NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VANDROYA - Beyond the Human Mind

Při průniku do povědomí metalového obecenstva má brazilská Vandroya o něco lepší pozici, a to díky dvěma faktorům. Tím prvním, méně výrazným, je zaštítění labelem Inner Wound Recordings, jenž se o své ovečky stará téměř s rodičovskou péčí. Hlavní hodnotu ovšem představuje zpěvačka Daísa Munhoz, která vládne atraktivně zabarveným hrdlem a znamená zásadní důvod pro poslech kapely, přičemž ani její kolegové nejsou žádní zelenáči a dokáží Daísu podpořit chvílemi velmi poslechovou muzikou.

Tu sami Brazilci charakterizují jako progresivní power metal, souhlasit se však dá pouze s druhým jmenovaným stylem, progu zde věru mnoho nezaslechneme. Intro „Columns Of Illusion“ nabídne kradmé orchestrace, kterými opatrně probleskuje sólující kytara. Ani tajemnější vyznění tohoto otvíráku ale příliš nekoresponduje s pocitovým epicentrem hudby, dočkáme se zejména pohodových a z podstaty pozitivních tónů, o nějakém smutku či melancholii nemůže být řeč. Potvrdí to hned spídová honička navazující položky „The Path To The Endless Fall“, s chutnými melody vyhrávkami, aktivním klávesovým škádlením i kontrastně zklidněnými slokami. Ve svižném rytmu pokračuje také „Maya“, ve které již Daísa naplno předvede svůj um, jenž zespodu jemně podporují hladivé smyčce. Nicméně atraktivní průnik skladby není zcela dostatečný a z větší obyčejnosti ji – krom zpěvaččina výkonu – vytahuje zejména parádně klenuté sólo.

Velmi podobně je na tom i další kompozice „Time After Time“, poté už bude výrazně veseleji. Baladická píseň „Last Breath“ umožní plnohodnotný prostor pro vokální vyjádření, Daísa jej plně využívá a několik nadmíru zpěvných proudů spojí v dravý vodopád popově přitažlivé chytlavosti. Nejde přitom o ojediněle tklivé představení, druhá „ploužáková“ věc – a dokonce ještě vydařenější – následuje ve skladbě „If I Forgive Myself“. Někdo se možná pozastaví nad tím, proč na metalovém albu dostávají tak významný prostor „rádiově okleštěné“ melodie, osobně však nemám jediné slůvko proti, vždyť jde o mimořádně silné písně a ty jsou cenné vždy a všude. Zde jsou navíc proloženy dvojicí tempově kvaltujících věcí, kusem „I´m Alive“ a zejména palbou „You´ll Know My Name“, jež na helloweenském základu vystaví velmi chutnou žánrovku, v čele s okrasně rozkvetlým sólem.

A přece se nakonec o druhé studiovce Brazilců nedá mluvit v převážně obdivných výrazech. Menší problém představují záležitosti, jako je coverový motiv od Felipe Machada Franca, který zde vystřihl tisící variaci na nudné téma, potažmo méně dotažený sound, z něhož nemile vystupují tupě ozvučené bicí. To vše by bylo snadno snesitelné, kdyby nenastal zkrat v podobě závěrečné položky, která má být vyvrcholením celého díla, neb jde o devítiminutovou a rovnou titulní věc. Místo adekvátní katarze ovšem zaslechneme podivné kompoziční chuchvalce, do kterých se nejprve zaplete instrumentace a nakonec i samotná Daísa. Song jako od jiných autorů, nezáživný a ubíjející. Dojmy z poslechu novinky Brazilců jsou tím tedy zásadně poznamenány.

Petr Štěpnička             


www.vandroya.com

YouTube ukázka - I´m Alive

Seznam skladeb:
1. Columns of Illusion
2. The Path to the Endless Fall
3. Maya
4. Time After Time
5. Last Breath
6. Im Alive
7. You ll Know My Name
8. If I Forgive Myself
9. Beyond the Human Mind

Sestava:
Daísa Munhoz - zpěv
Marco Lambert - kytara
Rodolfo Pagotto - kytara
Giovanni Perlati - baskytara
Otávio Nuñez – bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 43:42
Produkce, mix a mastering: Marco Lambert
Label: Inner Wound Recordings
Země: Brazílie
Žánr: melodický power/heavy metal

Diskografie:
2013 - One
2017 - Beyond the Human Mind

Foto: archiv kapely


Vydáno: 26.03.2017
Přečteno: 2944x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08615 sekund.