NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Thrashmetalové novinky roku 2016 - část VIII. - kapely ENVENOMED, WARG a WOSLOM

ENVENOMED - Reckoning
Thrashové žně roku 2016 vesele pokračují, vychází plno kvalitních počinů, na průměrné kapely nezbývá v našem seriálu místo. Trio dnešních spolků navíc kromě poctivé muzikantské práce spojuje důraz na melodický element, jenž se projevuje jak v instrumentálních, tak vokálních linkách a zpěvu samotném. První parta pochází z Austrálie, která je stran thrashe zárukou kvality. Envenomed ale do své tvorby připouštějí početné powermetalové prvky, díky čemuž mimochodem připomínají své výtečné krajany Silent Knight. Nejkoncentrovanější dávka thrashe číhá hned v úvodu jejich nového EP „Reckoning“. Titulní song přes sebe vrství slastně řezavé riffy a melodické vyhrávky, přičemž v sólovém partu jasně dominuje prvně jmenovaný faktor, dočkáme se i zlověstně vedené „slayerovské“ mezihry nebo dynamických zasekávaček. Následné čtyři položky do svých tónů vpustí ještě více power paprsků, časem se však začne projevovat autorská repetice a zejména závěrečný kus „Rages War Within“ už víceméně nudí. Chtělo by tedy více zapracovat na variabilitě písní, jelikož v případě plnohodnotné studiovky by měl obdobný schematický symptom daleko významnější dopad.
6,5/10
YouTube ukázka - Reckoning

WARG - In the Dusk of Men
Jednoznačně nejrozmanitější nahrávkou dnešního dílu je album „In The Dusk Of Men“ španělské party Warg. Ta do svého hudebního šejkru kromě thrashové lihoviny přilévá deathovou pálenku a pro osvěžení i trocha powermetalového likéru. Hotový drink je rozlitý do devíti sklenek, přičemž chuťové nuance významně dotváří finální ozdobení formou melodického ovoce a vůbec celkové nápaditosti španělských barmanů. U položky s názvem „Ancient Times“ např. překvapí téměř spídový start a následná folk-metalová narace. Čtvrtý kus „Light Under The Shadows“ zase ovoní Panovy flétny, případně líbivé hrdlo hostující zpěvačky Nekane. Song „Fate Of Kings“ ve svých temně plíživých tónech nezapře inspiraci mistrem Mustainem, následná skladba „Ghost Of Tomorrow“ do hry přihodí blackově ledové kostky, zamrzlé na nehostinných severských pláních. Typickým znakem ve tvorbě kapely je střídání melodického vokálu s velmi schopně hudrujícím growlem, dočkáme se i progresivních zasekávaček a několika příjemně našlapaných pasáží (např. „Im Death“, „In The Dusk Of Man“, „Tiergartenstrasse 4“). Nutno však dodat, že snaha o žánrovou pestrost jde částečně na úkor důslednější integrity skladeb, každá z nich sice zaujme některou svoji částí, jako celek však v hlavě neuvízne žádná. Pokud ale někdo pátrá po méně tradičním subžánrovém zážitku, mohl by si zde přijít na své.
6,5/10
YouTube ukázka - Time Will Hide

WOSLOM - A Near Life Experience
Dnešní thrashové putování nás zavede rovnou na tři kontinenty, neboť posledním zástupcem je brazilská banda Woslom. První, na co je nutné při posuzování její třetí řadovky poukázat, je název. Parafráze na známou formulku „near death experience“ je důvtipná a ukrývá silný existenciální podtext ve smyslu opravdového a plnohodnotného prožívání života. Za tohle palec nahoru. A pochvalu si zaslouží i devatero nových skladeb, které znamenají slušný thrashový zážitek s podstatným melodickým vkladem. Kdybych si chtěl pomoci lehce jízlivým bonmotem, řeknu, že takhle dobře mohla dopadnout poslední fošna dánských Artillery, kdyby ji nedojebal sound (jakkoli ani u Brazilců není úplně dokonalý). Styčné body s touto partou jsou totiž evidentní, ať jde o vynalézavé rytmické zvraty, dravé a vztekle kousavé riffy, heavíkový feeling nebo chytlavá sóla. Nechybí ani melodický zpěv Silvana Aguilera, jenž v konečcích svých frází evokuje osmdesátkového Chucka Billyho z Testament. Song „Underworld Of Aggression“ ještě znamená celkem nesmělé oťukávání, titulní dvojka už ale v plné kráse odkryje všechny hlavní přednosti brazilské kapely. Dočkáme se patřičně energizujících kytar a paušálně atraktivní metalové jízdy. V nastoleném tempu profičí většina dalších skladeb, avšak časem se projeví, podobně jako u první dnešní party, potažmo u zmíněných Artillery, jistá kompoziční repetice, následkem čehož položky v závěru díla malinko ztrácejí dech, předposlední štych „Total Speed Thrash“ navíc nedostojí svému názvu a nabídne zcela obligátní žánrovou píseň. Přesto se Brazilci ještě vzchopí k finálnímu útoku, kdy dutinu brokovnice „Thrashers Return“ vyplní punk-crossovými nábojnicemi a o skvělou zábavu je opět postaráno. Možná by nebylo od věci použít podobné střelivo častěji a tím více okořenit poslechovou dynamiku celého díla. I bez toho jde ale o dobrou desku, jež si v dnešním trojboji urvala pomyslné vítězství.
7/10
YouTube ukázka - Lords Of War

Petr Štěpnička             


ENVENOMED

www.envenomed.com

Seznam skladeb:
1. Reckoning
2. In Sanitys Stead
3. Slave No More
4. Failure to Falter
5. Rages War Within

Sestava:
Anthony Mavrikis - zpěv, kytara
Brendan Farrugia - kytara
Dave Lowes - baskytara
Adam Bartleson - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 29:33
Země: Austrálie
Žánr: melodický thrash metal

Diskografie:
2014 - Evil Unseen
2016 - Reckoning (EP)

--------------------------------------------------------------

WARG

FB WARG

Seznam skladeb:
1. I Am Death
2. Ancient Times
3. Time Will Hide
4. Light Under the Shadows
5. In the Dusk of Men
6. Wargs on the Horizon
7. Fate of Kings
8. Ghosts of Tomorrow
9. Tiergartenstrasse 4

Sestava:
Javier Gregorio Salazar - zpěv
Oscar Diaz - kytara
Luis Carlos Gallego - kytara
Santi Gallego - baskytara
Ruben Isla - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 40:08
Země: Španělsko
Žánr: thrash/melodický death metal

Diskografie:
2014 - Back from the Shadows
2016 - In the Dusk of Men

--------------------------------------------------------------

WOSLOM

woslom.net

Seznam skladeb:
1. Underworld of Aggression
2. A Near Life Experience
3. Brokenbones
4. Lapses of Sin
5. Redemption
6. Unleash Your Violence
7. Lords of War
8. Total Speed Thrash
9. Thrashers Return

Sestava:
Silvano Aguilera - zpěv, kytara
Rafa Iak - kytara
Andre Mellado - baskytara
Guitar Fernando Oster - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 44:40
Label: Punishment 18 Records
Země: Brazílie
Žánr: thrash/heavy metal

Diskografie:
2010 - Time To Rise
2013 - Evolustruction
2016 - A Near Life Experience

Související články - Woslom

Související články - Thrashové novinky roku 2016


Vydáno: 04.07.2016
Přečteno: 1987x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09957 sekund.