02.2016
Přečteno: 9428x




počet příspěvků: 27

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tak to je jasny. No...31. 03. 2016 23:36 Stepan
Přeci jenom by se...27. 03. 2016 17:26 ov42
Re: DVDTo nevadi, pokud to...24. 03. 2016 13:40 Stepan
DVDPozor, ono není...24. 03. 2016 9:30 ov42
KoncertKdo jste minuly...23. 03. 2016 14:08 Stepan


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.16627 sekund.