RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WORMWOOD - Ghostlands: Wounds from a Bleeding Earth

Jestliže spíš než krátkodobým záležitostem dáváte přednost deskám, s jejichž prozkoumáváním musíte strávit více času, a jestliže jste třeba vloni zaznamenali švédské meloblack/deathové Hyperion a oslovili vás svým debutem, mohla by vám zachutnat i prvotina smečky Wormwood, která – stejně jako výše jmenovaní žánroví kolegové – pochází ze země tří korunek. Ovšem ne všichni členové této nově vzniknuvší skupiny ze Stockholmu platí na scéně za nováčky, na vokalistu Nineho a kytaristu Noxe mohli blackmetaloví nadšenci dříve natrefit v kapele Withershin, jejichž tvorba se točila kolem (pro black metal) obvyklých věcí, jako jsou misantropie, nihilismus, satanismus apod. Zdá se však, že i tito pánové z mladistvého nenávistného běsnění vyrostli a stejně jako mnoho jiných se zklidnili a uchýlili se ke krásám melodiky, k severským mýtům a k vytváření dech beroucí atmosféry, která posluchači nabízí hluboké prožitky.

To, že se na „Ghostlands“ budou dít velké věci, zvěstuje už intro „Gjallarhornet“, jež samovolně přechází do úderné „The Universe Is Dying“, která díky parádní dynamice, uši hýčkajícím kytarovým vyhrávkám a sympatickému vokálnímu projevu představuje opravdu milé přivítání. Na albu nalezneme tři čistě neanglické kousky, a sice následující „Under hennes vingslag“, dále pak kratičkou, éterickým ženským vokálem zazpívanou „Silverdimmans återsken“ a trojlístek doplňuje zpěvná folková veselice „Tidh ok ödhe“, do níž však překvapivě vtrhne náhlý blackový zvrat. Ostatně právě na zvratech celý debut Wormwood funguje, zakládá se totiž na obrovské škále kontrastů, nejrůznějších kytarových technikách a náladách, využití houslí a vícero typů vokálů, jež hlavně ve své mluvené formě – společně se sledováním textů – hnou emocemi natolik, že bezostyšně rozervávají duši na kusy.

Rozmanitost zdaleka nenabízí jen texty, například po zmíněných veselých pasážích v „Tidh ok ödhe“ přicházejí nejsilnější emoční zážitky s ohromnou atmosférou v „Beneath Ravens and Bones“, která je vedle hlubokého growlingu prostoupena emočně vypjatými a husí kůži nahánějícími výkřiky (na které nenarazíme pouze v této skladbě) a odříkáváním, a to ke konci i v rodném jazyce, což už tak velmi hluboký zážitek ještě více umocňuje a tato výtečná záležitost je jedním z vrcholů téměř hodinu dlouhé nahrávky.

Přestože se Wormwood předvádějí ve velmi dobrém světle, přece jen mám k jejich debutu několik výtek. Nejvíce zamrzí basa, která je zatraceně potichu. Dále si kladu otázku, proč byl natočen videoklip zrovna ke skladbě „Godless Serenade“, poněvadž jsou dle mého názoru třeba „Beneath Ravens and Bones“ nebo „Oceans“ silnější úseky, které by desku prezentovaly lépe. A poslední výtka směřuje k rozsáhlosti materiálu, pro jehož lepší uchopení by se „Ghostlands“ obešla bez položky figurující před závěrečnou, nádherně náladovou „To Worship“, která dynamicky tepe, vykresluje úžasnou atmosféru a hlavně nepředvídatelně mění svou tvář.

Drobné výtky však nic nemění na tom, že se jedná o nadprůměrné a především nádherně procítěné album, které vedle melodického a atmosférického blacku servíruje i koňskou dávku folkovosti. Věřím, že tímto debutem si kapela získá svoje příznivce, kteří budou dychtivě vyhlížet další počínání těchto sympatických Švédů.

Peťulín             


FB WORMWOOD

YouTube ukázka – Godless Serenade

Seznam skladeb:
1. Gjallarhornet
2. The Universe Is Dying
3. Under hennes vingslag
4. Godless Serenade
5. Oceans
6. Silverdimmans återsken
7. Tidh ok ödhe
8. Beneath Ravens and Bones
9. The Windmill
10. What We Lost in the Mist
11. The Boneless One
12. To Worship

Sestava:
Nine – zpěv
Rydsheim – kytara
Nox – kytara
Borka – baskytara
Johtun – bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 58:05
Label: Non Serviam Records
Země: Švédsko
Žánr: melodický black metal

Diskografie:
2017 – Ghostlands: Wounds from a Bleeding Earth

Foto: archiv kapely


Vydáno: 04.10.2017
Přečteno: 2389x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.22857 sekund.