RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KORN - The Serenity of Suffering

Už je to více jak dvacet let, co se eponymním debutem představila kapela KoRn se svým unikátním stylem, který se posléze nazval jako „nu-metal“. Tito zakladatelé nového subžánru vylétli nahoru hned po pár letech a s alby jako „Life Is Peachy“, „Follow the Leader“ nebo „Issues“ dobyli hudební svět. Po desce „Take a Look in the Mirror“ však odešel kytarista Head a vše zůstalo na Munkym. Kapela se pustila do větší spolupráce s elektronikou a tento vztah vygradoval až v čistě experimentální album „The Path of Totality“ se Skrillexovým dubstepem. Head pak (fyzicky i psychicky) očištěn nastoupil do rozjetého vlaku nahrávání další desky a vzniklá fúze starého a nového přístupu sklízela pozitivní ohlasy. Jeden by si myslel, že tento nově umíchaný recept bude alfou a omegou i aktuálního kousku. Chyba lávky.

Po prvních písničkách na novém albu se nelze ubránit pocitu, že jsme se ocitli zpátky na začátku tisíciletí. Je to jakoby Head nikdy neodešel a volně se navázalo na našlapanou „Take a Look in the Mirror“. Produkce je výborná (možná by mohla být basa víc vytažená), riffy řežou, Jonathan Davis řve a refrény správně zůstanou v hlavě. Ideální kombinace, která fungovala dříve a funguje i teď. Hlavním rozdílem je, že těch téměř patnáct let mezi deskami bez Heada smazat nejde a během nich si KoRn kdovíjak skvěle nevedli. Pokud bylo „The Paradigm Shift“ příslibem do budoucna, „The Serenity of Suffering“ je nekompromisním návratem zpět se soudobým zvukem a dospělejším skladatelským rukopisem. A je to ten nejlepší možný scénář, co se mohl stát. Head s Munkym opět naplno spolupracují a na výsledku je to znát. Typická „kornovská“ formule zůstala neutknuta, jen je teď vymazlená o aktuální zvuk a díky předchozí dekádě úpadku najednou vše dostává šťávu a říz. Písničky jsou jako vždy jednoduché, dalo by se říct až primitivní, ale ta neskutečná síla v riffech a sebevědomém Davisově projevu dodávají kapele ztracenou energii a dynamiku. Načasování takového návratu do minulosti nemohlo být lepší.

Můžeme jen spekulovat, jak by nová deska obstála před patnácti - dvaceti lety a jestli by se pro posluchače nedostavila ona „únava materiálem“. Každopádně velký respekt za nabídnutou tvrdost a agresivitu, s jakou se pětka z Bakersfieldu na albu prezentuje. Nebudu daleko od pravdy, když novinku označím za úplně nejtvrdší v celé diskografii KoRn. Místa jako závěr v „The Hating“ nebo mezihra v „Everything Falls Apart“ patří k tomu nejbrutálnějšímu a nejagresivnějšímu, co kdy kapela nabídla a zní pomalu jako nějaká corová banda, což některým (včetně mě) samou radostí způsobuje husí kůži. Obecně hlavní riffy ve všech písních mají obrovský tah na branku, a přestože nejsou nijak složité, účelně celou skladbu rámují. Není to samozřejmě jen o riffech, KoRn se vždycky mohli pyšnit i velmi solidními refrény. Ty jsou zde také, v ideálním případě s nějakým hutným místem nebo hlavním riffem si zaslouží místo ve stálém koncertovém playlistu kapely. Řeč je hlavně o singlech „Insane“ a „Rotting in Vain“, ale třeba i o „Take Me“ nebo „Black Is The Soul“. Nejlepší na celé desce je, že i když nějaká píseň hluchá místa má (průměrný refrén, nezáživný riff), ihned je něčím jiným kompenzovaná – šťavnatou mezihrou, zajímavým refrénem, skvělým hlavním riffem nebo nějakým dalším „kornovským“ trademarkem – Davisovým šíleným rapováním („Rotting in Vain“), Fieldovou basovou linkou („When You´re Not There) či různými pazvuky kytar a psychedelickými tóny, tolik typických pro nu-metalovou legendu („Black Is The Soul“).

