19.01.2019
MALEVOLENT CREATION
Jedna z ikon světového death metalu vydala studiovku s ..více

18.01.2019
STEEL ENGRAVED
Jaké bude nové eponymní album německých STEEL ENGRAVED, ..více

18.01.2019
ACT OF GOD
Liberečtí ACT OF GOD mají na březen nachystané nové ..více

18.01.2019
IMPELLITTERI
Na svém posledním albu "The Nature Of The Beast" ..více

18.01.2019
ELUVEITIE
Novinka od švýcarských folkáčů ELUVEITE "Ategnatos" ..více

17.01.2019
ALTHEA
Italská kapela, která ve své tvorbě kombinuje prvky ..více






Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Když jsem v loňském roce slyšel Brichta zpíva ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Myslím, že většina fanoušků Brichty má rád ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Jak v souvislosti s popsanou kritikou vnímat repo ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
O tom, že fanoušci nepříjmou, když kapela zm ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Jasný, ale Brichta žije v domnění, že všichn ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
Pokud jde o Aleše, podle mě by udělal nejlépe ..

Redaktorská bilance roku 2018 - František Šafr
S Brichtou souhlasím! Pár slov by neškodilo. Ab ..

GALDERIA - Return Of The Cosmic Men
Podobnost s Freedom Call? Přirozeně. Jenže tihl ..

JON SCHAFFER´S PURGATORY - Purgatory
Co si o tomhle počinu myslíš ty Pepsi? ..

JON SCHAFFER´S PURGATORY - Purgatory
Tiez sa mi to paci, iste nic svetoborne, ale dobre ..




Za poslední měsíc:
Redaktorská bilance roku 2018 - Pagan
1520x

Redaktorská bilance roku 2018 - Pepsi Stone
1257x

Redaktorská bilance roku 2018 - Veronika
998x

Redaktorská bilance roku 2018 - Supermartonátor
903x

METAL CHURCH - Damned If You Do
897x

ZÁVIŠ - Jak šla léta u starýho kokota...
850x



25.01.2019
ZÁVIŠ, ČERSTVĚ NATŘENO ..
JIHLAVA - Brick Bar, začátek od:20:00, vstupné: 150,-Kč

01.02.2019
NAHUM, INNERSPHERE, PURNAMA, MURDER INC..
PLZEŇ - DIVADLO POD LAMPOU, začátek od:19:00, vstupné: 200

02.02.2019
NAHUM, INNERSPHERE, PURNAMA, BAJONET..
PRAHA - NOVÁ CHMELNICE, začátek od:19:00, vstupné: 200



článků celkem: 6756
recenzí: 5500
reportů: 542
rozhovorů: 364













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


MANIC STREET PREACHERS - Resistance Is Futile

Takže dlouhodobý odpočinek nebo dokonce rozpad, o čemž se spekulovalo, se nekoná… Místo toho, po čtyřech letech, což je nejdelší pauza mezi deskami v kariéře této sympatické trojice z Walesu, přichází ke slovu nová deska. A s ní vyvstává i otázka, jestli svět potřebuje skutečně nové album Manic Street Preachers. Kapely, která sice udělala v prvních letech své kariéry docela slušný stylový veletoč, kdy jasně definovala svou tvář na budoucí léta, ale zároveň kapely, která za posledních deset let nedokázala úplně přesvědčit a nabídnout hudbu, která by byla srovnatelná s jejich nejlepšími deskami. Jistě, „Postcards From The Young Man“ a „Rewind The Film“ byly velmi slušné desky, ale přece jen ve zkoušce časem neobstály tak, jako třeba „Everything Must Go“ a „This Is My Truth Tell Me Yours“.

A to vlastně nemusíme mluvit ani o tom, že každá dobrá deska z poslední doby byla vyvážena horší kolekcí, která jako kdyby chtěla naznačit, že Manic Street Preachers jsou už vyčerpanou kapelou. Vždyť jako jasný příklad mohou sloužit vcelku nepovedená alba „Send Away The Tigers“ a „Futurology“ a o absolutně nejhorší položce v diskografii kapely, podivné „Journal For A Plague Lovers“ ani nemluvě. Proč by tedy měl od novinky „Resistence Is Futile“ člověk čekat nějakou bombu? Možná proto, že s něčím takovým Manic Street Preachers dokázali vždycky překvapit. Když už se myslelo, že jsou na dně, dokázali se od něho odrazit a přijít se skutečně dobrou, neřkuli skvělou deskou. Ale mají takovou sílu ještě v roce 2018, po třiceti letech kariéry?

