ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Powermetalové novinky roku 2018 - část VI. - kapely MILLENNIAL REIGN, TEMPER a WALLS OF BABYLON

MILLENNIAL REIGN - The Great Divide
Americká kapela Millennial Reign vydala před třemi lety desku "Carry The Fire ", kterou jsem neocejchoval příliš pochvalnými přívlastky. Jenže uplynul nějaký čas a pánové se evidentně pochlapili. Jednou z hlavních změn je personální výměna na několika pozicích (na svém místě zůstal pouze kytarista a zakládající člen Dave Harvey), včetně vokální, když Jamese Guesta nahradil velmi dobrý Travis Wills, zásadním hybatelem pro pro lepší vnímání aktuální hudby se ale stal posun kompoziční, kdy tvorba Amíků nebaví jenom fragmentově, ale víceméně plošně v rámci celého alba. Sice se ani tentokrát nedostáváme na úroveň nezapomenutelného studiového příspěvku, oproti neslanému nemastnému předchůdci jde ovšem pořád o velký progres. Navíc autoři částečně ustoupili z hardrockových pozic a tím pádem konečně kopírují obrysy žánrů, kterými se oficiálně zaštiťují, tedy melodický metal a power. Kdyby pak k uvedeným škatulím přidali kolonku „symfo“, jádro reality by zůstalo rovněž nedotčeno. Synťákové smyčce velmi výrazně prostupují obsahem tohoto alba a stávají se podstatným stavebním kamenem jednotlivých songů, mnohdy až v honosně nadýchaném balení ala Royal Hunt (např. songy "Till The End" a "The Days The Soon Stood Still"). Bohaté smyčce v dramaticko-soundtrackovém podání prostoupí již intro "The Genesis", skladba "Break The Tide" pak přidá ostré riffy a několik progových pasáží. Ještě o kousek lépe si vede další píseň "More Than Scars", kde na úvodní syntetické tanečky navážou libovzučné pěvecké linky, jež postupně vystoupají až do rozvážně taženého refrénu. Skladba "Imagine" zahraje na temnější strunu (i za využití působivých popěvků), symfonie opět připomenou filmovou tvorbu, v refrénu pak nastolené atmosféře zakontrují svobodomyslně uvolněné vokály. Na daný formát navazují také další písně, přičemž kvalita zůstává na slušné úrovni, drobnou výjimku tvoří snad jen nikterak zábavný, navíc hojně opakovaný refrén v položce "In Your Silence", potažmo titulní opus, kde vedle našláplé instrumentace (dočkáme se dokonce thrashmetalových riffů) zazní spíše průměrné vokální linky. I tak ale zůstává platné trvzení z úvodu, tedy že novinka Amíků znamená jednoznačný a hlavně sympatický autorský posun kupředu.
7/10
YouTube ukázka - Break The Tide

TEMPER - Break The Rule
Tuzemská parta Temper nabízí hudebnímu světu ípíčko „Break The Rule“. Na něm je k nalezení trojice skladeb, jež svojí podstatou zasahují zajímavý nadžánrový prostor, samotnými muzikanty vyjádřený škatulí „power-metalcore“. Melodičtější z dvojice uvedených žánrů zde zastupuje celkově dynamická stavba písní, případně velká řada kytarových vyhrávek a sól, moderní kategorii pak zaslechneme v ostrých riffech nejednou brousících thrash´n´groovemetalové hrany, případně v temnějších odstínech některých pasáží, nejsilněji zastoupených v songu „Solidity“. Stylová polarita probíhá také v rovině zpěvu, když čistému projevu Jitky Vernerové kontrují harshové vokály kytaristy Břetislava Vernera, ten však vedle své nadanější kolegyně působí trochu jako chudý příbuzný. Je to trochu škoda, jelikož právě se zpěvy si autoři dávají velkou práci, různě je polohují a vrství, chtělo by to však lepšího zástupce screamu (za úvahu by možná stálo i plnokrevné přepnutí do growlingu). Jistou kvalitativní diferenci nalezneme rovněž v rovině hudební, ve které proti sobě stojí nápady dobré i průměrnější. Nejlépe si z celkového pohledu vede titulní kus „Break The Rule“, kterým prostupuje aktivně trylkující kytara, jež sólově podtrhne líbivé sloky i dobrý refrén. Navazující položku „Rising Up“ proříznou thrashové riffy, jejich ostří je však malinko otupeno celkově slabším zvukem nahrávky (oproti předešlému "zkušebnímu" demu kapely jde ale pořád o mílový technický krok kupředu). Již zmíněný kus „Solidity“ pak dojíždí na méně chytlavý refrén, jeho okolí nicméně opět naznačuje kompoziční potenciál a cit pro zajímavě budovanou strukturu písní, jenž dává dobré vyhlídky pro věci budoucí. Obstojný kariérní start s jednou velmi dobrou skladbou a prozatím spíše tušenými klady ve zbylých dvou, tím je EP „Break The Rule“ broumovského spolku Temper.
6/10
YouTube ukázka - Break The Rule

