ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MENTOL (ALCHEMIST) - Dělejte to, co vás baví, buďte sami sebou a nenechte si diktovat, co máte dělat.

Svěř nám všechna svá tajemství, jestli se chceš cítit bezpečně, Dej nám svou mysl a duši a čeká tě prima život… V hodnocení loňského alba svérázné mostecké kapely Alchemist jsem doporučoval nevydávat se jeho prozkoumávání bez seznámení se s textovým obsahem, neboť bez jejich znalosti může tahle muzika ztratit jeden velmi důležitý rozměr. Ty ostatní rozměry a aktuální informace přináší vrchní alchymista, zpěvák a kytarista Mentol.

Počítám-li správně, Alchemist oslavili v loňském roce dvacetiletku svého působení a to vůbec nemluvím o tom, že se hlásíte ke svým kořenům zapuštěným ještě o čtyřista let zpět. Takže jak tedy je to vlastně s tou vaší historií, které události v životě Alchymisty považuješ za nejdůležitější?
Zdravím všechny čtenáře vašeho webzinu a dovol, abych Tě na úvod trochu poopravil. Alchemist loni oslavil desetileté trvání své současné inkarnace, v této podobě tvoří své lektvary od roku 2007. Původní jeho vtělení se na této planetě ale opravdu vyskytlo již během vlády císaře Rudolfa II. pod jménem Edvard Kelley. Alchymistův příběh jsme měli potřebu textově zpracovat již na našem prvním albu „Disaster Area“ (2007), které bylo jakýmsi rozloučením s předchozí čubačí inkarnací a skladba nakonec dala název novému vtělení. Za důležité považuji období let 2011-2014, kdy Alchemist objížděl klubová podia a festivaly převážně v severních Čechách a kdy vznikly lektvary „Alchemy of Rising“ (2011) a „Damnation“ (2014). Od roku 2016 se počíná současná, tedy výhradně laboratorní podoba chemikova vtělení, jejímž výsledkem jsou utrejchy „Fear Business“ (2016) a loňský „S.H.I.T.“.

V nedávném období se Alchemist stali Tvým studiovým projektem, aby se posléze zase stali regulérní kapelou. Byl tenhle stav jen z nouze ctnost nebo jsi na něm našel i nějaká pozitiva, která sis následně přenesl i do fungování kapely?
Alchemist fungoval jako regulérní kapela do roku 2014, kdy jsme domíchali lektvar „Damnation“. Pro vytíženost bubeníka Bradyho v Hellocaustoru a jiné osobní preference Vonyho, jsme se dohodli na tom, že koncertní podobu uložíme k ledu, ale přišlo mi škoda nechávat ležet v alchemické dílně mnou rozpracované lektvary, tudíž je pod názvem ALCHEMIST rozlévám dál.

Jak bys někomu, kdo dosud o Alchemist neslyšel, popsal hudbu, jakou Alchemist tvoří?
Hudbu Alchemist bych definoval jako mix power, thrashe a klasického heavy metalu s občasnými progresivními prvky. Alchemist se prezentuje melodickým zpěvem s anglickými texty. Tématy jsou věci, které nás obklopují a které se nám v životě dějí a které nás štvou. Tedy žádné fantasy a pohádky, jen čistá realita zpracovaná naším úhlem pohledu. Již jsem se dočetl i příměr k dnes již neexistujícím Nevermore, což považuji za velký kompliment.

Koncem loňského roku vydali Alchemist sedmé album „S.H.I.T.“. Můžeš jej čtenářům připomenout a představit?
Název alba je zkratka pro „Safe Home of Information Technologies“. Jedná se o koncept vyprávějící o maníkovi, který podlehl lákání digitálního světa a sociálních sítí, v domnění, že mu to pomůže vyřešit jeho hektický a osamělý život. Záhy ale zjišťuje, že to není úplně to pravé ořechové, neboť zde již nelze rozeznat, co je skutečné a co pouze digitální klam, a proto se rozhodne tuto iluzi skutečného světa opustit a spáchat tak kybersebevraždu, aby nalezl klid ve vlastním srdci a mysli.

