NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Powermetalové novinky roku 2016 - část IV. - kapely PAPA SERPIENTE, MARAUDER a STRIKER

PAPA SERPIENTE - Rock Evolution
Ani jeden z dnešních interpretů neprezentuje ve své tvorbě čistokrevný power metal, nicméně každý z tohoto žánru ve větší či menší míře čerpá, ať už formou prvoplánových melodií nebo důrazem na riffovou údernost. Do prvně jmenované podskupiny spadá španělská banda Papa Serpiente, která letos debutovala albem s názvem „Rock Evolution“. Ten jednak napovídá, že zpěv probíhá (až na jednu výjimku) v „uživatelsky vstřícném“ anglickém jazyce, jednak dosvědčuje, že členové kapely nějakým malým sebevědomím rozhodně netrpí. Takový titul by se dost možná zdráhal použít nejeden v žánru dávno zavedený spolek, Španělé takto troufale ocejchovali rovnou svoji prvotinu, ovšem, jak se dalo předpokládat, žádná evoluce se ani v nejmenším nekoná. Jedenáctka skladeb se odehraje ve standardním hard´n´heavy metalovém módu, nikterak špatném, ale ani zvlášť skvělém. Mluvené intro s elektronickými prvky se přehoupne v úvodní kus „Rebirth“, který díky paušálně dynamické rytmice patří mezi nejlepší songy díla. Mezi další topy spadá řízná titulka, španělsky odzpívaná a vzdušně relaxační píseň „Ho Bisogno Di Te“, nebo položka „By Your Side“, jež sice čerpá z hitu „Hunting High And Low“ Finů Stratovarius, ale přesto (nebo spíš právě proto) zabírá celkem spolehlivě. Pokud Španělé někde silněji ztrácejí, jsou to refrény, které jen výjimečně zavoní chytlavou zpěvností. Přesto jde ve výsledku o pohodově poslechovou desku, jež disponuje mírně nadprůměrným potenciálem zaujmout jak fandy melodického hard rocku (potažmo AOR), tak příznivce lehkých metalových melodií.
6/10
YouTube ukázka - Rock Evolution

MARAUDER - Bullethead
Řecká parta Marauder v květnu přikvačila s šestou studiovkou „Bullethead“. Oddanost metalovému žánru, kterou kapela hrdě hlásá na svém praporu již od roku 1991, zůstává neměnná, nejzásadnější změnou je tak pouze střídání na vokální pozici, kde Alexandrose Kostarakose nahradil Nikos Antonogiannakis. Jinak se po spuštění desky automaticky přeneseme někam k přelomu osmé a deváté dekády, konkrétně na čirým heavíkem zoraná bojiště, kterým vládl samozvaný generál Joe DeMaio z Manowar. Ozvuky této legendy jsou citelné na několika místech řeckého alba, nejsilněji hned v úvodním a časově nejrozmáchlejším fláku „Son Of Thunder“, a to včetně riffové i vokální narace. Na ortodoxním metalovém dogmatu víceméně stojí a padá celá tvorba Maraudera, dělítkem se stává množství melodické aviváže, kterou jsou schopni autoři své dřevnaté postupy odlehčit, přičemž výsledná rozdílová plocha je poměrně široká. Na jednu stranu dokáží být zcela nezajímaví až utahaní („Dark Legion“, „Shadowman“), nebo naopak příjemně chytlaví a poslechoví („Predators“ a zejména šmrncovní hitovka „Spread Your Wings“). Zbytek skladeb se pohybuje někde mezi těmito dvěma póly s tím, že stupeň zábavnosti je přímo úměrný počtu melodických zákoutí a vychytávek. V celkovém měřítku si Marauder můžou stoupnout do jedné linie se svými vynikajícími krajany jako Inner Wish, Diviner nebo Endomain, ačkoli nikoli na první místo, ale těsně za ně, tedy na bramborovou pozici.
6,5/10
YouTube ukázka - Spread Your Wings

