ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CALIDAD - Torn Apart Bound Together

První album říčanské party Calidad vyšlo v roce 2008 a neslo silné ozvuky moderního thrash metalu. Mezitím ovšem nastal celkem dramatický žánrový přerod, který vygradoval na právě vydaném EP a jehož základ lze možná najít za lakonickým vyjádřením na bandzone stránkách kapely, které praví následující: „Přestože jsme měli na začátku roku 2012 připravený materiál na nové album, peripetie na postech bubeníka a kytaristy zapříčinily, že deska nevyšla. Po zapojení Jindry Brožka v roce 2013 se kapela rozhodla starší materiál nevyužít a pracovat na nových skladbách“. A bylo to rozhodnutí opravdu razantní, neboť na aktuálním EP „Torn Apart Bound Together“ jsou nějaké thrash´n´corové stopy k nenalezení, ba co víc, v podstatě úplně vymizel i samotný metal.

Není ovšem důvod k panice, pětice „épíčkových“ položek disponuje nemalou kvalitou a na všech je patrné, že autoři dobře věděli, co činí. Písně mají hlavu i patu, a hlavně nechybí duše, což dokazuje, že nejde o transformaci samoúčelnou a strojenou. A o jaký styl se tedy konkrétně jedná? Zkráceně bychom mohli aktuální tvorbu říčanských podchytit slůvky „pohodový rockec“, při podrobnějším rozboru pak odhalíme vícežánrové prvky zahrnující skáčko i groove vlny, které se vzedmou zejména ve dvojici závěrečných skladeb "Analphabet" a "Find Your Relief" (ta o metalové hrany brousí nejvýrazněji). Příznačná je každopádně svěží atmosféra, jež - i zásluhou přesně odchycenému soundu - ovívá každý tón a díky které se EP stává velmi poslechovou záležitostí. Pocitová lehkost písní v sobě ovšem ukrývá promyšlenou stavbu se svébytnou strukturou, instrumentální zručností i vokální rozmanitostí.

Nejlépe si v tomto ohledu vede dvojice úvodních kusů "I´m not a Fool" a "Rebel For a Cause", ve kterých hrají prim melodické linky, celkový švih i vytříbená riffová technika, resp. jemné, ale významné přiostřování, jako když do omáčky postupně rozemíláte pepřová zrnka. Třetí song "Going Home" zase ozdobí výrazný vklad akustické kytary, potažmo uvolněný refrén a blues-rockový podkres, kterému kontrují „skákavý“ rytmus a dravě načepýřené sloky. Pokud nakonec něco přece jenom postrádám, pak jsou to jednoznačněji vyklenuté motivy, jež by uvízly v paměti a nechtěly z ní ven. EP se sice příjemně poslouchá, jeho dopad ovšem vyprchá rychle jako cigaretový dým. A když už jsme u rýpání, pánové by rovněž mohli zapracovat na updatu oficiálních informací, o současném stavu věcí se toho mnoho nedozvíme. Na facebookových stránkách je nicméně možné dopátrat link ke stažení celého EP zdarma (pouze výměnou za mail), což je velmi sympatická skutečnost, která vlastně potvrzuje dojem ze samotné hudby. Říčanští jakoby po personálních peripetiích nabrali svěží vítr do hudebních plachet a jejich současná forma se díky tomu dostala na zajímavou „kompromisní“ úroveň, když je schopna zaujmout jak (liberálnější) metalové, tak tímto žánrem víceméně nedotčené publikum.

Petr Štěpnička             


BZ CALIDAD

Seznam skladeb:
1. Im not a Fool
2. Rebel For a Cause
3. Going Home
4. Analphabet
5. Find Your Relief

Sestava:
Josef Fišer - kytara, zpěv
Jindra Brožek - kytara
Tomáš Masopust - baskytara

Rok vydání: 2017
Čas: 21:00
Země: Česká republika
Žánr: rock/groove

Diskografie:
2008 - Searching For Release
2017 - Torn Apart Bound Together (EP)

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 29.04.2017
Přečteno: 1572x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09515 sekund.