PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GRAVE DIGGER - Excalibur

V téhle situaci se Grave Digger již jednou ocitli. Když na začátku své kariéry udělali album „Witch Hunter“, na kterém vycházeli prakticky z totožného vzorce, jako u debutu „Heavy Metal Breakdown“, nedopadlo to vůbec špatně, jen se začaly ozývat hlasy, které jim tento krok vyčítaly. Jak to asi mohlo dopadnout téměř o patnáct let později, když úspěšný vzorec (byť od toho letitého značně přeformulovaný) použili Boltendahlovci bez větších úprav potřetí v řadě za sebou? Odpověď není až tak úplně jednoznačná. Album „Excalibur“ se Grave Digger pokusili oživit především zvýrazněním lidových prvků, o které se jim postarali hostující členové folkových Subway To Sally, proti předcházejícímu templářskému albu je deska ucelenější, bez jakýchkoliv výstřelků. Autorsky i nadále vydržela forma předchozích let, a pokud by si album udrželo takovou kvalitu, jako v prvních pěti skladbách, neváhal bych jej označit za naprosté kvalitativní vyvrcholení celé trilogie. Tomuto závěru však brání fakt, že druhá polovina alba příliš zapadne do vyjetých kolejí a kouzelný meč trochu ztrácí na své magické síle.

Grave Digger při tvorbě alba „Excalibur“ sáhli po velmi vděčném tématu. Kdo by neznal legendu o králi Artušovi, rytířích kulatého stolu a legendárním meči, spojovaném se suverenitou Velké Británie? Na zdůraznění atmosféry dvanáctidílného metalového opusu jsou muzikanti uvedeni v bookletu pod pseudonymy postav, spojených s legendou o Excaliburu, takže můžete narazit na Sira Parcivala, Sir Lancelota, Sira Merlina a řadu dalších. V kontextu se skutečností, že po předchozích třech albech nahrávali Grave Digger album konečně zase jednou v nezměněné sestavě (premiérové zařazení HP Katzenburgera do oficiální sestavy bylo již jen kosmetickou změnou) oproti předchozí desce, bylo užití pseudonymů zřejmě nezbytné k zachování zdání o alespoň nějakých změnách.

Jinak totiž od alba „Excalibur“ jiné překvapení očekávat nelze. Takové drobnosti jako lehké zakoketování s kytarovými efekty, čistý zpěv Chrise Boltendahla, či velmi decentní folkové příspěvky jsou buď již známé, nebo natolik sporadické (případně velmi přirozené), že tu říznou, agresivní a přitom zpěvně melodickou jízdu nijak nenaruší. Zcela podle osvědčeného návodu tak funguje atmosférické intro, nekompromisní řežba (opět je třeba zdůraznit zásluhy Stefana Arnolda na strhující energii kapely) v přímočaré „Pendragon“, velmi šikovně uvolněné ve volnější čisté pasáži s folkovým pohlazením, titulní agresivka s velmi silným zpěvným refrénem, rozvážně houpavá „The Round Table (Forever)“ s výbornými skandovatelnými sbory (opět je v nich možné najít Pieta Sielcka a Hansiho Kürsche), asi nejbarevnější kousek celé kolekce „Morgana Le Fay“, ve které Grave Digger představí prakticky veškeré ingredience, na kterých stojí jejich tvorba (ano, tady je ten nejsilnější moment alba). Jako by však touhle přehlídkou svých předností, schopností a možností kapela vyházela všechna esa. Zbytek alba neztratí nic zásadního na své síle, Boltendahlovci udrží děj příběhu v patřičném napětí, v případě agresivního „Mordred`s Song“ dokonce zavzpomínají na dávnou neurvalost, v baladické „Emerald Eyes“ opět zase jednou silně zahrají na city, jen prostě už jedou (s ohledem na to, že jde o třetí album v řadě za sebou) malinko s klapkami na očích.

Dařilo se studiově, dařilo se koncertně, podařilo se stabilizovat sestavu, slavilo se dvacetileté výročí existence kapely a Grave Digger byli na vrcholu. Naprostá idyla. Jenže jak už to v životě bývá, žádná idyla netrvá věčně…

Savapip             


www.grave-digger-clan.com

YouTube ukázka - Excalibur

Seznam skladeb:
1. The Secrets of Merlin
2. Pendragon
3. Excalibur
4. The Round Table (Forever)
5. Morgane le Fay
6. The Spell
7. Tristan`s Fate
8. Lancelot
9. Mordred`s Song
10. The Final War
11. Emerald Eyes
12. Avalon

Sestava:
Chris Boltendahl - zpěv
Uwe Lulis - kytara
Jens Becker- baskytara
HP Katzenburg - klávesy
Stefan Arnold – bicí

Rok vydání: 1999
Čas: 53:06
Label: GUN Records
Země: Německo

Diskografie:
1984 - Heavy Metal Breakdown
1985 - Witch Hunter
1986 - War Games
1993 - The Reaper
1995 - Heart Of Darkness
1996 - Tunes Of War
1998 - Knight Of The Cross
1999 - Excalibur
2001 - The Grave Digger
2003 - Rheingold
2005 - Last Supper
2007 - Liberty Or Death
2009 - Ballads Of A Hangman
2010 – The Clans Will Rise Again
2012 – Clash Of The Gods
2014 – The Return Of The Reaper
2016 – Healed By Metal

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.03.2017
Přečteno: 2984x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Vynikajicí deska,...19. 03. 2017 10:13 Mike
Nevím, co se v...16. 03. 2017 21:21 Crust
VýbornéUž jsem psal, že...16. 03. 2017 20:52 mr.deadhead


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09646 sekund.