WALLS OF BABYLON - A Portrait of Memories
Novinka této italské kapely patří mezi alba, jejichž první poslech dává jasně na srozuměnou, že se zde nebude jednat o žádné hudební diletanty a že je na místě věnovat slyšeným tónům pozornost, jakkoli bude zároveň potřeba více času, aby skladatelské pupeny dostaly dostatečný prostor k plnohodnotnému rozvití a vyvinutí. Při dalších posleších se pak toto působivé představení začne opravdu odehrávat, i když možná ne celoplošně a do detailu u všech písní (alespoň náznak líbivého kvítku je ale patrný u všech deseti počinků tohoto díla). Už na poprvé každopádně velmi slušně navnadí intro „Oblivion“ s působivou elektronicko-pianovou atmosférou. Skladbu „Starving Soul“ nakopnou těžké progové riffy, ty se však brzy rozpustí v tempových zvratech, košaté instrumentaci s vynalézavými sóly a hlavně melodickém zpěvu Valeria Gaoniho, který patří mezi zdatné zástupce vokálního řemesla. Další song „My Disguise“ nasadí po elektronickém startu svižný rytmus, do hry výrazněji vstoupí dvoukopáková hra mistra Marca Barbarossy, působivý kontrast pak opět zajistí progové riffy a melodické pěvecké linky. Položka „Burden“ možná spadá mezi písně s ne úplně rozvitými skladatelskými květy, navazující dvojice skladeb ale tento krátký pocit nedostatku bohatě vynahradí. Jak svižná „Forgotten Desires“, tak pohodovka „Let Me Try“ oplývají výbornými nápady, celkovým šmrncem a uvolněnou atmosférou (ve druhé jmenované kompozici dokonce s příjemným dotykem AOR). Zbývající obsah díla nastolenou pohodu výrazně nepokazí, naopak v písni „Treason“ výrazně zajiskří líbivé melodické vyhrávky a progresivní pasáže se zajímavým smyčcovým podtrhnutím. Opus „My Heaven“ sice znamená poněkud obyčejnější piano-akustický dovětek (a tedy druhý z méně zdařilých příspěvků), což ale nic moc nemění na pozitivním vnímání této desky, u které je každou chvíli patrná skutečnost, že jsme se zde potkali s vyšším skladatelským levelem.
7,5/10
YouTube ukázka - Let Me Try

Petr Štěpnička             


MILLENNIAL REIGN

millennial-reign.bandavista.com

Seznam skladeb:
1. The Genesis
2. Break The Tide
3. More Than Scars
4. Imagine
5. Till The End
6. In Your Silence
7. The Day The Sun Stood Still
8. Behind The Time
9. Wounds In Hand
10. The Great Divide

Sestava:
Travis Wills - zpěv
Dave Harvey - kytara
Neil Bertrand - baskytara
Steve Nichols - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 48:44
Mix a mastering: Ty Sims
Label: Ulterium Records
Země: USA
Žánr: symfonický heavy/power metal

Diskografie:
2012 - Millennial Reign
2015 - Carry The Fire
2018 - The Great Divide

Související články

--------------------------------------------------------------

TEMPER

BZ TEMPER

Seznam skladeb:
1. Break The Rule
2. Rising Up
3. Solidity

Sestava:
Jitka Vernerová - zpěv
Mike Jr. - kytara
Břetislav Verner - kytara, scream
Mesha - baskytara
Bury - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 14:00
Země: Česká republika
Žánr: metalcore/power

Diskografie:
2018 - Break The Rule (EP)

--------------------------------------------------------------

WALLS OF BABYLON

FB WALLS OF BABYLON

Seznam skladeb:
1. Oblivion
2. Starving Soul
3. My Disguise
4. Burden
5. Forgotten Desires
6. Let Me Try
7. Secret Terror
8. Sudden Demon
9. Treason
10. My Heaven

Sestava:
Valerio Gaoni - zpěv
Fabiano Pietrini - kytara
Francesco Pellegrini - kytara
Matteo Carovana - baskytara
Marco Barbarossa - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 50:20
Label: Revalve Records
Země: Itálie
Žánr: progresivní power metal

Diskografie:
2015 - The Dark Embrace
2018 - A Portrait of Memories

Související články:
Powermetalové novinky roku 2018


Vydáno: 28.05.2018
Přečteno: 2128x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1076 sekund.