Na posledním albu textově vytrvale bloudíte v kyberprostoru a moderní technologie z toho nevycházejí v tom úplně nejlepším světle. Čím Tě oslovilo toto téma pro koncepční album a jaký Ty sám máš vztah k moderním technologiím.
Inspirací pro textový koncept mi byla vlastní zkušenost. Sám na sobě jsem v určité době začal pozorovat, že mě některé digitální hračky začínají pohlcovat místo toho, aby mi sloužily. Tudíž vycházejí některé momenty na albu přímo z mého života a z mého vidění problematiky světa digitálního. Moderní technologie jsou fajn, dokážou člověku hodně pomoc a ulehčit práci, ale průšvih je, pokud se člověk stane závislým a nechá se tím požírat. Při své práci vidím spoustu, zejména mladých lidí, kteří nejsou schopni vydržet třeba ani deset minut bez toho, aby se podívali do mobilu. Co kdyby náhodou je někdo sháněl nebo jim něco chtěl, že? A kyberprostor je pak zahlcen spoustou informací, které ale v podstatě vůbec nic nesdělují. No prostě digi S.H.I.T. !!!

Je pro Tebe tvorba tematicky spojeného alba v něčem jednodušší, než tvorba jednotlivých, vzájemně nesouvisejících písní? Je nějaké další téma, které bys rád zpracoval koncepčně?
Tvorba konceptu je samozřejmě náročnější jednak pro kýženou textovou návaznost a je zajímavější i z hlediska možnosti opakování a přetransformování některých hudebních motivů. To už jsme si ale vyzkoušeli na lektvarech „Alchemy of Rising“ (skladby „Muse I. – III.“) a na „Damnation“ (alchymická trilogie). Teď se to pouze přeneslo na celé album.

Alchemist mají na svém kontě sedm alb, které z nich si doma poslechneš nejradši, které Tvoje hudební vize a nápady charakterizuje nejlépe?
Nedá se říci, že bych některé upřednostňoval, mám rád všechny své děti! (smích). Současnou tvář Alchemist ale asi nejlépe charakterizují poslední dva lektvary „Fear Business“ a „S.H.I.T.“.

Co nějaká představa o osmém albu, už se rýsuje?
Představa už se rýsuje, neb kolem mě se neustále něco děje, to už je prostě život. Takže inspiraci je kde brát. Už mám i vymyšleno, co bude jednotícím tématem, ale to zatím nebudu prozrazovat. Sbírám ingredience a čerpám inspiraci.

V současné době je hodně moderní prezentovat se i formou videoklipů. Ve vašem případě jsem hledal marně, takže jaký vztah Ty sám máš k videoklipům a uvažuješ o tom, že by ses někdy do téhle s Alchemist zapojil?
Pár amatérských klípků máme. Ať už se jedná o halflive video nebo lyric video. Vše ke zhlédnutí na našem webu www.alchemist.cz v sekci ďáblovy obrázky dynamické.

Jak se chystáte na nadcházející festivalovou sezónu, kde vás bude možno vidět? Máš rád festivaly nebo dáváš spíš přednost klubovým akcím?
Festivaly navštěvuju spíše jako divák, vzhledem k tomu, že v současnosti je Alchemist schopen fungovat pouze v laboratorních podmínkách.

Sleduješ domácí hudební scénu, co tě z ní zajímá a baví a s kým by sis rád zahrál na jednom pódiu? Které kapely jsou tvému hudebnímu cítění blízké?
Je toho spousta a je to nejen metal. Hodně mě baví například Insania, Masters Hammer, hlavně po textové stránce. Mostečtí Deathstar a Diversity. Za naší špičku považuju Arakain a Doda. Baví mě ale třeba i liberecká folk-rocková kapela Těla, která, myslím, je dost nedoceněná.

A na závěr tradiční prostor pro to, abys řekl to, na co se Tě dosud nikdo z novinářů nezeptal a Ty bys měl přitom chuť na to odpovědět.
Spíš bych měl jen takový prostý vzkaz pro čtenáře: Dělejte to, co vás baví, buďte sami sebou a nenechte si diktovat, co máte dělat. Používejte selský rozum. Mějte se co nejlépe.
Díky za rozhovor. Mentol

Savapip             


www.alchemist.cz

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 10.06.2018
Přečteno: 6566x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Alchemistnahrávají...10. 06. 2018 13:10 sagi
Alchemistnahrávají...10. 06. 2018 13:10 sagi


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09909 sekund.