RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...

RAGE - Afterlifelines
Nikde není psáno, že se to musí poslouchat...

MONTROSE - Montrose
z dílny hard rocku. Debutní fošna je skvělá,...

RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10

MONTROSE - Montrose
Montrose je fenomenální kytarista, jeho kytara...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Oproti předešlému zápisu "Talviö" jde samozřejmě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DREAMSHIFT - Seconds

Nenechat si do vytváření svého díla nikým kecat a nemoci se opřít o žádné spoluhráče, to je výsada a strast jednočlenných projektů. Jedním takovým je debutující Dreamshift z Německa, který se vydal moderní, post-blackmetalovou cestou ve stylu Oathbreaker nebo Deafheaven. Za nekoncertujícím projektem Dreamshift stojí Frank Riegler, který se nechává inspirovat mnoha hudebními žánry (mimo jiné třeba i technem) a který zároveň s tímto počinem nastartoval další svůj jednočlenný projekt Nemus, jež se stejně jako Dreamshift orientuje na atmosférický black metal, avšak v klasičtějším pojetí. Jak tedy zní Frankovo modernější a experimentálnější pojetí žánru?

Na zpočátku minimalistické kytarové brnkání se postupně s kousavým vokálem přivalí neprostupná blacková stěna, aby se vše opět hodilo do klidu, dostalo se na mluvený přednes a následně se smršť navrátila, zatímco je vše vsazeno do detailně zpracovaného postového rámu. Takto posluchače vítá úvodní „Flowers“, na kterou navazuje rozmanitá „Growing Up“, která v útocích agresivních vpádů na poklidné úseky pokračuje. Tímto způsobem se kreslí atmosféra, která koresponduje s názvem skladby, tedy s výbušnými manýry v období dospívání. Na klavírem podložený proslov „Everything“ navazuje zajímavá kombinace blackového skřípáku a optimisticky poletujícího instrumentálního podkladu v „Remember“, která je o tom, co zde po autorově smrti zbyde.

Na optimistické rytmy se ovšem v následující „Circles“ zcela zapomene, poněvadž kytarová hra tu zní, jako by plula pod těžkými, temnými plachtami, které čelí životu nebezpečnému blastbeatovému vlnobití, čemuž i odpovídá název další skladby „Dark Blue“. V této instrumentální položce se už ale nepluje, nýbrž utápí v černočerných hlubinách deprese. Možnost vychutnávat si o něco procítěnější, táhlé vokály – které jdou ruku v ruce s všeobjímající příkladnou atmosférickou zvukomalbou – poskytuje melodická „Bright Eyes“. Se skladbou „Just Like Rain“, která vypráví o nevůli být součástí robotického světa, se pomyslné dveře za „Seconds“ uzavírají. Jenže ono se toho na celé nahrávce událo tolik, že klíč k ní jen tak lehce zahodit nepůjde.

U Dreamshift se jemné melodie roztřišťují o pevné kytarové stěny, jež tu a tam schytají pěknou přeháňku pichlavých blastbeatových krup. A ani nejde hned poznat, že za vším stojí jeden člověk. „Seconds“ je silná deska se silnou atmosférou a jak milovníky post-blacku, tak možná i širší okruh fanoušků tento projekt z nedalekého Bavorska přinejmenším mile potěší, ne-li nadchne.

Peťulín             


FB DREAMSHIFT

YouTube ukázka – Growing Up

Seznam skladeb:
1. Flowers
2. Growing Up
3. Everything
4. Remember
5. Circles
6. Dark Blue
7. Bright Eyes
8. Just Like Rain

Sestava:
Frank Riegler – všechny nástroje

Rok vydání: 2017
Čas: 43:59
Label: STF Records
Země: Německo
Žánr: atmosférický post-black metal

Diskografie:
2017 – Seconds

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.10.2017
Přečteno: 1836x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11961 sekund.