ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SKOGEN - Skuggorna kallar

Novinky švédské společnosti Nordvis (orientující se z převážné většiny na black metal) se vyplatí sledovat, poněvadž tato stáj zajišťuje velice zajímavé hudební zážitky (viz Grift nebo Fedrespor), a ani v případě jejich krajanů Skogen nehrozí přešlap vedle. V souvislosti s pátou fošnou Švédů zaujme hned na první pohled pojítko s minulostí, novinka „Skuggorna kallar“ (v překladu „stíny volají“) totiž dostala jméno po druhé skladbě z debutu „Vittra“ z roku 2009. Samotný název Skogen neskrývá žádné složitosti, Švédové se pojmenovali jednoduše jako „les“ a hrají progresivní black metal s folkovou příměsí, ponořený do chladné epické atmosféry s nádechem Bathory, kterým mohou oslovit fanoušky svých krajanů Vintersorg nebo sousedních Borknagar či Enslaved. Avšak ze jmenovaných spolků jsou černému kovu nejvěrnější právě Skogen.

K pozitivním stránkám „Skuggorna kallar“ patří zvuk, který není zbytečně přehulený a který dává každému ze zúčastněných nástrojů dostatečný prostor. Přestože nahrávka nepostrádá potřebnou blackovou syrovost, nepotýká se s garážovým soundem, ba naopak zní velice vyspěle. Inženýrská práce tedy proběhla na výbornou, podařilo se totiž najít jakýsi středobod, v němž nástroje netvoří jednu hlukovou stěnu a zároveň výsledek není bezcitně vyčištěn do bezduché sterility. K tomu přičtěme již vzpomínanou věrnost black metalu, ta je cítit jak z hladových vokálů s lyrickým obsahem z větší části ve švédštině a z té menší v angličtině, ledově chladných samplů a bodavých kytarových riffů, krásným příkladem tohoto nesvatého spojení budiž „När solen bleknar bort“. Protějšek k vyhladovělým vlčím řevům tvoří melodické čisté zpěvy, kteréž zastupují společně s akustickými nástroji folkovou stránku materiálu. Do atmosféry nejvýrazněji vyčnívají vedle zmiňované „När solen bleknar bort“, s pěkným kytarovým nájezdem, hlavně promluva „Omen“, jež vás odnese doprostřed hustého tmavého lesa, téměř devět minut dlouhá temná bathoriovka „Beneath the Trees“ (kultem Bathory silně zavání také „Det nordiska mörkret“ a „Frostland", v tomto směru by si Skogen mohli podat ruku s Ereb Altor) a druhá nejdelší věc na albu „The Funeral“.

Skogen neobětují svou lásku k černému kovu ve prospěch progresivního experimentování a to je v jistém ohledu jejich velké plus. Fanouškům folk/black metalu s organickým soundem, který svou inspiraci jak pro instrumentální, tak i pro lyrickou složku hledá v přírodě a který zní velmi důstojně, lze tyto Švédy a jejich pátou řadovku v pohodě doporučit.

Peťulín             


FB SKOGEN

YouTube ukázka – När solen bleknar bort

Seznam skladeb:
1. Det nordiska mörkret
2. När solen bleknar bort
3. Nebula
4. Omen
5. Frostland
6. The Sun`s Blood
7. Beneath the Trees
8. The Funeral

Sestava:
Joakim Svensson – zpěv, kytara, baskytara
Mathias Nilsson – zpěv, kytara, baskytara, klávesy
Jonathan Jansson – kytara
Linus Larsson – bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 41:20
Label: Nordvis Produktion
Země: Švédsko
Žánr: folk/black metal

Diskografie:
2009 – Vittra
2011 – Svitjod
2012 – Eld
2014 – I döden
2018 – Skuggorna kallar

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.06.2018
Přečteno: 1785x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08822 sekund.