RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HAKKA MUGGIES - MDCCXLVI

Aby bylo hned od začátku jasno, nelze začít jinak, než zkrácenou citací dopisu, připojeného k albu „MDCCXLVI“. Pražští Hakka Muggies v něm avizují, že po šestiletém albovém půstu na novince reagují na často se opakující výtky ohledně malého počtu původních skladeb a textů v češtině, novinka je tedy plně autorská, jen s občasnými odkazy na folklorní motivy a kompletně v domorodém jazyce. Stejně tak přibylo více growlů, metalových pasáží, úkroků směrem k písničkářství a alternativě, album „MDCCXLVI“ je pojato jako koncepční příběh, zasazený do Skotska na pozadí válečných událostí roku 1746. Po tomto úvodu se nabízí zásadní otázka – co vlastně zbylo z toho, čím Hakka Muggies působili na svých dvou dosavadních albech tak přitažlivě?

Odpověď není vůbec jednoduchá. Je pochopitelné, že doba a události, do kterých je příběh válkou rozdělených partnerů Maggie a Hamishe zasazen, nenabízí příliš mnoho příležitostí pro radost, hravost a zábavu, která sálala z předchozího alba „Feed The Fairies“. „MDCCXLVI“ je tedy vcelku přirozeně hrubší a depresivnější. Na první pohled je bývalá podstata Hakka Muggies zcela setřená, byť úvodní instrumentálka „Ro-rádh“ (přes zjevně potemnělejší atmosféru) i celkem rozverný vstup veselých housliček do následující skladby „Hamish“ nic podobného nenaznačují. Hudební pestrost (folk metal, rock i metal jsou propojovány nenásilně a s lehkostí) je vydatně podporována řadou lidových nástrojů, které aktuální celkovou zhrublost poměrně odlehčují, a to je snad tou největší spojnicí s minulostí kapely.

Důvod, proč „MDCCXLVI“ nakonec doplácí na ambicióznost kapely, spočívá právě v zaměření na příběhové (dalo by se říci muzikálové) pojetí. Hakka Muggies se průběžně perou s tím, že některé hudební motivy jsou podřízeny soudržnosti příběhu, ztrácí tah a ani prakticky všudypřítomná emotivnost nedokáže udržet potřebné napětí. Podobně jsou na tom Hakka Muggies i textově – občas zajiskří vtip a neotřelost, občas je třeba lehce přes závit udržet dějovou linii. V obou těchto položkách naštěstí převáží to dobré nad tím nepovedeným. Sympaticky se jeví (alespoň v bookletu, případně s ohledem na možnost pódiové prezentace) i fakt, že hlasy veškerých postav si mezi sebe rozdělili členové kapely. V praxi to však znamená absolutní rezignaci na přesvědčivost příběhu, některé pasáže (a není jich málo, osobně mě to pak nejvíc mrzí u výpravně dynamické „British Army“) díky nevyzpívaným hlasům znějí (v takto ambiciózním projektu) chudě, nahatě a krutě nevyrovnaně.

A teď, Trolle, raď. Tleskat Hakka Muggies za odvahu, za pracovitost a za totální kašlání byť jen na drobné ostrůvky jistot? Nebo nechat převážit pocity z toho, že finální provedení (především díky nepříliš povedené sázce na vlastní vokální síly) neodpovídá ambicióznímu pojetí konceptu? Ten optimista ve mně by s chutí zatleskal, leč poťouchlý Troll se svými výtkami si taky pokoje nedá. A tak rezultát – na který bohužel nemá žádný vliv fakt povedený přídavek k albu ve formě flashky s kompletní diskografií kapely a dalšími doplňujícími projekty – vychází jen zlehýnka nad hranici průměru.

Savapip             


mujweb.cz/hakka_muggies

Seznam skladeb:
1. Ro-ràdh
2. Hamish
3. Maggie
4. Troll
5. Malcolm
6. British Army
7. Angus
8. Bitva
9. Vězení
10. Bheir mí ó

Sestava:
Markéta Janatová (Maggie) – housle, low,whistle, zpěv
Martin Pobuda (Hamish) – bodhran, tamburína, zpěv
Albrecht K. Smuten (Troll, Malcom) – zpěv
Erik Onoda (Angus) – kytary, zpěv
Petr Jejkal (seržant)- baskytara, zpěv
Jirka Skála (harmonikář v rohu) – bicí, akordeon
Martin Vítězník (druhý vlk zleva) - sbory

Rok vydání: 2016
Čas: 45:06
Země: Česká republika

Diskografie:
2002 – Rocky Road To Ireland
2004 – Jezevci a bubny
2007 – Is Fearr An Bás
2010 – Feed The Fairies
2016 - MDCCXLVI

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 11.05.2016
Přečteno: 2396x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10158 sekund.