ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BEAST IN BLACK - Berserker

Před dvěma lety byl skladatel, klávesák a kytarista Anton Kabanen odejit z kapely Battle Beast. Dle jeho slov se tomu tak stalo za nejasných okolností, spoluhráči se prostě takto rozhodli a bylo. Fanoušci ale nemusí být smutní, Kabanen, zřejmě hnán emotivním adrenalinem, v podstatě vzápětí nastartoval novou partu Beast In Black, která plynule navazuje na Bojovou bestii, i proto, že Anton měl naskládáno do foroty. Hudebně tak vznikl víceméně totožný spolek, s jednou podstatnější výjimkou, jež se udála na pozici vokalisty.

V tomto ohledu totiž Kabanen projevil mimořádný vyhledávací talent, který by mu mohli závidět přední skauti v NHL. Zlanařil totiž Řeka Yannise Papadopouluse, jenž už dlouhou dobu válí v partě Wardrum, nicméně je pravda, že i navzdory jeho skvělému zpěvu a neméně zajímavé hudbě se zatím těmto Řekům nedaří prorazit do širšího povědomí. Nové angažmá by tomu mohlo teoreticky pomoct, jelikož kolem Beast In Black je mnohem větší marketingový humbuk, k čemuž zásadně pomáhá toho času nejvlivnější vydávající firma Nuclear Blast. Neznalí posluchači by se tedy mohli začít hlouběji zajímat o řeckého pěvce, objevit Wardrum a zjistit tak nečekanou skutečnost. Totiž, že původní Yannisovo působiště je po hudební stránce o poznání zajímavější.

Kabanen určitě nepostrádá jistý kompoziční talent, kráčí však víceméně po povrchu, přičemž se tuto strategii snaží zakrýt všeobecným instrumentálním halasem. To v power metalu samozřejmě není nic neobvyklého, vzpomeňme jenom na nedávnou novinku švédských Bloodbound, problém je v menší chytlavosti Kabanenova rukopisu.Většina skladeb jede ve šlapavém polotanečním rytmu, do něhož je vsazen náležitě výbušný, avšak nikterak pamětihodný refrén. Kladem jsou každopádně nápaditější (nejen) sólové variace, jejichž kořením se staly všemožné synťákové hrátky, kterým řada fanoušků nemůže přijít na chuť, já je naopak vítám a volám po ještě větší metalovo-elektronické fúzi, zhruba ve stylu songu „Crazy, Mad, Insane“, jež se právě díky tomu nejvýrazněji vymyká nad okolní playlistové položky a přináší kýžený punc jedinečnosti.

K obecně chytlavějším momentům dále patří skladba „Blind And Frozen“, jednak proto, že je teprve druhá v pořadí a zmíněná šlapavá disco-rytmika ještě není oposlouchaná, jednak se v ní nejlépe podařilo sladit oslavně spektakulární motivy, včetně fanfárově gradujícího sóla. V takových okamžicích nám možná přijde na mysl nejznámější hitovka švédských Europe (viz navazující kus „Blood Of A Lion“), potažmo Edguy a jejich „Vain Glory Opera“ (hymnický pochod v „Eternal Fire“). Nejdravější příspěvek alba nese titul „Zodd The Immortal“, ten ale pro změnu evokuje Primal Fear, ať už nekompromisním slokovým tahem, tak vzletným refrénem, jehož první část je v podstatě čórkou skladby „Nuclear Fire“. Z toho vyplývá, že ani kompoziční osobitost není Kabanenovou silnou stránkou.

Naštěstí je zde Yannis. Tedy naštěstí…daleko raději bych tohoto mimořádného zpěváka slyšel v nějakém rafinovanějším spolku, kde by byla kvalita hudby (a textů) úměrná jeho hrdlu. Nicméně v Kabanenově područí má alespoň možnost se všemožně vyřádit, a také toho beze zbytku využívá. Je schopen splnit nejvýstřednější přání svého principála, včetně polohy ve zmíněné písni „Blind And Frozen“, kdy zřejmě nechal koule ve studiové šatně, aby se mu podařilo docílit čistě ženského a zase prvotřídního zpěvu. Jindy ječí jako Halford (nebo Scheepers, viz „Zodd The Immortal“), nebo dokáže hladit duši jemným projevem ve vkusné baladě „Ghost In The Rain“. Ta znamená příjemné osvěžení schématického playlistu, jenže stojí až v jeho samotném závěru, takže se nakonec stejně nic moc dramaturgicky nemění. Chtělo by to víc podobně odlišných kompozic, takhle se album pocitově slévá do jednoho nabušeného halasu, po kterém je hlava jako vymetená a duše zeje prázdnotou.

Petr Štěpnička             


www.beastinblack.com

YouTube ukázka - Blind and Frozen

Seznam skladeb:
1. Beast in Black
2. Blind and Frozen
3. Blood of a Lion
4. Born Again
5. Zodd the Immortal
6. The Fifth Angel
7. Crazy, Mad, Insane
8. Hell for All Eternity
9. Eternal Fire
10. Go to Hell
11. End of the World
12. Ghost in the Rain

Sestava:
Yannis Papadopoulos - zpěv
Anton Kabanen - kytara, vokály
Kasperi Heikkinen - kytara
Mate Molnar - baskytara
Sami Hänninen - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 51:09
Produkce, mix: Anton Kabanen
Label: Nuclear Blast
Země: Finsko
Žánr: pompézní power metal

Diskografie:
2017 - Berserker

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.12.2017
Přečteno: 7501x




počet příspěvků: 13

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Nově vypuštěná...25. 01. 2019 13:33 htaedas
Jsem na tom...7. 12. 2018 13:41 htaedas
2 htaedas: Já jsem...7. 12. 2018 13:22 Avram
Nové heavy disco...7. 12. 2018 10:02 htaedas
ZlínVracím se z...9. 03. 2018 23:05 Jaromír Dušek


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.14931 sekund.