TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Petr HLADÍK (OBEREG) - Celé to začalo jednoho dne myšlenkou, že bych si chtěl zabouchat někde na bicí

Máte-li rádi historii, přijměte pozvání na setkání s pohany z Pohořelic, kteří si říkají Obereg, aktuálně se propracovali k vydání rozšířené verze svého dema, původně vydaného před třemi lety a nijak se netají tím, že texty jsou hlavní složkou jejich hudby. Stojí za to se do nich začíst či zaposlouchat. A pro příznivce živých vystoupení mám jedno doporučení – nebojte se využít výzvy, kterou najdete v rozhovoru s bubeníkem kapely Obereg Petrem Hladíkem.

Na úvod našeho povídání bych tě rád požádal, abys kapelu Obereg blíž představil, kdo kapelu tvoří? Který moment z toho, co jste spolu dosud prožili, považuješ za nejdůležitější či nejzajímavější?
Kapela OBEREG, nebo spíš projekt OBEREG je uskupení nejen hudební, ale je nedílnou součástí našeho volného času. Bez nadšení, koumání, pročítání spousty literatury a vlastního experimentování by nejspíš nic nevzniklo. Za každou písničkou stojí dlouhý vývoj, spousta energie, ale i práce „smetené ze stolu“. Máme za sebou pětiletý vývoj, obměny hráčů a momentálně jsme se ustálili v počtu šesti členů. Víťa zpívá a někdy hraje na zobcovku, Peťan, který je se mnou od začátku, se drží „těžké“ kytary, Milan sólové kytary, Hanka je specialistkou na flétny, Břeťa doplňuje hluboké basové tóny a já sedím za bicími. Naším nejdůležitějším okamžikem je rozhodnutí přestat hrát převzaté písničky a hrát pouze naše vlastní, což je asi tak rok.

Čím bys neznalého posluchače nalákal na poslech kapely Obereg, co považuješ za vaši nejsilnější stránku? Jak bys vaší muziku charakterizoval?
Posluchače chceme nalákat především na témata obsažená v textech. Je to naše nejsilnější stránka, podobné texty se v ČR prakticky nevyskytují. Neméně důležitou součástí je zřetelný čistý zpěv a chytlavé melodie. Celkově se dá naše hudba zařadit k pagan metalu, i když i folk metal by se dal použít.

Co tě přivedlo k pagan metalu, co tě na tomto stylu nejvíc oslovuje?
Pagan metal úzce souvisí právě s tématy v našich písních, nedokážu si k tomu představit žádný jiný styl. Je to takové hnutí očisty od západních liberálních hodnot, o návratu k mravnosti a změně světonázoru.

Když jste kapelu zakládali, jaké jste s ní měli ambice a plány, jak daleko jste se na téhle cestě dostali a co je v současné době pro tebe tím největším hnacím motorem?
Celé to začalo jednoho dne myšlenkou, že bych si chtěl zabouchat někde na bicí. A jelikož mě k nim nikdo nechtěl pustit (smích), tak jsem si sám koupil ty nejlevnější Amati a začal se učit. Úplně od nuly. To vše před pěti lety. Ambice nebyly téměř žádné, ve třech jsme hráli, nebo spíše jen tak do toho mlátili, jak nám to přišlo pod ruce. Teprve později, když jsem začal studovat pohanství a vše s tím společné, jsem vymyslel slova na první písničku Slované. V tu dobu vznikl OBEREG. Jak se časem vědomosti nabalovaly, vznikaly další písničky. Největším hnacím motorem je předat tyto znalosti i jiným lidem, je škoda je syslit jen pro sebe.

V roce 2013 jste nahráli své první demo, vloni jste k němu přidali další dvě písně a vydali jej znovu. Máte představu, jak by mělo vypadat vaše první full-album, bude vznikat tímhle způsobem postupného nabalování anebo by to měla být samostatná nahrávka dosud nevyužitých skladeb? A máte i nějaký horizont, kdy byste se k desce – pokud vůbec – chtěli dopracovat?
Je to celé takové spontánní, teprve zkušenostmi se zocelujeme a zařazujeme do „procesu“. Demo s pěti písničkami už zůstane tak, jak je, ale jakmile nahrajeme tak cca deset písniček, je v plánu vydat reedici všech písniček v novém obalu včetně textů a jako bonus i vlastnoručně vyrobený dřevěný obereg, neboli ochranný symbol (amulet).

