NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HARDREAMS - Countdown Time

Španělská kapela Hardreams se hudebně pohybuje na území subžánrů AOR a melodický hard rock. Činí tak již od roku 2000, přičemž "Countdown Time" je jejich čtvrtým studiovým počinem. A přiznám se rovnou, z obsahu jedenáctky nových skladeb jsem drobně zmatený. Pustím-li si AOR muziku, automaticky očekávám příval pozitivních tónů, které mě asociačně přenesou do pohody letních dnů. Hudba Španělů na mě ale působí dojmem téměř opačným, melancholickým, jako když léto definitivně končí a těsně za dveřmi číhá várka chladných měsíců.

Což ovšem neznamená, že na desce nejsou ke slyšení typické AOR znaky, jako chytlavé refrény, „osmdesátková“ rytmika nebo poctivé množství baladických momentů. Ona zasmušilost je dána především zpěvem Manu Esteva, jenž má tendenci lámat své vokální linky do „podzimního“ sentimentu. To samozřejmě není vůbec špatně a je jasné, že právě tento prvek bude pro řadu posluchačů mnohem přijatelnější, nežli za každou cenu optimisticky vlezlé melodie. Všichni se ale, předpokládám, shodneme na tomto: ať už je hudba podbarvena jakoukoli náladou, vždy je nezbytná přítomnost silných motivů. A právě v tomto ohledu nám začínají Španělé malinko klopýtat.

Úvodu díla se to ovšem netýká, naopak, pod čísly jedna a dva nalezneme nejlepší písně celé desky. Jak na song „Fire Child“, tak na „More Than One Life“, můžeme s čistým svědomím přilepit štítek s blyštivým nápisem HIT, a to díky svižnějšímu tempu a zejména refrénům, které se honosí mimořádnou líbivostí, stejně jako schopností pohodlně se uložit v paměti a jen tak se nemít k odchodu. Zmíněná melancholie je zastoupena už zde, nicméně prozatím vhodně obrušuje polarizační hrany a navýsost chytlavým linkám dodává pocit příjemně rozvolněné pohody, kdy člověk může jenom odpočívat, aniž by jej vyrušovaly jakékoli vnější podněty. Poté se však situace začne komplikovat. V polobaladickém kusu „Best Days Of Our Lives“ se už ukazatel hudební energie začne pomalu lámat do negativních čísel, v další položce „Into Our Dreams“ pak spadne ještě níž, a to zejména díky nezajímavému chorusu. Popem načichlá a emocemi nasycená balada „A New Day Beginning“ zase náladu zvedne, následující flák „Summertime“ se dokonce (v souladu s názvem) vrátí k hitovým ambicím prvních dvou kompozic. Poté ale opět spadneme k žánrovému standardu („Give Me“), abychom se s příchodem titulní skladby znovu zaradovali (potěší hlavně sólový part s „řeckými“ kytarami a následným melodickým švihem). Závěrečné trio písní v podobné rozkolísanosti pokračuje, přičemž zajímavější nápady poskytne už pouze „Soul Mate“ (opět sólo a refrén). Výsledné pocity jsou tak značně smíšené. Španělé dokážou stejně tak zaujmout, jako mírně nudit. Několik velmi slušných písní ale nakonec urvalo nadprůměrné hodnocení.

Petr Štěpnička             


FB HARDREAMS

YouTube ukázka - Countdown Time

Seznam skladeb:
1. Fire Child
2. More than One Life
3. Best Days of Our Lives
4. Into Our Dreams
5. A New Beginning
6. Summertime
7. Give Me
8. Countdown Time
9. Crying
10. Soul Mates
11. Lights and Shadows

Sestava:
Manu Esteve - zpěv
David Aguera - kytara
Victor Muino - baskytara
Miquel Garcia - klávesy
Sergio Hormigo - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 48:00
Produkce: Hardreams
Label: Perris Records
Země: Španělsko
Žánr: melodický hard rock/AOR

Diskografie:
2004 - Calling Everywhere
2008 - The Road Goes On
2013 - Unbroken Promises
2016 - Countdown Time

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 13.05.2016
Přečteno: 1470x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09964 sekund.