PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MYSTIC PROPHECY - War Brigade

Nejzásadnější vlastnost německých Mystic Prophecy? Buldočí zarputilost, projevující se nejen v intenzitě hudby samotné, ale i v tom, jak tvrdošíjně se parta kolem Roberta Dimitriho Liapakise drží své léty zaběhlé formule, do které zcela zjevně nemíní pustit ani paprsek inovací. Je otázkou, jestli se svým energickým a extrémně natlakovaným stroze melodickým heavy-power metalem s nějakým tím thrashovým odénkem mají ambice přitáhnout nové fanoušky nebo jim stačí naservírovat svým příznivcům víc než osvědčené menu. Odpověď asi nedá ani deváté album „War Brigade“, které ze zajeté šablony nijak zásadně nevybočuje.

Což je pro příznivce kapel typu Judas Priest či Accept (proč vlastně neříct rovnou pro příznivce Mystic Prophecy?) velmi dobrá zpráva. Na letošní novince určitě potěší fakt, že kapela má skladatelsky velice dobrou formu (hráčsky netřeba pochybovat o perfekcionismu a stoprocentním nasazení), nenápadně mění atmosféru skladeb sázkou tu na germánskou pochodovost, tu na zaoceánskou strohost. Mystic Prophecy svou natlakovanou energii vypouští jen na krátké a velmi osvěžující okamžiky, divoká rytmika, řezavé kytary i Liapakaisova schopnost pracovat s barevností projevu (jasně, ocuď pocuď, ona ta železná konstrukce skladeb kdovíjakou ekvilibristiku zase neumožňuje) mají svou tradiční sílu. A co je hlavní, Mystic Prophecy nesklouznou k tupému stereotypu a tak není problém se v té energické smršti orientovat.

A když už někde Mystic Propecy vyjedou (alespoň o ždibec) ze svých kolejí, je z toho největší pecka alba. Skladba „Crucifix“, ve které kapela dá přednost lehkonohé melodii před neúprosnou energií (i když pochopitelně ani zde tlak neklesá) a výrazně skandovatelnému sloganu má přirozenou auru metalových hitů – tohle je koncertní tutovka, kterou není z hlavy snadné vyhnat. A byť není na desce jedinou, kde to v melodiích zajiskří, o zbytku alba lze konstatovat, že jde o naprosto typickou nahrávku Mystic Prophecy, u které ten kruh, ve kterém se Liapakisova parta motá už patnáct let, rozhodně není nešťastně začarovaným. A tentokrát bych si dokonce troufl tvrdit, že tahle nahrávka (z větší části) s těmi předchozími až tak snadno nesplyne. Pokud se něco opravdu nepovedlo, je to výpůjčka „Sex Bomb“ od Toma Jonese. Ta svým původním charakterem k podstatě kapely vůbec nesedí, a jelikož Mystic Prophecy ani tady nedokáží uvolnit svoji zarputilost, zní tahle píseň příliš křečovitě. Ale svým způsobem je vlastně i potvrzením toho, že sáhnout mimo osvědčené menu (i v ryze metalových kusech) by mohla být pro Mystic Prophecy slepá ulice.

Pokud jste četli někdy recenze na tři – čtyři libovolná alba kapely, víte prakticky vše i o „War Brigade“. Ti, kteří dávají přednost moderně, můžou v souvislosti s tímhle albem klidně mluvit o baťovském sekání cviček, příznivce metalové klasiky tahle deska určitě nudit nebude.

Savapip             


www.mysticprophecy.net

YouTube ukázka - War Brigade

Seznam skladeb:
1. Follow the Blind
2. Metal Brigade
3. Burning Out
4. The Crucifix
5. Pray to Hell
6. 10.000 Miles Away
7. Good Day to Die
8. The Devil Is Back
9. War Panzer
10. Fight for One Nation
11. War of Lies
12. Sex Bomb

Sestava:
Roberto Dimitri Liapakis – zpěv
Markus Pohl – kytary
Laki Ragazas – kytary
Connie "Connor" Andreszka – baskytara
Tristan Maiwurm – bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 48:22
Label: Massacre Records
Země: Německo

Diskografie:
2001 – Vengeance
2003 – Regressus
2004 – Never Ending
2006 – Savage Souls
2007 – Satanic Curses
2009 – Fireangel
2011 – Ravenlord
2013 – Killhammer
2016 – War Brigade

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 30.05.2016
Přečteno: 2743x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Mystikyjsrm objevil...30. 05. 2016 20:07 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09549 sekund.