RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR

MASTERPLAN - PumpKings
Nemůžu si pomoct, ale první, co mě napadlo při zjištění pravého obsahu tohoto alba, byla otázka: „Došly Rolandovi prachy?“. Každopádně doteď nechápu, jaký smysl má nahrát předělávky skladeb Helloween a ještě to vydávat za nový počin vlastní kapely. Ať je to ovšem jakkoli, jen těžko bychom dohledali zbytečnější studiovku (napadá mě snad jenom placka „Ecliptica-Revisited“ od Sonaty Arcticy). Rolandovy skladby navíc vždy stály malinko mimo hlavní autorský tah Helloween, což bylo v pořádku do té chvíle, pokud jim tvořily protiváhu příspěvky ostatních. Ve výsledku jsme pak mohli mluvit o zajímavých a pestrých albech. Ovšem pokud Grapowovy položky soustředíme na jednu nahrávku, naplno vynikne jejich kompoziční zemitost, kterou zde umocňuje tvrdá produkce, stejně jako některé nové aranže, vykazující příklon k ještě hutnějšímu vyznění, nejtěžší korunu pak všemu dodává zpěv Rickiho Altze, který možná dobře zastupuje Andiho Derise, v případě písní původně nazpívaných Kiskem ale jednoznačně selhává. Zejména skladby převzaté z fošen "Chameleon" a „Pink Bubbles Go Ape“ najednou postrádají lehkost, zbytek je pak zkrátka jen malinko odlišnou variantou důvěrně známého, což zkrátka není žádná přidaná hodnota (např. kus "Mr. Ego" se v aktuální verzi vleče ještě více, než dříve), a pokud budu chtít novým verzím mermomocí přiznat nějaké plus, pak jedině, že jsem při jejich poslechu dostal chuť pustit si znova originální verze daných skladeb. Tam to kouzlo totiž pořád je, nehledě na čas, jenž uplynul od vydání toho kterého alba. Na „nové" desce Masterplan naopak jakákoli atraktivní chemie zcela absentuje.
(bez hodnocení)
YouTube ukázka - The Chance

ALPHA TIGER - Alpha Tiger
Dva roky po předešlé studiovce „iDentity“ nabízí německá parta eponymní novinku. A přestože nejde o nijak zvlášť dlouhou dobu, v táboře kapely se stala jedna velká změna, kterou je výměna na vokální pozici, kdy výškaře Stephana Dietricha nahradil jiný výškař Benjamin Jaino. Ostatní členové jakoby se jeho o něco jemnějším výrazem nechali strhnout a přizpůsobili novému zpěvákovi i hudební podklad, který ještě o kousek ustupuje z powermetalových pozic a naopak projevuje tendenci k nalézání inspirace v sedmdesátých letech u známých hardrockových spolků. Můžeme tak očekávat typický zvuk hammondek (např. hned v úvodních skladbách „Comatose“ a „Feather In The Wind“), autorům ale stejně tak není cizí příklon k moderně („Singularity“), ojediněle i thrashem nasátým riffům („To Wear A Crown“). Nejdůležitější skutečností ovšem zůstává příjemná odlehčenost, mohli bychom klidně říct i šmrncovnost písní. Tuto lichotivou formulku sice nelze přilípnout na všechny nové položky, když se ale pánové trefí, jsou návykoví úplně stejně, jako tomu bylo na minulých studiovkách. Švihem oplývá již zmíněný kus „Comatose“ (s kytarovým podkladem ala Iron Maiden), dále také song „Vice“, ve kterém zpěvák nečekaně hodně „fakuje“, velmi hezky se poslouchá i kompozice „Aurora“ (u ní ovšem některé melodické linky zavánějí silnou nepůvodností) a hlavně předposlední věc „If The Sun Refused To Shine“ s líbivě vybrnkávaným nájezdem, následným rytmickým zápřahem, jenž má na albu nejblíže ke kolonce „power metal“, a celkovou hitovou svůdností. Zkráceně řečeno, pokud budete mít chuť na malinko jiné, ale pořád dostatečně melodické pojetí (power) heavy metalu, může pro vás být tvorba Němců Alpha Tiger správnou volbou.
6,5/10
YouTube ukázka - Comatose

