ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Nils Patrik JOHANSSON - Evil Deluxe

Švédský zpěvák Nils Patrik Johansson patří mezi vokalisty s tak specifickým hlasovým zabarvením, že bychom jej byli schopni poznat i při pouhém zakašlání. Jeho charismaticky nakřápnuté hrdlo je či bylo hnacím pohonem několika spolků, z těch nejznámějších jmenujme Civil War, Astral Doors či Wuthering Heights. Nyní přichází na svět další počin s Johanssonem v čele, tentokrát dokonce první sólový, na nějž si Nils dělal choutky plných deset let. Otázkou bylo, zdali se do tohoto projektu švédský zpěvák pouští z důvodu vlastních hudebně specifických ambicí, nebo za vším stojí prozaická touha vydání nosiče čistě pod svým jménem.

Jak se ukáže již brzy po prvních tónech alba, správně je varianta „B“. Nils na sólovém debutu ani v nejmenším nevybočuje ze žánrových nebo dokonce metalových mantinelů a každá ze zde nabízených písní by mohla figurovat na playlistech kteréhokoli z výše uvedených spolků. K těm musíme pro pořádek přidat také další Johanssonovu partu Lion´s Share, ve které vedle Nilse figuruje Lars Chriss, jenž švédskému zpěvákovi vypomohl jako kytarista a producent i na tomto albu (na bicí mimochodem hraje Nilsův syn Fredrik). Po krátkém, hororově laděném intru „Baal“ tedy vyrukuje pro Patrika typický heavy-powermetalový marš, jelikož však zůstala přítomna autorská zručnost či dobrý zvuk, nic špatného se neděje, naopak Nilsovi příznivci se můžou začít radovat z další povedené nahrávky, kterou obdařil svým jedinečným hlasem. Úvodní titulka nastolí pro album nejběžnější šlapavé tempo, do nějž se prolínají hravé a v případě této písně až pirátsky skočné motivy. Zaslechneme i podporu kláves, které budou v průběhu celé nahrávky plnit nikoli dominantní, ale přesto vysoce účinnou funkci, výjimkou nebudou ani v první skladbě rovněž slyšitelné ostré pochodové riffy (jakkoli zrovna zde v jedné fázi pánové bohapustě vykrádají Metallicovský hit „Master Of Puppets“).

Popěvky navazující položky „Estonia“ nás přenesou až k Baltskému moři, hymnicky laděný refrén poté doprovodí sólo kombinující progové i melodické prvky. Skladba „Gasoline“ pobaví ještě více, a to dynamickou stavbou, vzdušným chorusem a líbivými vyhrávkami. Můžeme ji zároveň postavit na start vrcholné části playlistu, kdy jsou za sebou seřazeny tři nejchytlavější kompozice vůbec. Ta druhá nese název „How To West Was Won“ a její skladatelské vítězství zastupuje především nadýchaně zpěvný refrén, posléze proběhne i vyklidněná vokální nástavba v souladu s titulem songu spolehlivě evokující boje Jihu proti Severu. Posledním zástupcem vrcholné triády je kus „September Black“ s přitažlivě rychlým tempem a svůdným, klávesovým vánkem nadnášeným refrénem.

Pochodové rytmy v písni „Kings And Queens“ oproti tomu nepřijdou s ničím výjimečným, refrén se dvakrát nepovedl a skladba chvílemi až příliš „vybírá“ Diovu klasiku „Holy Diver“. Více k průměru spadá také temnější příspěvek „Circle In The Sky“, částečně i méně osobitý rock´n´rollový počinek „Burning“, ten ale nad vodu nakonec vytahuje svižná energie, silný riff či výborné sólo. Atraktivní vícehlasy, vyhrávky, krátkodobé zrychlení nebo hostující Chris Boltendahl osvěžují song „Metalhead“, autorským šmrncem či hbitými frázemi jiskří „Dark Evolution“, povedený opus „A Waltz For Paris“ pak v souladu s názvem prostupují valčíkové rytmy a atmosféra jakoby vypadlá z francouzského Montmartru. Nils Patrik se svými kamarády stvořil sólovku, která jeho pověsti ostudu ani v nejmenším nedělá, naopak ji potvrzuje a fanouškům nabízí několik výborných a pamětihodných kompozic.

Petr Štěpnička             


FB Nils Patrik JOHANSSON

YouTube ukázka - Evil Deluxe

Seznam skladeb:
1. Baal
2. Evil Deluxe
3. Estonia
4. Gasoline
5. How the West Was Won
6. September Black
7. Kings and Queens
8. Burning
9. Metalhead
10. Circle in the Sky
11. Dark Evolution
12. A Waltz for Paris

Sestava:
Nils Patrik Johansson - zpěv
Lars Chriss - kytara
Fredrik Johansson - bicí
Chris Boltendahl - zpěv
Fredrik Bergh - kytara
Kay Backlund - kytara
Anuviel - klávesy
Andy Loos - baskytara
Marcus Bengts - baskytara

Rok vydání: 2018
Čas: 57:31
Produkce: Chris Larss
Label: Metalville
Země: Švédsko
Žánr: heavy-power metal

Diskografie:
2018 - Evil Deluxe

Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.06.2018
Přečteno: 4043x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Asi je to o zvyku....11. 06. 2018 22:29 Luiz
NPJHudebně dobré,...9. 06. 2018 6:07 Petronius
Recenzent nemá...8. 06. 2018 21:09 htaedas
Tohodle zpevaka...8. 06. 2018 18:26 adrian
méně osobitý...8. 06. 2018 12:55 Ferda


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.18546 sekund.