NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Powermetalové novinky roku 2016 - část XVI. - kapely EXENEMY, RAVEN´S GATE a MANDARA

EXENEMY - The Choir of the Martyrs
Powermetalová smečka z Bangladéše? Když jsem viděl toto spojení, nemohl jsem odolat. Hned zkraje je nutné zmínit, že si pánové z Exenemy dokázali pohlídat zvuk, takže zde máme situaci, kdy parta z jedné z nejchudších zemí světa v tomto ohledu dopadla lépe, nežli spolky financované obřími labely (ano, ukazuji na vás, Twilight Force!). Ještě víc mě ale zaskočila samotná hudba, pro kterou je powermetalová škatule hodně těsná, přestože i zde zaslechneme řadu melodických vyhrávek nebo vokální linek. Většinou se ale střetneme s tzv. modernou, kdy z repráků vyhřeznou prog´n´corové riffy ala In Flames, grungeové vlny v podobě několika pomalých songů (např. „When Angels Sin“) a dokonce i industriál („Bibhishika“ - ano, pár frází je odzpíváno v rodné bengálšitně). Výsledný mix je rozhodně osobitý, avšak toto slůvko zároveň nemá daleko k přídavnému jménu „chaotický“. Většinou se není čeho chytit, a když už se objeví nějaký chytlavý motiv, rychle je ubit násilným vnikem autorské svévole. No a pokud na delší dobu utichne zmatečná vřava, je to zase nuda (viz grunge). Nejlépe zřejmě dopadla hned první skladba „MIA“, ve které se daří z rozmanitých ingrediencí vytvořit celkem chutný a chvílemi i šťavnatý ušní pokrm, jak však album postupuje, zábava téměř geometrickou řadou upadá. Jestli si tady někdo přijde na své, budou to modernisté, kteří v hudbě vítají kontra-harmonické tvary, melodici můžou jít rovnou o kapelu (recenzi) dál.
5/10
YouTube ukázka - celé album

RAVEN´S GATE - Blackstar Machinery
Při popisování debutu této španělské kapely jsem se rozplýval nad její sympatickou podobností s prvními alby Power Quest. Ta byla patrná nejen v osvěžujícím power-speedovém základu, ale zejména ve zpěvu Artura „Megamuerta“, jehož volátko silně připomíná Alessia Garavella. K druhé řadovce s názvem „Blackstar Machinery“ jsem tedy upínal nemalé naděje, avšak cosi se přihodilo v táboře španělském, neboť se jeho autoři jali bádat v jiných žánrových vodách. A není to úplně ku prospěchu. Oním novým prvkem se stala koketerie s temnějšími styly, které do hudby Raven´s Gate prostupují ve formě metalcorových riffů (avšak o takovou dávku, jako u výše zmíněné kapely zde nejde), elektroniky a občasného growlingu. Power-speed úplně nezmizel, už ale nehraje hlavní roli a značně ustupuje autorským hokusům pokusům. V nich pánové sice neselhávají, avšak stávají se kvůli nim běžnou a mnohem méně zajímavou kapelou. Na debutové skladby naváže jen několik písní, jako je úvodní jízda „The New Wave“, už v ní ale – v souladu s jejím názvem – zahrozí v sólové části stylové odbočky. Ty pak rovnou načínají následný song „Kill The Enders“, pořád se ale daří udržet jisté napětí, a to zejména díky líbivým klávesovým hrátkám. Slušnou chytlavostí zajiskří také položky „Powerlife“ (ačkoli vokální linky v bridgi znějí spíše nevábně) a „Nylibrium Fields“, ve které zazní přímočará power-speedová pasáž, prokládaná působivými atmo-synťáky. Na novém albu jsou ale zároveň ke slyšení tracky zhola průměrné, které neoslní vůbec ničím, což lze považovat za fakt nejsmutnější (viz kusy „In Love With A Shadow“ a „The Dance Of The Scarecrow“). Výsledkem je rozporuplné album s několika dobrými momenty, vysokým kladem zůstává zpěvákův projev a také dobrý zvuk, nicméně radost, kterou jsem měl (a stále mám) při poslechu debutu „Defying Gravity“, je víceméně pryč.
6/10
YouTube ukázka - Powerlife

