ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SLIPKNOT - Slipknot

Cesta ke známé devítičlenné formaci Slipknot byla trnitá a složitá. Základy kapely se začaly formovat již v roce 1993, kdy se smečka nazvaná Pull My Finger scházela ve sklepě basáka Paula Graye a z jamovacích dýchánků vznikla i jedna skladba nazvaná „Slipknot“. V září roku 1995 vznikla kapela The Pale Ones, ve které již působili tři členové budoucí formace – Paul Gray, Shawn Crahan a Joey Jordinson. Ten přiměl ostatní, aby se skupina přejmenovala na Slipknot a začalo se nahrávat. Během nahrávání dema „Mate. Feed. Kill. Repeat.“ v následujícím roce ještě kapela obměnila několik členů a rozhodla se pro zdůraznění perkusí a samplů. Výsledkem se stal experiment, kombinující různorodé hudební žánry se snahou o vybočení z tradiční škatulky hudební produkce. Jako startovní čára a odrazový můstek k debutové desce tohle demo posloužilo dokonale.

Největším příslibem bylo angažování Coreyho Taylora jakožto hlavního vokalisty. Doposud totiž žádný velký label o kapelu ani nezavadil a vše změnilo právě až druhé demo o pěti písních s Taylorovým hlasem. V červnu 1998 obdrželi Slipknot nabídku, která se neodmítá. Na účet jim přistálo půl mega a smlouva na sedm alb pod záštitou Roadrunner Records (Machine Head, Sepultura). Ruka byla v rukávě a „devítka z Iowy“ začala ihned shromažďovat materiál na svůj eponymní debut. Ten se rodil opět za přispění několika personálních šarád - jako poslední se ke kapele přidal kytarista Jim Root ze Stone Sour, odkud se znal se zpěvákem Coreym Taylorem. Album „Slipknot“ rozvinulo nápady z demonahrávek a přidalo především soudržnější tmel v podobě kytar a perkusí. Kapela hned zkraje do posluchače pálí zostra své největší přednosti – rychlost, agresivitu a své vlastní pojetí tvrdé hudby. Žánrově se skupina hlásí k několika stylům, přičemž vzniklá směsice má zřejmě nejblíže k tvrdšímu nu-metalu. Díky své nekompromisnosti se Slipknot ihned stali hvězdami a kromě jedinečného konceptu devíti muzikantů se zasloužili o energické show včetně prezentace s maskami a kombinézami. Tyto elementy společně s tvrdou a rychlou hudbou měly okamžitý úspěch u náctiletých posluchačů a mladé generace, která hledala únik z každodenní reality.

První polovina alba se nese ve znamení hitových songů jako „Surfacing“ či „Spit it Out“. Přestože Corey Taylor zřídkakdy odbočí k jinému projevu, náznak melodiky a úspěšných refrénů je vidět i u tohoto debutu (např. „Wait and Bleed“ nebo „Purity“). Materiál je silný s hutnými riffy a rozpoznatelným, tehdy ještě analogickým, zvukem. Textově i hudebně je debut nekompromisní a tvrdý. Po řadě klasičtějších singlů se do popředí dostává druhá tvář kapely – zádumčivější, atmosféričtější a promyšlenější. Ke skladbám jako „Purity“ (kvůli problémům s autorskými právy posléze nahrazená písní „Me Inside“) nebo „Tattered & Torn“ se těžko přilíná a ani zdaleka nefungují „na první dobrou“ jako známější první půlka songů. Naopak netradiční kompozice a převaha samplů dávají vzpomenout na počátky kapely a pokus o výtvor vlastní specifické zvukové palety. S tou nejvíce zamíchá závěrečná „Scissors“ s monstrózní délkou téměř dvaceti minut a vloženým bonusem „Eyeore“, který připomíná další žánrovou odnož – punk.

Slipknot si takřka okamžitě podmanili hudební svět a využili díru na trhu protlačením svého vlastního unikátního stylu. Hlavně mladiství a teenageři našli zalíbení v přímočaře tvrdé hudbě a dynamické show s hororovým pozlátkem jako bonusem. Všechno do sebe zaklaplo bez sebevětších problémů a druhá deska na sebe nenechala dlouho čekat.

Radek Neuman             


www.slipknot1.com

YouTube ukázka - Spit It Out

Seznam skladeb:
1. 742617000027
2. (sic)
3. Eyeless
4. Wait and Bleed
5. Surfacing
6. Spit It Out
7. Tattered & Torn
8. Frail Limb Nursery
9. Purity
10. Liberate
11. Prosthetics
12. No Life
13. Diluted
14. Only One
15. Scissors

Sestava:
Corey Taylor – zpěv
Jim Root – kytara
Mick Thomson – kytara
Paul Gray - baskytara, vokály
Joey Jordinson - bicí
Shawn Crahan – perkuse, vokály
Chris Fehn – perkuse, vokály
Craig Jones – samply, klávesy
Sid Wilson – mixážní pult

Rok vydání: 1999
Čas: 58:33
Label: Roadrunner
Země: USA

Diskografie:
1999 - Slipknot
2001 - Iowa
2004 - Vol. 3: (The Subliminal Verses)
2008 - All Hope Is Gone
2014 - .5: The Gray Chapter

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.06.2016
Přečteno: 3844x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Otázce teda moc...8. 06. 2016 20:29 Mikka
Seriál o Slipknot?...4. 06. 2016 13:23 Meresz


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10056 sekund.