STRIKER - Stand In The Fire
Umíte si představit, že by vydání nějakého tuzemského, neřkuli metalového alba, podpořila vláda? Mně osobně něco takového nikdy nepřišlo na mysl, a to nejen ve vztahu k naší zemi, ale vůbec v celosvětovém měřítku. Nicméně údajně se něco takového stalo, konkrétně v Kanadě, léta páně roku tohoto. Oním obdarovaným subjektem byla kapela Striker, která po předešlé řadovce „City Of Gold“ přišla o kontrakt s firmou Napalm Records, navíc se trhnul kytarista Chris Segger a pozice do té doby stabilní hudební jednotky byla náhle v ohrožení. A přece se nakonec vše obrátilo k dobrému, a to dokonce tak rychle, že nebyl porušen ani pravidelný dvouletý interval, který doposud dělil vydání každého ze čtyř alb. Krom příspěvku kanadské vlády kapele vypomohl i kytarista Trent Halliwell, jenž se následně stal její pevnou součástí. A tak zde máme čest s osobitým pojetím heavíku a poweru, který do sebe navíc značnou měrou absorbuje hard rock, speed a částečně i thrash metal. Na první dobrou potěší zdařilá produkce, stejně jako technicky vybroušený a výškově jistý zpěv Dana Clearyho. Trentův příspěvek tkví zejména v sólových partech, kterých se na albu „Stand In The Fire“ dočkáme, co ucho i srdce melodikovo ráčí, a to až do té míry, že v určitém ohledu tvoří páteř tvorby Strikeru. Ke cti Kanaďanů slouží, že se nebojí šlápnout do pedálů a svoji tvorbu vyostřit až ke zmíněnému thrashi („Out For Blood“, „Locked In“, „One Life“), případně otočit kormidlem ve směru hardrockových dálav (např. Europe načichlá hitovka „Too Late“). V celkovém měřítku sice nejde o ohromující dílo, časem začne být patrný obdobný skladatelský mustr, ve kterém se při všem důrazu na instrumentální jízdu malinko zapomnělo na dostatečně chytlavé motivy, přesto jde o obstojnou desku, jež je sympatická vícežánrovým protnutím, a jako taková by mohla zasáhnout mimořádně široký okruh metalových fanoušků.
6,5/10
YouTube ukázka - Too Late

Petr Štěpnička             


PAPA SERPIENTE

FB PAPA SERPIENTE

Seznam skladeb:
1. Intro
2 . Rebirth
3. Angel Of Mine
4. Face The Truth
5. This Song Forever
6. Queen Of Hurts
7. By Your Side
8. Sentimental Ship
9. Tears & Oceans
10. Rock Evolution
11. Ho Bisogno Di Te

Sestava:
Franco Troisi - zpěv
Johnny Lorca - kytara
Jorge Nightbreaker - baskytara
Jose Carlos Moreno - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 44:00
Label: Underground Symphony Records
Země: Španělsko
Žánr: melodický hard rock/heavy metal

Diskografie:
2016 - Rock Evolution

--------------------------------------------------------------

MARAUDER

FB MARAUDER

Seznam skladeb:
1. Son of Thunder
2. Metal Warriors
3. Spread Your Wings
4. Tooth n Nail
5. Dark Legion
6. Predators
7. The Fall
8. Echoes in the Dark
9. Shadowman
10. Set Me Free

Sestava:
Nikos (Mygas) Antonogiannakis - zpěv
Andreas Tsaoussis - kytara
George Sofronas - kytara
Theodore Paralis - baskytara
Greg Vlachos- bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 55:00
Label: Pitch Black Records
Země: Řecko
Žánr: heavy/power metal

Diskografie:
1997 - Sense Of Metal
2000 - 1821
2004 - Life?
2008 - Face The Mirror
2012 - Elegy Of Blood
2016 - Bullethead

--------------------------------------------------------------

STRIKER

www.striker-metal.com

Seznam skladeb:
1. Phoenix Lights
2. Out for Blood
3. Too Late
4. Stand in the Fire
5. The Iron Never Lies
6. Escape from Shred City
7. Outlaw
8. Locked In
9. United
10. Better Times
11. One Life

Sestava:
Dan Cleary - zpěv
Tim Brown - kytara
William Wallace - baskytara
Adam Brown - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 43:19
Mix a master: Fredrik Nordström
Země: Kanada
Žánr: heavy/power/speed metal

Diskografie:
2010 - Eyes in the Night
2012 - Armed to the Teeth
2014 - City Of Gold
2016 - Stand In The Fire

Související články


Vydáno: 28.06.2016
Přečteno: 2714x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
P.S.Pro fajnšmejkry:...12. 06. 2017 20:11 mr.deadhead
STRIKERNový Striker zase...24. 02. 2017 1:22 vn
STRIKERS recenzí Stand In...28. 07. 2016 19:56 mr.deadhead


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09769 sekund.