NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PELLEK - A Marvelous Method Of Reclusion

O norském zpěvákovi Pellekovi jsme zde již několikrát psali, většinou však ne v příliš lichotivých souvislostech. Osobně jsem si rýpl jak do jeho minulého alba „Cloud Dancers“, tak do narcistické tendence předvádět se na YouTube, kde s kadencí velkovýrobny housek dává na odiv svůj um i vzhled. Podobně jízlivé poznámky ale nebudou na místě při posuzování Pellekovy nové desky s půvabným názvem „A Marvelous Method Of Reclusion“. Ta totiž představuje Nora ve velmi sympatické roli zpovědníka nejniternějších pochodů duše i srdce, a jako taková si zaslouží obdobně seriózní přístup.

Což navíc nebude nijak zvlášť těžké, neboť se jednak podařilo odbourat neduh (minimálně) předešlé fošny, tedy špatné nazvučení, jednak jde o dílo povedené a hodné uznání. Pellek na něm spolupracoval se svým kolegou s progresivně rockové party The Anabasis, Georgem Andradem, jenž přišel s konceptem a lyrickou náplní. Nor se na emotivně tenkou linií příběhu rezonančně napojil a její obsahovou kostru dokázal obalit adekvátně křehkou hudbou. A přestože vládne rozsahem několika oktáv, tentokrát se nikam necpe, je umírněný a chvílemi doslova šeptá (song „Whispers“). Náladu alba perfektně nastíní již první skladba „The Path Of Reclusion“, jež zároveň patří mezi jeho vrcholy. Pianový doprovod, nevtíravé kytary a intimní Pellekův projev, to vše jsou působivé atributy pozvolného rozjezdu písně, jejíž klidné vibrace významněji rozpohybuje neméně líbivý refrén. Nor vždy inklinoval k jazzu, který zaslechneme v úvodu následného čísla „From The Depths“. Kontrastem se stanou dynamické riffy, svižný chorus i příjemně vytrylkované sólo, jež se ve své intenzitě na chvíli přikloní k powermetalovému důrazu.

Většinou ale budeme svědky rockového vyznění, které v souladu s poetickou lyrikou ovívá většinu hrací doby. V přítomnosti chytlavých vyhrávek a pěveckých linek je to zcela funkční, postupem času se ale projeví jistá neprodyšnost, kdy se dvojice autorů až příliš zahloubala do svých pocitů a malinko zapomněla na melodické provzdušnění. Některé písně pak dávají větší smysl v kontextu celého díla, při vytržení náhle ztratí kus svého kouzla. Příkladem budiž kusy „All That I Am“ a „Whispers“, který byl navíc vybrán pro nahrání videoklipu. K tomuto účelu by přitom náramně posloužila položka „The Master Of Reclusion“, jež v souladu s názvem i umístěním na albu nabízí pocit osvobozujícího smíření, které je hudebně doprovozeno vynalézavými a z podstaty pozitivními riffy, v závěru písně ještě umocněními atraktivní gradací. Dojezd nahrávky pak obstará krátký, akusticko-mluvený a rovněž působivý opus s názvem „A Reason Unseen“. V tu chvíli se stopáž desky nedostala ani přes čtyřicetiminutovou hranici, což je zcela v pořádku, navíc to zavdává příčinu k opětovnému spuštění, které je, vzhledem k promyšlené kompoziční struktuře skladeb, nejen vhodné, ale dokonce nutné. Dobrá práce, pane Pellek!

Petr Štěpnička             


www.pellek.com

YouTube ukázka - Whispers

Seznam skladeb:
1. The Path of Reclusion
2. From the Depths
3. I Know You Dont Know
4. In Windows
5. Intermezzo
6. The Space Between
7. Whispers
8. All That I Am
9. The Master of Reclusion
10. A Reason Unseen

Sestava:
PelleK - zpěv, klávesy
Patrick Fallang - kytara
Ingemar Bru - baskytara
Stian Andrè Braathen - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 38:41
Země: Norsko
Žánr: rock-metal

Diskografie:
2012 - Bag of Tricks
2013 - Ocean of Opportunity
2013 - Christmas with PelleK
2014 - Cloud Dancers
2016 - A Marvelous Method Of Reclusion

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.08.2016
Přečteno: 2072x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09316 sekund.