NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GOD DETHRONED - The World Ablaze

Pro tuhle nizozemskou smečku mám jistou slabost už od devadesátých let, kdy jsem celkem poctivě sjížděl její třetí studiovku „Bloody Blasphemy“. Bavila mě temná atmosféra alba, stejně jako ostré riffy, které velmi nápaditě uvolňovaly různorodé melodické průniky. Parta God Dethroned, konkrétně její zakladatel a dnes jediný původní člen, kytarista a zpěvák Henri Sattler, ale zřejmě trpí lehkou náladovou nestálostí, protože svůj spolek už dvakrát rozpustil, naposledy v roce 2012. Nevydržel to ale dlouho a před třemi lety ohlásil návrat, jehož přímým následkem je fošna „The World Ablaze“, která je zároveň - vzhledem ke zmíněnému rozpadu kapely poněkud překvapivým - uzavřením trilogie o I. světové válce, započatou na albu „Passiondale“ (2009).

Člověk tedy podvědomě očekává masakr rovný hrůzám dané události, nálada nové desky je však trochu jiná. O typický deathový uragán samozřejmě nepřijdeme, až překvapivě často do něj ovšem vstupují klidné melodické mezihry, někdy se dokonce na pozvolné vlně nesou celé kompozice, včetně úvodního intra „A Call To Arms“. To se i díky chytlavému klenutí velmi příjemně poslouchá, pokud se ale válečného pekla týká, mnoho pocitové spojitosti zde nenajdeme, na to jsou uvítací tóny až příliš optimistické. Výstřel první nábojnice v podobě skladby „Annihilation Crusade“ už do toho vlítne pořádně, zlověstný riff podebírá dvoukopáková kadence, zde už to opravdu začíná smrdět rozbahněnými zákopy (pokud tedy výrazněji aktivizujeme fantazii), boj pak naplno vypukne se zavelením generála Henri Sattlera, jehož démonický growling ještě umocňuje blastbeatová smaženice. Vřava však netrvá dlouho a již po druhém refrénovém jetí přijde další vydechnutí, takže to vypadá, že místo urputného válčení někdo hodil na plac atomovku a teď už se jenom počítají mrtví.

V tu chvíli je tedy možná lepší odložit hlavní téma stranou a zaměřit se na hudbu Holanďanů jako na typický melo-deathový příspěvek. V takovém případě si totiž přijdeme na své, ne snad ještě v malinko obyčejnějším titulním songu, ve kterém nejvíce zaujme šlapavý thrashový dovětek, s nástupem palby „On The Wrong Side Of The Wire“ už ale pánové zahrozí ve svém nejlepším stylu, který zdobí drtivý slokový tah, mohutné riffy nebo variabilní hrátky s tempem, jež protkává další várka chutných melody-vyhrávek (těch je zkrátka na albu tolik, že by je autorům mohla závidět lecjaká powermetalová patrta). Můžeme si tak odškrtnout vrcholný moment díla, jelikož pak už půjdeme se zábavou malinko z kopce. A to téměř geometricky úměrnou řadou, když ještě navazující „Close To Victory“ velmi slušně šlape, pak ovšem přijde vybrnkávané intermezzo „Konigsberg“, které jednak uzavírá povedenější část alba a zároveň víceméně mává černým šátkem na rozloučenou přímočarým deathovým pasážím.

Čtveřice závěrečných písní se totiž odvíjí až v příliš poklidném, lépe řečeno nevzrušivém tempu, jehož potemnělá plíživost sice nepostrádá jisté kouzlo, je jí ale příliš mnoho na to, aby dokázala udeřit s adekvátní intenzitou. Pánové jakoby u hraní poklimbávali a posluchač už jen marně očekává nějaký pořádný kopanec, pověstný moment překvapení. Ačkoli, těch je prosta i celá novinka God Dethroned, která je solidním a ve svých nejlepších okamžicích - i díky preciznímu zvuku, o jehož mix se staral Dan Swanö - lahodným žánrovým příspěvkem, celkově ale nejde o nic vyloženě strhujícího, a pokud snad očekáváte atmosférický soundtrack k bojové vřavě, budete si muset pustit jiné album, nebo ještě lépe nějaký dobrý válečný film.

Petr Štěpnička             


www.goddethroned.com

YouTube ukázka - Annihilation Crusade

Seznam skladeb:
1. A Call to Arms
2. Annihilation Crusade
3. The World Ablaze
4. On the Wrong Side of the Wire
5. Close to Victory
6. Konigsberg
7. Escape Across the Ice (The White Army)
8. Breathing Through Blood
9. Messina Ridge
10. The 11th Hour

Sestava:
Henri Sattler - zpěv, kytara
Mike Ferguson - kytara
Jeroen Pomper - baskytara
Michiel van der Plicht - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 41:15
Mix: Dan Swanö
Label: Metal Blade Records
Země: Nizozemí
Žánr: melodický death metal

Diskografie:
1992 - The Christhunt
1997 - The Grand Grimoire
1999 - Bloody Blasphemy
2001 - Ravnous
2003 - Into the Lungs of Hell
2004 - The Lair of the White Worm
2006 - The Toxic Touch
2009 - Passiondale (Passchendaele)
2010 - Under the Sign of the Iron Cross
2017 - The World Ablaze

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 01.08.2017
Přečteno: 2240x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
8/10Mě album moc...2. 08. 2017 9:00 Rainmaker


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08706 sekund.