Je to zkrátka radost poslouchat. V době, kdy se každá druhá kapela vzdaluje od svých kořenů a snaží se přiblížit mainstreamovému proudu, se KoRni vytáhli s dosud snad nejtvrdším kouskem a zároveň nezaostali za dobou. Potvrzenou pohodu a formu demonstrují i bonusy na deluxe verzi, které řežou hlavy minimálně stejně dobře jako celý oficiální obsah nové placky. „The Serenity of Suffering“ je výborná deska, která má k dokonalosti blízko a řadí se mezi to nejlepší z diskografie kapely, což je po téměř čtvrt století na scéně výkon hodný obdivu. Jen tak dál.

Radek Neuman             

Při poslechu nové korňácké placky si celou dobu říkám, že se muzikanti po přelomu milénia nechali hibernovat a k životu se opět probrali až letos. Jako by žádná z desek v rozmezí let 2003 – 2013 nikdy nevznikla. Jako by hlavní tvůrčí mozek kytarista Head kapelu nikdy neopustil, aby se do ní po letech, již pokřtěný a duševně čistý, zase mohl vrátit. Až tak moc tato deska zní jako přirozené pokračování čtrnáct let staré desky "Untouchables", na něž navazuje s grácií, elánem a moderním, do dokonalosti nabušeným zvukem.

Ten je jednou z největších deviz letošní kolekce, protože zní přesně tak, jak pamatují dříve narození a zpět jsou brutální, masivně podladěné a zkreslené kytary, Fieldyho drnčící, dunivá, dominantní, jak tsunami se valící basa a schizofrenní projev Jonathana Davise, který je ve svém projevu opět sebejistý, a s lehkostí baletčiny ladné nožky střídá všechny myslitelné vokální pasáže, od tichého šeptání a kňučení až po bestiální growl.

Headův návrat je naprosto jasně slyšitelný u většiny riffů, na jejichž vymýšlení má snad copyright. Jsou jednoduché, snad až primitivní, ovšem maximálně funkční, chytlavé a okamžitě nutící si fanouška zaházet řepou. Stejně pozitivní pocit jsem naposledy měl, v případě Kornů, u již zmíněného "Untouchables". Protipóly těmto tepajícím místům tvoří melodické refrény. Rapidně ubylo elektroniky a ty tam jsou i experimenty s jiným zvukem a hostujícím Skrillexem, letos opět pěkně postaru - většinu zvuků, které uslyšíte, tvoří za pomoci všemožných kytarových krabiček oba kytaristé na svých sedmistrunných krasavicích.

Jako jediné negativum ale musím zmínit steretyp. Je pravdou, že Korni nikdy nebyli mistři pocitových a něžných balad, bestiálních výplachů nebo veselých popěvků, ale aspoň některé z kompozic mohli obohatit například vyšší rychlostí, takto stále jen jedeme v nemilosrdném středním tempu a jednotlivé kompozice mají tendence při delším poslechu nepříjemně splývat.

Jinak se ale jedná o nadmíru povedenou desku a kapele přeji návrat na výsluní, v němž se hřála za dob velké popularity nu-metalu. Na tento žánr sice pomalinku začíná sedat prach, ale Korni jsou opět zde, duniví jak před deseti lety.

Hermes 8/10

www.korn.com

YouTube ukázka - Rotting in Vain

Seznam skladeb:
1. Insane
2. Rotting in Vain
3. Black Is the Soul
4. The Hating
5. A Different World (featuring Corey Taylor)
6. Take Me
7. Everything Falls Apart
8. Die Yet Another Nigh
9. When You´re Not There
10. Next in Line
11. Please Come for Me

Sestava:
Jonathan Davis – zpěv
Brian "Head" Welch - kytara
James "Munky" Shaffer - kytara
Reginald "Fieldy" Arvizu - baskytara
Ray Luzier - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 40:34
Label: Roadrunner
Země: USA
Žánr: nu-metal

Diskografie:
1994 - Korn
1996 - Life Is Peachy
1998 - Follow the Leader
1999 - Issues
2002 - Untouchables
2003 - Take a Look in the Mirror
2005 - See You on the Other Side
2007 - Untitled
2010 - Korn III: Remember Who We Are
2011 - The Path of Totality
2013 - The Paradigm Shift
2016 - The Serenity of Suffering

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.10.2016
Přečteno: 4850x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
9/10Boom na da mmm dum...17. 11. 2016 12:50 FuckinFreak
7,5/10"Hlavním rozdílem...29. 10. 2016 19:47 Ivoš155


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10322 sekund.