PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KERN - Hrnu to k tobě

K tradicím brněnského Kernu patří skutečnost, že žádné album jejich diskografie se příliš nepodobá těm ostatním. Když se nyní, patnáct let od vydání posledního studiového alba „Síla zvyku“ kapela vrací s novou nahrávkou, už samotný fakt, že v jejích řadách poprvé chybí léty prověřené typické poznávací znamení, totiž hlas Jaroslava Alberta Kronka (nemluvě o tom, že na „Hrnu to k tobě“ hraje Kern v kompletně jiné sestavě, než na „Síle zvyku“) , nahrává tomu, že i novinka splní toto kritérium. Splnila, ale kupodivu Kronkova absence není tím nejzásadnějším důvodem.

O tom, že nikdo není nenahraditelný a že aktuální křikloun Michal Konečný (byť se samozřejmě nejedná o žádný hlasový klon původního pěvce) může zatřást s názorem, že Kern bez Kronka prostě není Kern, svědčí historický návrat, do kterého se Kern v rámci alba „Hrnu to k tobě“ pustili. Zejména pak zařazení moderněji pojaté a hodně podařené verze skladby „Hlas“, která zazněla již před víc jak čtvrt stoletím na debutovém albu, a ve které se Michal projevuje jako štika ve vodě (a to až takovým způsobem, že oživuje minulost natolik, že pravidelně při skončení této písně jsem zcela přirozeně očekával kýchnutí zcela v duchu prvního alba). A o tom, jak chytlavá byla tvorba kapely ještě před vydáním debutu a jak vyzrále rafinovaným nadhledem se vyznačuje současná forma Kernu pak skvěle vypovídá reinkarnace skladby „Nejlepší ženský“s výborným melodickým skluzem.

Nejen historií však je Kern živ, což dokazují především (po příjemně atmosférickém „Intru“) výborná titulní „Hrnu to k tobě“. Velice chytlavý riff, přitažlivě melodický výkrut, výborná gradace, sympaticky zabarvený Michalův hlas způsobí, že se dá tolerovat i rýmování typu „hejsek – pejsek“ a působivě atmosférická „Hladíš mě do krve“, se silně narůstajícím napětím, excelentním textem a nádechem Brichtovské poetiky i melodiky. Co v podání Kernu nezklame nikdy, jsou balady. Aktuáně v nich Kern vsadil na hodně civilní a písničkářský výraz, „Moje prohry“ staví na houpavé melancholii a pohlcujícím vokálním vyhrocení, finální „Na doživotí“ pak v sobě má jiskřičku optimismu a povzbuzení.

Slabší chvíle přijdou v momentě, kdy Kern vsadí na uřvaně nekomplikovaný a přitom poměrně těžkopádný bigbít, který v případě „Demolition Man“ ještě navíc klopýtá o světácky humpolácký text, halekačka „Bang!“ asi musí fungovat pod pódiem, ale tady ta jednoduchost koketuje s primitivismem (byť hláška „blbej jako vlkodlak“ se mi asi usadí ve slovníku). Nicméně vše je podané natolik s nadhledem, že není problém Kernu tohle album uvěřit a brát jej naprosto vážně jako celek.

V čem se tedy „Hrnu to k tobě“ tentokrát liší od ostatních alb? Kern je dospělejší než v osmdesátkách, byť jeho melodika není tehdejší době kdovíjak vzdálená. Kern má dospělácky rockový výraz, který na rozdíl od posledních alb navazuje na dávnou tvorbu naprosto přirozeně. A hlavně, vše je podáno s nadhledem (a tradičně čistě přehledným zvukem), ze kterého cítíte, že Kern dělal tuhle desku s vědomím, že nemá potřebu a důvod komukoliv cokoliv dokazovat. A díky tomu je nejuvěřitelnější a o krok napřed v pomyslném souboji aktuálních počinů kapel, které hýbaly v minulém století tuzemskou scénou.

Savapip             


www.kern-remember.com

YouTube ukázka - Hrnu to k tobě

Seznam skladeb:
1. Intro
2. Hrnu to k tobě
3. Demolition man
4. Hlas
5. Nejlepší ženský
6. Moje prohry
7. BANG!
8. Tvá síť
9. Hladíš mě do krve
10. Na doživotí

Sestava:
Michal Konečný – zpěv
Antonín Vodička - kytara
Sláva Karásek - kytara
Roman Kupčík – baskytara
Karel Vodička - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 35:04
Země: Česká republika

Diskografie:
1990 - …od narození
1991 – Lovci žen
1993 – Ztráty a nářezy
1994 – Totální tunel
1995 – Mistr čas
2001 – Síla zvyku
2016 – Hrnu to k tobě

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 14.09.2016
Přečteno: 5137x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Je skvělý, že to...3. 10. 2016 14:40 Jaroslav Drobný
HezkýTohle CD mě moc...1. 10. 2016 11:32 petr hrubý
Poslechl jsem singl...14. 09. 2016 10:30 Avram


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.15504 sekund.