ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AUGUST BURNS RED - Phantom Anthem

August Burns Red jedou. Dva roky jsou v hudebním průmyslu poměrně krátká doba, ale kapela z Pennsylvánie se s železnou pravidelností právě co dva roky vytasí s novým albem. A tak jakmile se pořádně naposlouchalo „Found in Far Away Places“ a odjelo se turné, už se pomalu začalo vnadit na „Phantom Anthem“. A i když jde už o sedmý kousek během dvanácti let, nedá se říct, že by se dostavila únava materiálu. Ba právě naopak.

Vývoj kapely šel hodně dopředu v roce 2009, kdy světlo světa spatřilo album „Constellations“. Najednou se z reproduktorů ozývaly i jiné nástroje, rozmanitější aranže a více či méně si August Burns Red pohrávali s myšlenkou, že přímočarý metalcore je ten tam. V podstatě od té doby se tento přístup kapely variuje v dalších deskách a vše vykrystalizovalo v až téměř experimentální placku „Found in Far Away Places“, jejíž doména byla v obrovské diverzitě jednotlivých stylů a žánrů. Někdo výraznější odklon kvitoval, někomu zase přílišné experimenty (zejména tedy předlouhé mezihry) nevoněly. Každopádně novinka „Phantom Anthem“ míří svou náladou a provedením zpět někam 5-6 let zpátky, kdy se sice již experimentovalo, ale na druhou stranu se čert držel svého kopyta.

Časy „Messengers“ jsou zřejmě již dávno pryč, ale v posledních letech vybroušený styl „technického metalcoru“ nabízí mnohem širší využití a práci s písničkovou strukturou. Na nové desce je sympatické, že kapela se z experimentálních vod vrátila zpátky na zem a zároveň si zachovala svou novou tvář. Tolik káraným mezihrám se dostalo výraznější péče a hlavně se jim v kontextu písně dostalo mnohem relevantnější pozice (např. „The Frost“ nebo „Coordinates“). Songwriting je zřejmě jeden z nejlepších, co kdy kapela vytvořila (hříchem by bylo nezmínit geniální kytarové vyhrávky). Písničky se plynule přesouvají od jednoho motivu k druhému, přičemž se naštěstí nezapomíná na doménu kapely – těžkotonážní riffáž a breakdownové vsuvky. Nechybí zvolnění, výrazná basa nebo různé polohy growlu včetně příspěvku Davida Davidsona, který se vytáhnul i v práci s kytarami („Lifeline“). Výsledný mix je možná nejkonzistentnější deskou v historii kapely. Slabá místa se sice najdou, ale ne natolik, aby rušila celkové vyznění nové fošny. Zkrátka a dobře „Phantom Anthem“ jede skvěle od začátku do konce.

Těžko vychválit nějakou písničku nad ostatní. I ta pověstná závěrečná vždy trochu slabší píseň má velmi silné momenty a rozhodně na desce nehraje druhé housle („Carbon Copy“). Jedinou vadou tak může být opět trochu vlažnější první poslech, protože se spousta momentů variuje a síla jednotlivých písní nabere až při opakovaném přehrávání. Najednou je úvodní „King of Sorrow“ smrští, „Quake“ jednou z nejepičtějších skladeb od kapely vůbec a „Generations“ sice nejdelší, ale za to možná nejkomplexnější a nejdospělejší nahrávkou v historii kapely. A přesně tento příměr jde na vrub i celé desky. Komplexnost, dospělost, vyzrálost a přesto stále dravost, inovace a sebereflexe. „Phantom Anthem“ zraje jako víno a pokud „Found In Far Away Places“ inkasovalo osmičku, tady musím dát o jeden kvalt víc.

Radek Neuman             


www.augustburnsred.com

YouTube ukázka - Invisible Enemy

Seznam skladeb:
1. King of Sorrow
2. Hero of the Half Truth
3. The Frost
4. Lifeline
5. Invisible Enemy
6. Quake
7. Coordinates
8. Generations
9. Float
10. Dangerous
11. Carbon Copy

Sestava:
Jake Luhrs - zpěv
JB Brubaker - kytara
Brent Rambler - kytara
David Davidson – basová kytara, vokály
Matt Greiner – bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 53:50
Label: Fearless Records
Země: USA
Žánr: technický metalcore

Diskografie:
2005 – Thrill Seeker
2007 – Messengers
2009 – Constellations
2011 – Leveler
2013 – Rescue & Restore
2015 - Found in Far Away Places
2017 - Phantom Anthem

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 13.10.2017
Přečteno: 4126x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.22045 sekund.