ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WISDOM - Rise Of The Wise

Maďarští Wisdom již mají na scéně slušné jméno. Jejich svrchovaně melodická hudba se sborovými refrény, které ve své okázalosti přesně kopírují definici veselého a optimistického metalu, si našla bezpočet nadšených příznivců, těch tuzemských nevyjímaje. Nové album s názvem „Rise Of The Wise“ tedy bez nadsázky patřilo mezi nejočekávanější powermetalové zápisy letošního roku. Není třeba chodit kolem horké maďarské kaše, naopak, hned v úvodu recenze musím s radostí prozradit, že čtvrtá fošna Wisdomáků je naprosto úžasná!

Po spuštění tlačítka „play“ automaticky vstoupíme do fantastické dimenze, jejíž vládci si vůbec nelámou hlavu nějakým progresem a vše podřizují pohodě, hravosti a radostné náladě. Daří se jim to na výbornou a je celkem neuvěřitelné, že tohoto efektu dosahují bez minimální klávesové podpory. Při oficiální prezentaci sice muzikanti každou z jedenácti nových skladeb zaštítili krátkými citáty od všelijakých mudrců, jako např. „každý chce změnit svět, ale nikdo nechce změnit sebe“, což je sice zajímavé, mohlo by to však svádět k tomu, že zde budeme mít co dočinění s nějakou hloubavou a myšlenkově zadumanou hudbou. Kdepak, jedinou možnou reakcí je povznesení se nad starosti běžných dnů a komplexní uvolnění těla i duše. Tak zázračnou mocí nová deska oplývá!

Anebo taky všechny předešlé. Je totiž pravda, že Maďaři neustále jedou dle úzkých tvůrčích šablon, a pokud bychom byli nuceni absolvovat poslech všech dosavadních skladeb na jeden zátah, asi bychom se na konci cítili jednak zmatení a jednak dosti vyčerpaní. Zdravé dávkování má ovšem charakter přesně opačný, dokonce si dovolím tvrdit, že některé nové písně jsou tím nejlepším, co kapela kdy stvořila. Hned v úvodním otvíráku „Raven´s Night“ (jenž nastoupí po příjemně šlapavém intru „Over The Wall“) se představí všechny hlavní indicie, tedy dynamicky hravé a strojově přesné riffy, plus kilogramy melodií v každém jediném tónu, v tomto případě ještě s podporou spídového kvaltu, což se krom tohoto kusu (který dále potěší důvtipnými vokály umístěnými doprostřed dvojnásobného sóla) týká ještě položek „Hero“ (s krátkým akustickým nájezdem a opět vypiplaným sólem) a zejména „Welcome To My Story“, která je tak parádní, že ji řadím rovnou mezi dva absolutní vrcholy díla (ty skočné kytarové podklady a melodické vyhrávky, ten rytmicky vypointovaný refrén!)

Tím dalším je pirátská střela „Nightmare Of The Seas“, jíž – krom jiného – opět zdobí neskutečně chytlavý chorus. Při jeho poslechu se nemůžu přestat usmívat, tohle je totiž dokonalost sama, čiré zhmotnění pohody a radosti! Na albu jsou ale zastoupeny všechny akcelerační stupně. Na dvojku se plouží velmi vkusná balada „Believe In Me“, s náznakem valčíkového rytmu. Trojku zařadí střednětempá „My Heart Is Alive“, šestka "Through the Fire", a také titulní kus s hostujícím Joakinem Brodénem ze Sabaton. Je pravda, že tento flák částečně opouští všudypřítomnou okázalost a snaží se o něco jako budování atmosféry. Jde však pouze o ideální důkaz, že tohle pánové zatím neumí a osobně si myslím, že to po nich ani žádný z fanoušků nechce. Jde o jednoznačně nejslabší položku díla, naštěstí visí v samém závěru a tedy významně nenarušuje dynamiku zbylých songů.