MANDARA - Way Of Dreams
Jsou kapely, která vás navnadí už samotným názvem. Slůvko Mandara mi zní libozvučeně a příjemně, v případě těchto Maďarů na mě ale stejně dobře působí také obal jejich debutového EP, přičemž mohu říct, že pocitové asociace, které ve mně spolu s titulem „Way Of Dreams“ vyvolává, věrně kopíruje i samotná hudba. Ta staví na koncepčním příběhu o hledání smyslu života skrze duševní strasti, po instrumentální stránce ovšem neočekávejme zadumanou melancholii, tady je vítězné příběhové tažení již předem naznačeno v optimistických hudebních tónech, které se dají shrnout do škatule power metal se symfonickými prvky. Právě na nich si zakládá zakladatel a hlavním mozek kapely, Gergely Szabó, jehož klasické hudební vzdělání podobné hrátky v pohodě umožňuje, nejvíce se pak tento umělec vyžívá v klavírních preludiích, která připomínají tvorbu spolků Skylark nebo Icewind, což znamená jednoduché, ale maximálně náladotvorné černobílé vzorky. Gergely se sice občas v rámci zahuštění příběhové atmosféry pokusí o bezmála hororové motivy, jde ale o krátké „záblesky noci“, dominantní jsou pozitivní melodie, v čele s pěknými refrény, vyhrávkami a sóly, která malují podmanivé harmonické obrazy. Jde tedy o povedené, poslechové a časově velkorysé EP, jež je přitom pouhým závdavkem k plnohodnotnému albu, které by mělo vyjít na konci příštího roku. A přece se nakonec nelze nepozastavit nad jednou drobností, kterou je nikterak výrazný mužský zpěv. Velmi překvapivě proto působí pohled na sestavu kapely, jež čítá plných osm členů, z nichž vokální pozici zastávají rovnou tři pánové. Přitom ale nejsem svědky nějaké sborové hostiny, a pokud se atraktivity výrazu týká, chtělo by to zkrátka nalézt dalšího pěvce, který by kvalitou svého hrdla adekvátně doplnil (a ještě lépe nahradil) nijak zvlášť zajímavý vokální trojlístek.
7/10
YouTube ukázka - Embrace Your Dream

Petr Štěpnička             


EXENEMY

FB EXENEMY

1. MIA
2. Rusty Wings
3. Bibhishikha
4. Victory Serenade
5. The Unnamed Soldier
6. Twisted Saints
7. When Angels Sin
8. Thunder of Lust
9. Ongkaar
10. The Choir of the Martyrs

Sestava:
Emran Hassan - zpěv
Shanil Arnab Arny - kytara, vokály, flétna
Ahmed Souren - kytara, vokály
Akib Sharif - baskytara
Mashuq Haque - klávesy
Sharyar Hassan - bicí‬

Rok vydání: 2016
Čas: 54:48
Label: ME LABEL
Země: Bangladéš
Žánr: moderní heavy/prog/power metal

Diskografie:
2016 - The Choir of the Martyrs

--------------------------------------------------------------

RAVEN´S GATE

FB RAVEN´S GATE

Seznam skladeb:
1. Enter the Blackstar
2. The New Wave
3. Kill the Enders
4. Powerlife
5. Whirldwind
6. Nylibrium Fields
7. The Hollow
8. In Love with a Shadow
9. The Dance of the Scarecrow
10. Niagara

Sestava:
Arturo "Megamuerte" - zpěv
Carlos Barrera - kytara
Aitor Francés - baskytara
Toni "Vanjoker" - klávesy
Rodrigo Puché - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 45:38
Label: Art Gates Records
Země: Španělsko
Žánr: power/prog metal

Diskografie:
2013 - Defying Gravity
2016 - Blackstar Machinery

Související články

--------------------------------------------------------------

MANDARA

FB MANDARA

Seznam skladeb:
1. Endless Night... Momentary Dawn
2. Embrace Your Dream
3. Aimless
4. Together as One
5. A Troubled Sou

Sestava:
Márk Táborosi – zpěv
Zoltán Mező – zpěv
Márió Mező – zpěv
Gergely Szabó “Szög” – piano a klávesy
Geri Kovács – kytara
Áron Singh-Bahadur – kytara
Máté Puskás – baskytara
Balázs Deák – bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 31:57
Label: Nail Records
Země: Maďarsko
Žánr: symfonický power metal

Diskografie:
2016 - Way Of Dreams (EP)

Související články - Powermetalové novinky roku 2016


Vydáno: 23.12.2016
Přečteno: 1835x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09771 sekund.