RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EREB ALTOR - Ulfven

Ve šlépějích Quorthona jde s respektem a pokorou švédský projekt Ereb Altor, který se uctíváním kultu legendárních Bathory nikterak netají. Na éru viking metalu z počátku devadesátých let odkazující se pánové z Gävle představují své sedmé album „Ulfven“, jež s sebou přináší jak jedinečnou mrazivou atmosféru, tak kus pohanské staroseverské kultury. Mimo to je znát, že tito Švédové nechtějí být pouhou kopírkou časů minulých, poněvadž poctivě pracují na vlastním výrazu v podobě epického, doomově zabarveného a především nepovrchního viking metalu s koňskou dávkou blackmetalových přísad a moderního zvuku.

Úvodní mluvené slovo v intru „Völuspá“ je díky ženskému hlasu jedním z mála „hřejivých“ momentů na albu, sedmička následujících skladeb je totiž zahalena v chladném severském obalu, temnotě a mysticismu. Skladby jsou poskládány tak, aby nejprve s každou další položkou teplota klesala a temnota houstla, a potom aby se z této černotou zalité rokle zase postupně navracelo. V „En synd svart som sot“ (k níž byl natočený videoklip) jsou ke slyšení převážně táhlé čisté vokály multiinstrumentalisty Matse, který se nebojí naladit hlasivky na slušné výšky. Matsův vokál se v tvorbě Ereb Altor střídá s vokály kytaristy Ragnara, což vytváří nádhernou kombinaci, na kterou narazí „Av blod är jag kommen“. Za doprovodu hluboce epické nálady se tu střídají různorodé (a tedy zajímavější, než v předchozí skladbě) vokální linky, do kterých vstoupí dramatický mluvený přednes. Zatímco texty prvních tří položek jsou ve švédštině, všechny skladby na desce u ní nezůstanou a také se není třeba obávat toho, že by se zůstalo jen u relativně „měkkého“ zvuku. Jako ohromný temný tank se totiž přivalí hymnická „The Rite of Kraka“, která místy pěkně běží na blast beatech, sveze se na blackových kytarách a na čisté vokály zcela zapomene. Ereb Altor takto představují zhudebněnou severskou brutálnost v tom nejlepším světle… pardon, v té nejlepší černotě.

Eponymní položka „Ulfven“ se navrací k čistým vokálům a rodnému jazyku, a stejně jako „En synd svart som sot“ působí oproti předchozí extrémně rychlé blackové položce o dost klidnějším dojmem. Dokonce až jako powermetalová balada z dílny krajanů Hammerfall začíná „Wolfcurse“, ve které se však baladická nálada příjemně zvrtne a táhlý melancholický zpěv vystřídá démonicky znějící hlas, načež se mezi obdobně kontrastními elementy spustí úchvatný duet, běžící za svižného tempa dvoukopáku, aby se nakonec k mluvenému slovu opět dostal ten démonický hlas. Přes tempově proměnlivou skladbu „Gleipnir“ se pak dostáváme k závěrečnému desetiminutovému eposu „Bloodline“, který připomíná, komu to Ereb Altor svou tvorbou vzdávají hold.

Vykouzlit mrazivou atmosféru severu s všudypřítomnou netrendovou epičností a protkanou black metalem se Švédům v několika položkách podařilo na výbornou. Jen trochu zamrzí, že zrovna titulní skladba a klipovka jsou na novince spíše slabšími a méně zajímavými místy, a proto se rozhodně vyplatí poslech celé fošny, která překvapí několika hudebními skvosty.

Peťulín             


www.erebaltor.com

YouTube ukázka – En synd svart som sot

Seznam skladeb:
1. Völuspá
2. En synd svart som sot
3. Av blod är jag kommen
4. The Rite of Kraka
5. Ulfven
6. Wolfcurse
7. Gleipnir
8. Bloodline

Sestava:
Mats – zpěv, kytara
Ragnar – zpěv, kytara
Mikael – baskytara
Tord – bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 49:12
Label: Hammerheart Records
Země: Švédsko
Žánr: viking/black metal

Diskografie:
2008 – By Honour
2010 – The End
2012 – Gastrike
2013 – Fire Meets Ice
2015 – Nattramn
2016 – Blot • Ilt • Taut
2017 – Ulfven

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.07.2017
Přečteno: 2523x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09091 sekund.