BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Thrashmetalové novinky roku 2016 - část III. - kapely EXEKUTER, MASTER a TERONATION

EXEKUTER - The Obscene Ones
Pochází-li nějaká novodobější thrashová sebranka z Řecka, je velmi pravděpodobné, že její hudba bude stát za posluchačský hřích. Stačí vzpomenout na slušné party jako Chronosphere a Domination, výtečnou Riffobii nebo zcela úžasné borce Suicidal Angels. Někam doprostřed tohoto jakostního spektra můžeme zařadit také kapelu Exekuter, která si to ve své tvorbě nekompromisně rozdává s církví (viz obal desky nebo názvy, potažmo texty skladeb). Kromě thrashe, jenž pětice hráčů evidentně studovala u univerzitních profesorů jako je Hanneman nebo Petrozza, je k názorové argumentaci pozván poctivý špalír deathových nábojnic, které jsou posléze vystřelovány ve formě typické riffové kanonády. A protože v dlouhých debatách se pouze rozmělní důkazová pádnost, řečtí Exekutoři se s ničím nezdržují, nejčastěji kvedlají slastně našlapané tempo, celou záležitost jsou pak schopni vyřídit za velmi přijatelnou půlhodinku. Déle by to stejně nemělo smysl, jelikož je pravda, že časem se začnou malinko opakovat, na síle pak zlehka ztrácejí i díky méně zdatnému předákovi Tolisi Mekrasovi, jehož hlas nepatří do první ligy, na druhou stranu to, co ztrácí na technice, dohání zápalem a vášní. Předností této nesvaté čtveřice je totiž právě energie, kterou dopují svůj metal, stejně jako časté rytmické zvraty, jež songům dodávají slušnou dynamiku. Nicméně, jak již bylo uvedeno, jednoznačným vítězem je zde rychlost. Komu je takový thrash blízký, ten by měl být s fošnou „The Obscene Ones“ celkem jistě spokojený.
6/10
YouTube ukázka - Purified By Fire

MASTER - An Epiphany of Hate
Česko-americká drtička Master je venku s novou, již třináctou fošnou. Někoho možná napadne, co dělá v našem thrashovém seriálu, když je oficiálně brána spíše jako deathmetalová. Jen totální hluchoň by ale v její tvorbě přeslechl podstatný a mnohdy i dominující thrashový element, který vehementně prýští z většiny skladeb. Ty nové jsou na tom stejně, k tomu jsou ještě podporovány téměř neustávající rytmickou smrští. Opravdu nevím, jestli trio muzikantů nefrčí na nějakých povzbuzujících preparátech, ale desítka aktuálních songů se dá shrnout zhruba do této formulky: tohle je masakrální a postupem času přece jenom lehce ubíjející jízda od začátku do konce! Až se chce říct: zpomalte pánové na chvíli, nebo si uženete infarkt. Hlavně předák Paul Speckmann, kterému je přes padesát, je obdivuhodný svoji neutuchající vášní přivádět původní deathové prvky zas a znovu na světlo ďáblovo. Ale kdo jiný má na něco takového právo, než právě člověk, který stál u samotného zrodu subžánru? Podobně jako třeba Morbid Angel, jejichž obal z legendární fošny „Altars Of Madness“ novinka Masteru zlehka připomíná, nebo Deicide, jejichž vrcholné album „Serpents Of The Light“ upomenou fráze titulní skladby dnes hodnocené desky, případně Obituary, k nimž mají Masteři velmi blízko jednak ve stavbě riffů svých rychlých paleb, jednak v Paulově hrdelním mručení, které je jakýmsi mixem mezi Martinem van Drunenem z Asphyx a právě Johnem Tardym, ačkoli na oba tyto mistry Speckman přece jenom kus "hubující" razance ztrácí. Rozdíl je snad jen ve zvuku kytar, jenž u Masterů nedosahuje tak hluboké podlazenosti. Krom vokálu k deathu inklinuje bicí kanonáda a útočně ozvučený škopek, psychotická sóla nebo klasické riffové bzučení a divoké víry. Zbytek je ovšem plně v režii thrashe, a tak pokud něco přece jenom více zamrzí, je to průměrnější sound. Jinak ovšem slušná práce!
6,5/10
YouTube ukázka - Subdue The Politician

