Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




INSOMNIUM - Shadows of the Dying Sun

Po přesedlání k velkému labelu Century Media a po vydání „One for Sorrow“ postihla kapelu dodnes jediná zásadní změna v sestavě. Člen dalšího předního melodeathového finského spolku Omnium Gatherum, Markus Vanhala, přebírá post kytaristy od Ville Vänniho (větší prioritou než koncertování pro něj bylo jeho zaměstnání). S touto změnou jako by Insomnium polila skladatelská živá voda a po tři roky starém (slabším) počinu opět zažehli motory tvořivosti.

Na předchozí desce „One for Sorrow“ se něco jako drajv nešťastně topilo v melodiích. Na „Shadows of the Dying Sun“ se stylově či náladově vůbec nic nemění, avšak s tím rozdílem, že tentokrát to finské kvarteto nepřehnalo s podbízivostí a svůj um pro silné melodie dokázalo zužitkovat tak, aby ona síla o něčem byla a aby fungovala. I o „Shadows of the Dying Sun“ hovoříme jako o desce stojící na mnoha a mnoha melodiích, jenomže ty se ve srovnání s předchozím albem otravně neopakují, a tak nemají tendenci člověka rozčilovat. Jak již bylo zmíněno, „Shadows of the Dying Sun“ do sebe pojmula velké množství materiálu, jenž má dostatečnou sílu na to, aby posluchače do sebe perfektně vtáhla (a ne se melodiemi opilá potácela, jak tomu bylo u předchůdkyně). Čisté zpěvy Ville Frimana tu jsou užity hojněji než dříve, a tak se už napevno stávají dalším charakteristickým prvkem Finů a je znát, že i pan kytarista si je při nich jistější.

Vysoká laťka insomniáckých inter neklesá ani s „The Primeval Dark“, na které navazuje zřejmě největší (co do popularity, ne úplně tak do kvality) pecka kapely „While We Sleep“. Ty úplně nejlepší chvíle přicházejí v „Black Heart Rebellion“, v níž se střednětempá nálada alba uvrhne do blastbeatující temnější kanonády, již následuje všeobjímající chlad s jednou z nejlepších melodií, jakou u Insomnium můžeme najít, a ta se opět překlene do těžší bubenické jízdy, aby poté následovaly parádní riffy s atmosférou na jedničku s hvězdičkou. Jednoznačně jedna z nejlepších skladeb celé historie Insomnium.

Mezi výtečnou „Black Heart Rebellion“ a dvojici dalších povedených hladových fláků „Collapsing Words“ a „The River“ (hlavně v případě druhé jmenované se jedná o blyštící se skvostný nářez a shodou náhod i o nejdelší skladbu na albu) se vměstnala balada „Lose to Night“, která dává (stejně jako v „The Promethean Song“) jasně najevo, že čisté zpěvy nejsou v žádném případě u Insomnium podřadné a že se s nimi bude do budoucna určitě počítat. Stejně jako za intro, tak ani za závěr se „Shadows of the Dying Sun“ nemusí vůbec stydět, poněvadž titulní hymnická věc se s posluchačem loučí způsobem velice honosným.

Zatímco u předchozích alb se bez větších potíží dalo vypíchnout několik lepších skladeb, tento úkon se v případě „Shadows of the Dying Sun“ jeví jako nemožný. Zato podstatně snadněji se vybírají ty slabší písně, vlastně mám na mysli jen jednu. „Ephemeral“ vyšla o rok dříve na stejnojmenném EP) a v kontextu alba nenabízí nic obzvlášť pohlcujícího ani pozoruhodného, zní provařeně, a ani po stránce lyrické zrovna dvakrát neoslní.

Šesté dílo Finů, jež je produkčně nejbohatší a silou jednotlivých skladeb mezi sebou nejvyváženější, zabodovalo a rovnou se zařadilo vedle zásadní desky „Above the Weeping World“. Jak fanoušci dobře vědí, potom už přišla koncepční „Winter’s Gate“ čítající jednu dlouhou epickou skladbu, která nad už tak velice silnou diskografií (s jedním zaváháním) vytvořila naprostý vrchol žánru. A tak vyvstává otázka, co parta z univerzitního městečka Joensuu chystá napříště...

Peťulín             


www.insomnium.net

YouTube ukázka – While We Sleep

Seznam skladeb:
1. The Primeval Dark
2. While We Sleep
3. Revelation
4. Black Heart Rebellion
5. Lose to Night
6. Collapsing Words
7. The River
8. Ephemeral
9. The Promethean Song
10. Shadows of the Dying Sun

Sestava:
Niilo Sevänen – zpěv, baskytara
Ville Friman – kytara, čistý zpěv
Markus Vanhala – kytara
Markus Hirvonen – bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 56:43
Label: Century Media Records
Země: Finsko
Žánr: melodický death metal

Diskografie:
2002 – In the Halls of Awaiting
2004 – Since the Day It All Came Down
2006 – Above the Weeping World
2009 – Across the Dark
2011 – One for Sorrow
2014 – Shadows of the Dying Sun
2016 – Winter’s Gate

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.07.2018
Přečteno: 2366x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0999 sekund.