Svižnější kvalt přijde s kompozicí „Hunting The Night“ a hlavně s další vysoce blyštivou perlou „Secret Life“. Obě se mohou chlubit jak skvostně hravými sóly, tak nadmíru vynalézavými riffy, jejichž sugestivní energie dokonce svádí k bujarému hospodskému tanečku. No a samozřejmě nesmíme zapomínat na sbory. Jak již bylo naznačeno v prvním odstavci, právě ty jsou středobodem hudby Maďarů a na jejich kvalitě padá a stojí celá jejich tvorba. Tedy padá… Prozatím stojí pevně jako Vyšehrad a s novou deskou se ji podařilo dokonce ještě pozvednout. Výtečná práce a jedno z nejlepších powermetalových alb posledních let.

Petr Štěpnička             

Maďarští „Wizdómové“ se za těch deset let své existence stali sázkou na absolutní jistotu. Svižný a výrazně melodický power metal s hromovými sbory v refrénech (bez jakýchkoli klávesových ozdob) se koná i letos, a to se všemi klady i zápory, jimiž disponovali všichni tři studioví předchůdci. Ve zkratce lze říci, že všechna čtyři dosud vydaná alba znějí nachlup stejně, což je fakt, který je ne každý posluchač schopen zkousnout, nota bene již po čtvrté po sobě. Hudební vývoj bychom zde hledali opravdu marně, a pokud někdo očekává byť jen drobný úkrok kamkoli jinam, na této placce se jej nedočká…
Důvod takto vysokého hodnocení je velmi jednoduchý – ono se to prostě zase tak dobře poslouchá. Nadýchané a vzletné refrény se mi snad nikdy neomrzí, a pokud se jich milovník rychlosti a patetické melodiky dočká v takovém množství jako zde, nemůže být nespokojen a sahat po nízkém hodnocení. K dobru nutno přičíst i to, že se kapela nijak neštítí vysokých temp a nebojí se do posluchače nasypat ve skoro polovině hracího času dvojšlapkovou palbu (otevírák „Raven´s Night“ nebo hitovka „Hero“). Rovněž na produkci a výkonech muzikantů by se chyby hledaly marně.
Pokud vám nebude vadit po čtvrté poslouchat tu samou písničku, s tímto albem rozhodně neprohloupíte, neboť takto kvalitní power metal se nerodí každý den. Klukům jsem sice i toto album sežral i s navijákem, ale nabízí se otázka, jak dlouho budou schopni se držet nastavených hudebních kvalit, než začnou být vyčpělí a trapní. Za sebe doufám, že co možná nejdéle, protože si, upřímně, nedovedu představit, že by zněli jakkoli jinak.
Hermes 8/10

www.wisdom.hu

YouTube ukázka - Raven's Night

Seznam skladeb:
1. Over the Wall
2. Raven's Night
3. My Heart Is Alive
4. Hunting the Night
5. Hero
6. Through the Fire
7. Nightmare of the Seas
8. Believe in Me
9. Secret Life
10. Welcome to My Story
11. Rise of the Wise

Sestava:
Gábor Nagy - zpěv
Anton Kabanen - kytara
Gábor Kovács - kytara
Máté Molnár - baskytara
Tamás Tóth - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 42:14
Label: NoiseArt Records
Země: Maďarsko
Žánr: melodický power/speed/heavy metal

Diskografie:
2006 - Words Of Wisdom
2011 - Judas
2013 - Marching For Liberty
2016 - Rise Of The Wise

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 15.03.2016
Přečteno: 6069x




počet příspěvků: 8

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Po čtvrté a...13. 08. 2021 8:37 htaedas
Takže další album této...21. 02. 2019 14:20 b.wolf
Ten apríl mě taky...3. 05. 2018 19:13 htaedas
Nejprve jsem tomu...3. 05. 2018 16:35 Pagan
Konec Wisdom?http://www.wisdom.hu...3. 05. 2018 12:55 htaedas


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11023 sekund.