TERONATION - Your Life Is Your Death
Debut švýcarské kapely Teronation (kterou mám mimochodem tendenci neustále přejmenovávat na TeroRnation) spatřil tmu thrashového podzemí na konci února a rovnou se zařadil mezi nejlepší nahrávky roku. Nutno dodat, že tento stav trvá i v době vydání dnešní recenze a dost možná se prodlouží až do samotného závěru sezóny, tak povedená totiž prvotina Švýcarů je. Přitom po prvních posleších to vypadá na pouhou ždímačku Metallicy, čemuž dopomáhá frázování zpěváka a zároveň kytaristy Siro Gigera, který se do Jamese Hetfielda občas zbytečně stylizuje. Postupem času se ale tvůrčí pointy začnou odkopávat, až nakonec strhnou svoji energií a přímým tahem na thrashovo-heavíkovou branku. Nejde o nějakou skladatelskou vědu, nicméně technická kytarová řež s pádnou rytmickou argumentací má své nesporné kouzlo. K tomu přičtěme silný melodický vklad, jenž se nejvíce projevuje v sólových partech („Life Can Suck“, „Your Live Is Your Death“, „Bastards Fall“), ale také celoplošně v rámci nejchytlavější a nejhitovější skladby „Lost In Your Head“, případně závěrečného dua „Dusty Soul“ a „Take The Hit“. Výhodou je rozumná stopáž a hlavně výtečný sound. Mezi drobná negativa patří zmíněná podobnost s Metallicou (zejména úvod „Bastard Falls“) nebo proslov Charlieho Chaplina z filmu Diktátor, jenž kapela použila pro dojezd písně „Prison Of Humanity“. Tento nápad je ovšem již tak provařený, že se míjí účinkem a působí spíše otravně. Nejde ale o nic významného, naopak, první fošnu Teronationu je nutné spíše chválit a blahořečit jí.
7,5/10
YouTube ukázka - Life Can Suck

Petr Štěpnička             


EXEKUTER

Seznam skladeb:
1. No Morals
2. Secrets of a Divine
3. D.T.G.
4. Demonic Lust
5. Purified by Fire
6. Obsessed
7. Pandemic
8. Sacrificial Death

Sestava:
Tony Mallidis - bicí
Tolis Mekras - zpěv, baskytara
Mixalios Sismanis - kytara
Thodoris Grigoriou - kytara

Rok vydání: 2016
Čas: 32:58
Label: EBM Records
Země: Řecko
Žánr: blackened thrash metal

Diskografie:
2016 - The Obsecene Ones

--------------------------------------------------------------

MASTER

www.master-speckmetal.net

Seznam skladeb:
1. Subdue the Politician
2. Fiction Soon Becomes Reality
3. Face Your Fear
4. Just Be Yourself
5. Just Take My Right Arm
6. An Epiphany of Hate
7. It's Clearly Eden
8. The People of the Damned
9. Senses All Will Be Controlled
10. Red Alert

Sestava:
Paul Speckmann - baskytara, zpěv
Zdeněk Pradlovský - bicí
Alex "93" Nejezchleba - kytara

Rok vydání: 2016
Čas: 44:23
Label: F.D.A. Rekotz
Země: U.S.A./Česká republika
Žánr: death/thrash metal

Diskografie:
1990 - Master
1991 - On the Seventh Day God Created... Master
1993 - Collection of Souls
1998 - Faith Is in Season
2002 - Let's Start a War
2003 - Unreleased 1985 Album
2004 - The Spirit of the West
2005 - Four More Years of Terror
2007 - Slaves to Society
2010 - The Human Machine
2012 - The New Elite
2013 - The Witchhunt
2016 - An Epiphany of Hate

--------------------------------------------------------------

TERONATION

FB TERONATION

Seznam skladeb:
1. Life Can Suck
2. Your Life Is Your Death
3. Treachery
4. Lost in Your Head
5. Prison of Humanity
6. Bastards Fall
7. Not More
8. Dusty Soul
9. Take the Hit

Sestava:
Dominik Trinkler - bicí
Michael Arnold - kytara
Siro Giger - kytara, zpěv

Rok vydání: 2016
Čas: 46:55
Země: Švýcarsko
Žánr: thrash/heavy metal

Diskografie:
2016 - Your Life Is Your Death

Související články


Vydáno: 14.05.2016
Přečteno: 2082x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08965 sekund.