Ze zveřejněných písní je zřejmé, že textům přikládáte velký význam. Jak moc se ve svých textech snažíte držet skutečných historických reálií? Je nějaké historické událost či staroslovanská tématika, kterou bys chtěl ve svých písních zpracovat a představit?
Texty jsou v našich písničkách tou nejdůležitější složkou. Například písnička „Svjatoslav“ je o zamlčované události, která má za cíl rozšířit povědomí o tom, co se tenkrát stalo a jaké byly následky. Je to jako u bajek, příběh a poučení se z nich. Písnička „Před 7521lety“ vychází z jediné informace a to, že byla bitva mezi tehdejším Ruskem a Čínou, ale podrobnosti se už žádné nedochovaly. Zbyl pouze letopočet a zmínka o bitvě. Možná se někdo z fanoušků dopídí k něčemu víc, v tom případě bychom uvítali zpětnou vazbu. Dalších témat je spousta, máme např. rozdělanou písničku „Perunův háj“, která bude o reálném světilišti na východním Slovensku, kde jsem osobně byl se kouknout a přenocovat tam. Velmi příjemné místo.

Na dvě z vašich písní jste natočili videoklip, k jednomu jste využili záběry z historického filmu, druhý je už zcela ve vlastní režii. Chystáte i do budoucna zpracovávat vaše skladby do videoklipů? Která z vašich písní je případný žhavý kandidát na pohyblivé obrázky? A která forma zpracování je ti bližší – výpravnější využití filmu nebo skromnější vlastní tvorba?
Prvně bych chtěl poděkovat fanouškům za relativně vysoké počty zhlédnutí našich videoklipů. Video „Svjatoslav“ by bylo velmi náročné natočit, na to bychom rozhodně neměli dost financí, proto jen sestřih z filmu. Máme v plánu natočit i další, konkrétně o Cyrilovi a Metoději a o Astrále, oba dva klipy plně v naší režii. Osobně se moc těším na natáčení klipu k druhé písničce, tak trochu i proto, že jde i o moje vlastní zážitky z astrálního cestování.

Jak jste na tom s živým koncertováním, kde je možné vás v dohledné době vidět? Vedete si nějakou statistiku ohledně koncertů, kolik jich máte za sebou a který považuješ za nejvydařenější?
Nejblíže se chystáme před publikum 19.3. do Židlochovic u Brna – Ke Krtkovi, bude to náš druhý veřejný koncert. 16.4. si zahrajeme s kapelou REBORN v Dubnici nad Váhom, pak ještě máme několik rozjednaných akcí, ale zatím to není potvrzeno.

Na svých stránkách máte i dávné prohlášení, distancující se od všech nacistických, fašistických a jiných podobných uskupení či politických směrů v souvislosti s užitím staroslovanské svastiky. Je tohle prohlášení čistě preventivní nebo jste se setkali s nějakou konkrétní negativní reakcí na užití těchto symbolů?
Je to prohlášení, za kterým si všichni stojíme, nejsme příznivci nacizmu, fašizmu ani jiných ideologií, jde nám především o očištění původních slovanských hodnot a symbolů. Nedávno jsme se setkali s odmítnutím spolu hrát na jednom pódiu, o to právě kvůli tomuto. Je mi to líto, ale stačilo by se jen zamyslet, což některým jedincům dělá velký problém. Uvidí kolovrat a hned nálepkují, bez ohledu na cokoliv.

Co pro tebe bylo z pohledu muzikanta i fanouška top událostí 2015 (koncert, festival, album apod.) a proč? Které kapely patří mezi vaše největší inspirace?
Teď budu psát sám za sebe, rok 2015 pro mě je o objevení kapel Grai a Ruyan, které mě úplně pohltily a určitě se něco z jejich stylu odrazí i v naší další tvorbě. Jsou to zástupci těch nejklasičtějších pagan metalových skupin vůbec. Snad tedy krom kultovní Arkony.

A teď už jen závěrečný prostor pro to, co bys rád řekl, aniž bych se Tě na to zeptal.
Na závěr bych chtěl sdělit čtenářům vašeho internetového portálu, že ti, co to dočetli až sem a budou si pamatovat, o čem se tu píše, budou mít možnost mít vstup na námi pořádaný koncert zdarma.

Savapip             


FB OBEREG


Vydáno: 21.02.2016
Přečteno: 2772x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09578 sekund.