Manics nejsou dnes tak politicky vyhranění a bouřliví jako v dobách svých začátků s debutem „Generation Terrorists“, ani tak hitoví a melancholicky zasnění jako na konci devadesátých let, kdy dosáhli největší slávy. Ale jedno jim zůstalo. Schopnost napsat dobré skladby a zúročit je ve svůj prospěch. A právě tohle se jim povedlo na novince. Ne beze zbytku, ne dokonale, protože taková „Resistance Is Futile“ není. Ale minimálně Manics předkládají lepší práci než na minulé „Futurology“. Stylově na ni sice navazují, ale stále silněji je na kapele znát, že pomalu začíná rekapitulovat svou kariéru a proto k překvapení můžeme na novince dokonce slyšet i odkazy na debut „Generation Terrorists“ nebo dokonce kultovní „The Holy Bible“, nejtvrdší a nejtěžší desku, jakou kdy tahle parta z Cardiffu vydala. To ale byla jiná situace, to s nimi byl ještě Richey James…

Hlavní síla novinky nespočívá v tom, že by nabízela byť sebelepší pohledy do minulosti (objevná tahle deska pochopitelně není), ale v tom, že nabízí dobré skladby. Přestože úvodní „People Give In“ jako kdyby rozjížděla album velmi opatrně a nenápadně, se singlovou „International Blue“ se ukazují současní Manics v plné síle. Najednou jsou zpět se svou někdejší hitovostí, jiskřivostí a originalitou, že ani nevadí trochu té nepůvodnosti. Takových míst je na desce více. Kupodivu mezi ně nelze až tak úplně řadit další singly „Distant Colours“ a „Dylan & Caitlin“, které sice svou kvalitu mají, ale kompozice jako „Liverpool Revisited“ a „Sequels Of Forgotten Wars“ a „Hold Me Like A Heaven“ jsou přece jen o fous silnější. Právě v nich se ukrývá síla současných Manic Street Preachers, kteří jsou pro letošek trochu tvrdší než bylo v poslední době zvykem.

Tento trend určuje spíše konec desky, kdy zejména „Broken Algorithms“ vytasí ostrý riff jak z punkových začátků a její duch se pak ubírá trochu i ke zmíněné „The Holy Bible“, tedy k místům, na které zdánlivě Manics už dávno zapomněli. I „Songs For A Sadness“ působí trochu nepřístupnějším dojmem a i když závěrečná „The Left Behind“ končí smířlivými tóny, neklidný pocit ze závěru desky přetrvává. Je to dobře nebo špatně? To už záleží na posouzení každého poslcuhače… Je to především trochu nečekané.

Celkově se ale rozhodně dá říct, že na „Resistance Is Futile“ se nachází Manics ve své lepší hodince. Pokud bychom si měli jejich desky rozdělit na dvě poloviny, ty skvělé a ty průměrnější, bude novinka náležet spíše k té první půlce. Není to sice jejich nejlepší deska, ale rozhodně má v sobě více síly, než předchozí počin nebo věci z druhé poloviny minulé desetiletky.

Pepsi Stone             


www.manicstreetpreachers.com

YouTube ukázka - International Blue

Seznam skladeb:
1. People Give In
2. International Blue
3. Distant Colours
4. Vivian
5. Dylan & Caitlin
6. Liverpool Revisited
7. Sequels Of Forgotten Wars
8. Hold Me Like A Heaven
9. In Eternity
10. Broken Algorithms
11. A Song for The Sadness
12. The Left Behind

Sestava:
James Dean Bradfield - zpěv, kytara
Nicky Wire - baskytara
Sean Moore - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 46:09
Label: Columbia
Země: Velká Británie
Žánr: alternative rock

Diskografie:
1992 - Generation Terrorists
1993 - Gold Against The Soul
1994 - The Holy Bible
1996 - Everything Must Go
1998 - This Is My Truth Tell Me Yours
2001 - Know Your Enemy
2004 - Lifeblood
2007 - Send Away The Tigers
2009 - Journal For Plague Lovers
2010 – Postcards From A Young Man
2013 - Rewind The Film
2014 - Futurulogy
2018 - Resistance Is Futile

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.05.2018
Přečteno: 724x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2019     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1638 sekund.