NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SCYTHIA - Lineage

Hned tři věci vás můžou v souvislosti se čtvrtým albem kanadských power-folkáčů (no dnes už daleko víc power) Scythia prásknout přes smysly. Obal, image kapely a úvodní skladba „Eternal Oath“. Každá z těchto položek je natolik svérázná a definující, že ve svém součtu postačují k tomu, abyste si o téhle kapele udělali poměrně přesný obrázek. Obal alba těžce kýčovitý, image roztomile klišovitá a úvodní skladba, ve které se skvělým způsobem prolíná divoká energičnost s agresivním ostřím, lehkonohá melodičnost, nadýchaná zpěvnost (představte si párty, kde se na pódiu točí Rhapsody, Ensiferum, Elvenking, Skiltron…) velmi chytlavá. To všenaznačuje, že Scythia sází na velmi přístupný a šťavnatě chytlavý mix power a folk metalu. A kdyby u toho neztratili švih a nehráli zbytečně na jistotu, asi bych byl z jejich „Věčné přísahy“ docela u vytržení.

Koncepční příběh „Eternal Oath“ lze rozdělit na pomyslné třetiny. V té úvodní na to Scythia vlítnou jak parta zdivočelých čertů, v jednoduchých melodických motivech to jiskří díky explozivní energii, kterou je jejich muzika nabitá, ohromně funkční jsou přechody z čistého zpěvu do vyhroceně nakřáplého řevu, Scythia si dokáží šikovně pohrávat s akční pompézností a nebojí se doslova se vyblbnout v instrumentální poťouchlosti, tak jako v „Laugh Of The Tsar“, funkční je i sázka na průhledná klišé, vrcholící v power metalovce „Barbarian“ s roztomilým sloganem „I´m A Warrior“ i klávesově archaickým vzpomínáním. Díky tomu, že Scythia do těchto momentů dokáží nacpat strhující živelnost a nasazení, mají jejich písně potřebný švih.

Jak moc je tahle vlastnost pro Scythiu důležitá, ukáže následující trojice skladeb. I když lehká agresivita z instrumentální pasáže v „Soldier´s Lament“ vykukuje, folkové pohupování, vláčnější tempo, měkkost akustické kytary, atmosférický ocásek i sborový nápěv bez toho předchozího tlaku zní obyčejně, stejně tak dvoudílná „Loremaster“, v jejíž druhé části společně s ženským zpěvem Scythia propašuje na album něco výpravnosti. Možná je to způsobeno i tím, že se jedná o nejdelší skladby na desce, čímž se ještě víc odhaluje ten fakt, že Scythia patří mezi kapely, kterým svědčí styl rychlého bum-bum prásk daleko víc, než poetické vyprávění.

Konec dobrý, všechno dobré. Ve finále se podaří kapele znovu obživnout. Nejprve v „Sacrifice“ tyhle dvě hemisféry propojí (přičemž ta agresivnější má navrch) a následně v titulní smršti, dokonale navazující na šťavnatou melodičnost s příjemně řezavou hravostí i instrumentální hravost, vše vygraduje. Závěrečný rezultát tak může být stejně optimistický, jako hudba Scythie (možná trochu kontrast s tím neradostným výjevem na obálce alba) – není potřeba být kdovíjak objevný, když máte jiné zbraně, které dovedete spolehlivě využít. A to se Scythii daří.

Savapip             


www.scythiafolkmetal.com

YouTube ukázka - Lineage

Seznam skladeb:
1. Eternal Oath
2. Laugh of the Tsar
3. Barbarian
4. Soldier`s Lament
5. Loremaster pt. I
6. Loremaster pt. II
7. The Sacrifice
8. Lineage

Sestava:
Dave Khan – zpěv, kytara
Aj Bergin - kytara
Terry Savage - baskytara
Arys Iberian - klávesy
Celine Derval - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 42:53
Země: Kanada

Diskografie:
2010 - …Of War
2011 - …Of Exile
2014 - …Of Conquest
2016 - Lineage

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.09.2016
Přečteno: 1777x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.15274 sekund.