PALANTÍR - Lost Between Dimensions
Palantír je nová kapela ze Švédska. Její tvorba ovšem čerpá evidentní inspiraci na Apeninském poloostrově, konkrétně v Itálii ze spolků jako Highlord, Labyrinth nebo Rhapsody. Nejedná se však o bezduchou vykrádačku, pánové naopak prokazují velké nadání a na debutu „Lost Between Dimension“ přinášejí velmi lahodnou porci symfonického power-speed metalu. Už intro „To Valhalla“ potěší gradací s epicko-hymnickým feelingem, navazující song „Escaping Reality“ pak rovnou znamená vrcholný příspěvek nahrávky, když s úspěchem vábí posluchače na kompoziční, rytmické a hlavně vokální sladkosti, zejména bridge oplývá parádní popovou zpěvností. Hlas Marcuse Oleruda je mimochodem skvělý, charakterově má blízko k Fabio Lionemu. Ani ostatní skladby o mnoho nezaostávají, „War Of The Worlds“ pak přijde s refrénem ala krajané Twilight Force nebo neoklasickými sólovými motivy, což je další oblíbený prvek autorů. Krátké – a skvělé! - intermezzo „The Dark Crystal“ je na něm dokonce vystavěné celé, neodolatelnou roli hraje rovněž v kompozici „Tragicomedy“, která krom toho potěší atraktivně stupňovanými a padajícími vokály. Podobnou dynamikou vibruje svižná chuťovka „Centre Of My Life“ s působivě zklidněnými slokami, sborovou noblesu připomínající zmíněné Rhapsody pak zaslechneme v orientem načichlé epice „Warriors Of The Sun“. Do přední linie spadá také příspěvek „Revival“, ve kterém sólové hrátky jemně našlapují do progresivního území, a proto je velká škoda, že vysoce nastavenou laťku kvality album neudrží po celou hrací dobu a ve svém závěru přece jenom zlehka kompozičně upadne. Předposlední položka „Kings And Queens“ se už „jenom“ pohodově poslouchá, nic moc navíc ale nenabízí, titulní opus pak chtěl evidentně být vrcholným uzavřením díla, zůstává však stát někde v půli, v některých momentech (speed, vyhrávky) baví, v některých ale jenom bezradně tápe. Připočteme-li k tomu ne úplně vyladěný sound, debut Švédů nakonec přece jenom trochu zapadne mezi širší produkci (s lepším soundem by se hodnocení vyšplhalo nejméně o půl bod výš). Pevně však věřím, že si k němu fandové žánru cestu najdou a nenechají se odradit spornými momenty, které navíc v záři většinově povedených písní velmi rychle zanikají.
7,5/10
YouTube ukázka - War Of The Worlds

Petr Štěpnička             


MASTERPLAN

www.masterplan-theband.com

Seznam skladeb:
1. The Chance
2. Someones Crying
3. Mankind
4. Step Out of Hell
5. Mr. Ego (Take Me Down)
6. Still We Go
7. Escalation 666
8. The Time of the Oath
9. Music
10. The Dark Ride
11. Take Me Home

Sestava:
Rick Altzi - zpěv
Roland Grapow - kytara, vokály
Axel Mackenrott - klávesy
Jari Kainulainen - baskytara
Kevin Kott - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 1:03:16
Zvuk: Roland Grapow
Label: AFM Records
Země: Německo
Žánr: power metal

Diskografie:
2003 – Masterplan
2005 – Aeronautics
2007 – MK II
2010 – Time to Be King
2013 – Novum Initium
2017 - PupmKings

Související články

--------------------------------------------------------------

ALPHA TIGER

FB ALPHA TIGER

Seznam skladeb:
1. Road to Vega
2. Comatose
3. Feather in the Wind
4. Singularity
5. Aurora
6. To Wear a Crown
7. Vice
8. Welcome to Devils Town
9. My Dear Old Friend
10. If the Sun Refused to Shine
11. The Last Encore

Sestava:
Benjamin Jaino - zpěv
Peter Langforth - kytara
Alexander Backasch - kytara
Dirk Frei - baskytara
David Schleif - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 53:48
Země: Německo
Žánr: heavy/power metal/hard rock

Diskografie:
2011 - Man or Machine
2013 - Beneath the Surface
2015 - iDentity
2017 - Alpha Tiger

Související články

--------------------------------------------------------------

PALANTÍR

FB PALANTÍR

Seznam skladeb:
1. To Valhalla
2. Escaping Reality
3. War Of The Worlds
4. The Dark Crystal
5. Revival
6. Warriors Of The Sun
7. Tragicomedy
8. Centre Of My Life
9. Kings And Queens
10. Lost Between Dimensions

Sestava:
Marcus Sannefjord Olkerud - zpěv
Fredrik Erixon-Enochson - kytara, baskytara, klávesy, orchestrace
E-man Lindberg - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 54:17
Země: Švédsko
Žánr: melodický symfo-power-speed metal

Diskografie:
2017 - Lost Between Dimensions

Související články - Powermetalové novinky roku 2017


Vydáno: 14.10.2017
Přečteno: 4651x




počet příspěvků: 16

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Masterplanměli solidní...14. 01. 2018 15:15 b.wolf
Za málo, díky za...3. 01. 2018 9:18 Pagan
PalantírPalantír jsem...3. 01. 2018 2:38 vn
Ale pochopil,...15. 10. 2017 20:56 orre
Ferdu z Čech...15. 10. 2017 20:01 Ferda


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10048 sekund.